Министър Сербезова, доц. д-р Антон Тонев и проф. д-р Радка Аргирова участваха в събитие на тема майчино здраве в Народното събрание

„Инвестиция в профилактиката и ваксините означава инвестиция в бъдещето. Правителството ще продължи да работи в тази посока.“

Това заяви проф. д-р Радка Аргирова, съветник на премиера Кирил Петков по въпросите на пандемията от COVID-19, на събитие в Парламента по повод 10-годишнината на глобалната инициатива „MSD За Майките“. В дискусията се включиха още министърът на здравеопазването – проф. Асена Сербезова, и председателят на Комисията по здравеопазване към Народното събрание – доц. д-р Антон Тонев.

Инициативата „MSD За Майките“, която цели да информира и предпази рисковите групи от майчина смъртност, отбеляза годишнината си със специално хибридно събитие в Народното събрание. Срещата постави началото на новия проект „Младите говорят, младите избират“, който се реализира от Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве (БАСП) и поставя фокус върху превенцията при общностите с по-утежнен социално-икономически статус. Проектът покрива общо 5 държави от Западнобалканския регион – България, Албания, Косово, Северна Македония и Босна и Херцеговина.

Часове преди официалното събитие представители на фармацевтичната компания MSD и специалистите от БАСП посетиха кв. „Факултета“ в София, за да се срещнат с местните жители и здравните медиатори, с които са работили по проекта „Моето тяло, моите права“ - част от инициативата MSD За Майките.

По-късно през деня, на събитието в Народното събрание присъстваха още зам.-министърът на здравеопазването – Невена Цанкова, зам.-министърът на труда и социалната политика - Жулиета Върлякова, и главен експерт в Дирекция „Приобщаващо образование“ към Министерството на образованието и науката – Зейнеп Ходжа. Представителите на трите министерства обсъдиха здравните, социалните и образователните измерения на проблема с майчината смъртност. Те дискутираха възможните стъпки в посока повишаване на информираността за здравето и превенцията при маргиналните общности.

В срещата се включиха редица неправителствени организации, сред които Национална мрежа за децата, УНИЦЕФ, Български червен кръст, Национална мрежа на здравните медиатори, Международна организация по миграция. Европейски организации също взеха участие в хибридното събитие и разгледаха отблизо проблема с човешкия папилома вирус (HPV) и свързаните с него онкологични заболявания, които застрашават рисковите групи. Сред участниците бяха Европейската ракова организация, Европейския парламентарен форум за сексуални и репродуктивни права, Европейско дружество по гинекологична онкология

Присъстващите на срещата експерти се обединиха около становището, че проблемът с майчината смъртност и липсата на информираност при хора с уязвимо социално-икономическо положение е многопластов и предполага да се работи на няколко нива за справяне с него.