Четиригодишно момиченце стана най-младият човек, достигнал базовия лагер на Еверест. Заедно с баща си и седемгодишния си брат малката Зара успява да измине нелекото 170-километрово пътуване до базовия лагер, намиращ се на 5364 метра надморска височина.

Бащата на Зара - Дейвид Ципа, не е пропускал да проверява нивото на кислорода на двете деца по време на постепенното изкачване. Те са били добре и в безопасност през цялото време.

А снимките показват как Зара се движи нагоре заедно с по-големия си брат, заобиколени от невероятни гледки.

Чудо! Здрави и естествено заченати четиризнаци се родиха в Любляна

Дейвид споделя: ,,По време на похода нямаше проблеми, аклиматизацията премина над средното ниво, а Зара, благодарение на доброто си физическо състояние, дори изпревари, с малки изключения, стотици други туристи.

Всички се питаме - как е възможно едно 4-годишно момиченце да се справи физически и психически с подобно нещо?

Тризнаци, заченати по естествен път, се родиха в болница 'Селена'

Баща й подчертава, че начинът, по който отглеждат и възпитават Зара в Малайзия, е спомогнал момичето не само да се адаптира бързо към студа, но и в крайна сметка да постигне световен рекорд. Семейството напуска своята родина Чехия и я заменя, както става ясно по-горе, с Малайзия. Семейството е изминало 2200 километра през малайзийската джунгла през миналата година. Друг любопитен факт е, че всеки ден след детската градина на Зара, тя и баща ѝ ходят пеш из джулнгалата, изминавайки над 5 километра.

Със сигурност на младата 4-годишна дама ѝ предстоят още много постижения и не се съмняваме, че светът скоро отново ще чуе нейното име. Успех, Зара!

Снимки: METRO