Нито е нечувано, нито е невиждано. Просто някои от принципите при тренировките във фитнеса се пренасят във водна среда и се адаптират към нея.

Аквафитнесът е форма на водната аеробика, която има по-скоро силово-аеробен характер. Той осигурява възможност да тренирате мускулите си с по-голямо съпротивление, но същевременно да запазите аеробния характер и да поддържате по-висок пулс.

Аквафитнес и фитнес

Прилики

  • Това са дейности, които се грижат за доброто физическо здраве и тонус.
  • Натоварват по-силно мускулатурата и се работи с по-голямо съпротивление (на сушата – благодарение на тежестите и земното притегляне, а във водата – благодарение на водното съпротивление и уредите, които го увеличават).

В методиките – трениране на мускулни групи в конкретен ред (от голяма към малка), комбиниране на серии между две противоположни по действие мускулни групи (например гърди и гръб) и др.

Разлики

  • Във водна среда не се натоварват ставите и затова аквафитнесът е подходящ за хора с наднормено тегло.
  • Тялото се охлажда и това е добре за хората, които са склонни към прегряване и силно ускоряване на пулса при сухи тренировки.
  • Има възможност за изпълнение на движения в амплитуда и положения, които са немислими на сушата. Това е чудесна предпоставка за тренирането на мускулатурата под по-различни ъгли.

Ще стана ли „огромна"

Много жени, когато чуят, че дадена физическа дейност тренира по-силово мускулатурата, си представят културистки и потръпват от страх. Но всъщност това далеч не е така.
Първо, една жена не може естествено да развие мускулатура като на професионална културистка. Причината се крие в тестостерона – при нормални условия жените имат много по-ниски нива, отколкото мъжете.
Второ, за да се развие такава мускулатура, е нужен конкретен тренировъчен стимул, а силовите тренировки във вода не са достатъчни за това.
Така че, мили дами, не се притеснявайте – от аквафитнеса нито ще станете „огромни" (освен ако не приемате прекалено много калории над тези, които изразходвате), нито „прекалено мускулести".

Ползи от аквафитнеса

- Тонизиране на мускулната система – не можем да съществуваме без съзнателното или несъзнателното съкращаване на мускулите. Ето защо, за да имаме здраво и оптимално функциониращо тяло, е добре да поддържаме тонизирана мускулатура.

- Метаболизъм – при тренировките със съпротивление се изразходват повече калории и се ускорява метаболизмът, при това дълго след като е приключена активността.

- По-стегнат вид – много жени се съсредоточават само върху показанието на кантара, без да обръщат внимание на композицията на тялото. Мускулите тежат повече, но придават по-стегнат и оформен вид на фигурата. Директното им трениране спомага и за борбата с целулита.

- Ежедневни дейности – аквафитнесът ще укрепи мускулатурата ви и ще ви помогне да подобрите стойката си. Ще можете по-лесно да се справяте с носенето на тежките пазарски чанти.

- Риск от остеопороза – силовите упражнения, които стимулират мускулите и костния апарат, контролират риска от остеопороза.

Как протича тренировката

При аквафитнеса по-специфичната част са подборът и подредбата на упражненията, както и използваните уреди. Целта е да се създаде още по-голямо съпротивление, а във водата, където земното притегляне е сведено до минимум, това се постига със специални уреди.
Уредите са леки и непотъващи – необходим е по-силен натиск и по-силна работа на мускулите, за да бъдат потопени. Тренировката с тези уреди се извършва под водата.
Започва се с горната част на тялото, като подредбата е от по-голяма към по-малка мускулна група: гръб, гърди, рамене, трицепс, бицепс. Изпълняват се по 1–2 упражнения за всяка група в 3 серии и около 15–20 повторения. Без почивка.
Преминава се през корема – преси, които натоварват коремната мускулатура директно, или други движения, при които тя е стабилизатор. Три упражнения в няколко серии са достатъчни.
Завършва се с долната част на тялото – глутеус, задно бедро, прасец, квадрицепс. Често упражненията са на кръгов принцип.
Вариации са възможни според целите на трениращата група.

Какво е необходимо

Нищо по-различно от стандартната тренировка по водна аеробика – удобен бански, шапка, стабилни джапанки.
При аквафитнеса има много отскоци от дъното, които са по-силови. Някои хора предпочитат да тренират със специални обувки за водни спортове.
Лично аз препоръчвам това да не се превръща в навик – по-добре за стъпалото е да тренирате боси във водата.
Разнообразието и подборът на уредите и упражненията са отговорност на инструктора, а вашето задължение е да слушате инструкциите.
Стремете се да поддържате правилна стойка по време на цялата тренировка. Особено внимание се обръща на гръбначния стълб.

Мускулна треска

Аквафитнесът се различава от фитнеса и по тази точка. Във водата е много трудно да получите силна и болезнена мускулна треска, тъй като водната среда действа добре на мускулите и съединителната тъкан и подпомага тяхното разтягане. Специално внимание се обръща на стречинга.

Все пак не е изключено да получите мускулна треска – ако дълго време не сте спортували или ако извършвате непознати досега за вас движения. Имайте предвид, че тя няма да е толкова болезнена, колкото е при тренировки на сухо, и ще премине много по-бързо.