Ако се разхождате нервно напред-назад между стаята на бебето и домофона, чакайки лекаря, това ще повиши "градуса" на напрежението на цялото семейство! Потиснете емоциите и се заемете с нещо по-полезно.

Важно-неважно!
Запишете всичко, свързано с промените в здравното състояние на детето, което Ви се струва важно и което трябва да съобщите на лекаря, като не забравяте да отбележите: точната възраст на детето и точното му тегло; симптомите, които забелязвате: Отпуснато ли е? Има ли хрема? Кашля ли – само през деня или и през нощта? Пречи ли това ли съня му? Има ли апетит? Изпитва ли голяма жажда? Възбудено ли е? Стене ли? Плаче ли? Има ли повишена телесна температура в момента? А преди няколко часа? Има ли обриви по тялото, повръща ли (опитайте се да си спомните какво е яло Вашето дете през изминалите 24 часа), има ли диария.
От всичко, което ще съобщите, лекарят ще отсее нужното, за да постави диагнозата.
При някои деца сигналите за заболяването не са така очевидни, но обикновено с помощта на своята интуиция майката бързо усеща неразположението на детето.

Необходими действия
Измерете телесната температура на детето. Обичайно тя варира между 36 и 37 ºС. Ако термометърът показва над 37 ºС, детето има повишена телесна температура. (Имайте предвид, че измерената анално температура е с 0.5 ºС по-висока.) Не изпадайте в паника (понякога при децата и лекото неразположение може да протече с доста висока температура). Ако температурата е по-висока (над 38 ºС), спешно се обадете на Вашия педиатър. Когато той дойде, не забравяйте да му съобщите какви лекарства вече сте дали на болното дете.

Ако има диария или повръща
Ако детето Ви е малко (4 – 6-месечно) и има диария, може да продължите да го кърмите или вместо заместителя на майчината кърма да му дадете супа от моркови или специалните рехидратиращи разтвори, които се продават в аптеката.
Ако детето е по-голямо, често му давайте преварена вода в малки количества. Ако то не харесва напитката, предложете му леко посолен бульон от зеленчуци, водата от сварен ориз, сок от моркови или го хранете с подходящи диетични храни (диетична попара, ябълково-оризова каша и др.).
Когато детето има диария, изключително важна е добрата хигиена, за да се избегне заразяването на всички!

Не влизайте в ролята на лекар
Не давайте лекарства на детето, преди да дойде педиатърът! Дори да сте убедена, че симптомите са същите като симптомите от последната му ангина, най-вероятно ще сгрешите. Не бързайте да поставяте без лекарско предписание капки в ушите, в носа…

Най-важното е спокойствието
Когато е болно, детето има нужда от нежност и подкрепа, защото се чувства объркано и беззащитно. Успокоявайте го с мили думи. Помагайте му да се чувства колкото може по-добре. Намерете поза на тялото му, която го успокоява. Ако детето предпочита да е седнало, вземете го на коленете си и го прегърнете нежно. Ако се чувства по-удобно в леглото, останете при него, галете го или му подайте ръката си – това ще му подейства успокояващо. Поставете в леглото любимите му играчки. Болното дете е сънливо, но то ще иска да сте до него, щом се събуди! Добре е да лежи в стаята, в която сте и Вие, за да може да Ви вижда и чува. Тази сигурност му е особено нужна.