Измъчва ви неописуема болка в главата, носът ви е запушен, а гърлото ви е толкова възпалено, че едвам проронвате дума. Най-вероятно ви е повалил вирус. Какво ли не бихте направили, за да се възстановите час по-скоро. Сещате се за онзи вълшебен антибиотик, който миналата година за нула време ликвидира неразположението на съпруга ви. Тичате до най-близката аптека, купувате си от вълшебното хапче, а на връщане вече го преглъщате. Не, не и пак не! „Никога повече не постъпвайте така, особено ако очаквате дете,” съветва читателите на списание „9 месеца” доц. д-р Нася Хаджиева, началник на лабораторията по микробиология и вирусология в УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ”. От страх да не станат по-зле или просто защото не им се чака пред кабинета на специалиста, все повече болни решават да се лекуват самостоятелно с антибиотик. Въпреки че по закон тези медикаменти не трябва да се продават свободно, на практика всеки може да си ги купи от аптеката без рецепта.


Добре е да знаете, че
кашлицата, хремата и грипът
са вирусни заболявания
Вероятно и не подозирате, че антибиотиците не действат върху вирусите. Вместо веднага да посягате към „спасителното хапче”, помогнете на организма си да се справи с болестта по друг начин. Забавете темпото, останете си вкъщи, пригответе си чай от лайка, капнете си разтвор от морска сол в носа, ако се налага вземете парацетамол (аспиринът е забранен през 9-те месеца).

Характерно за вирусните инфекции е, че през първите 24 часа протичат тежко, но след това състоянието постепенно започва да се подобрява. Не си мислете, че ще се оправите като с магическа пръчица – организмът ви се нуждае от 48 до 72 часа, за да пребори  болестта. Ако след третия ден няма подобрение, задължително потърсете личния си лекар. Той ще ви прегледа, за да разбере дали вирусната инфекция не се е превърнала в бактериална и ще ви вземе секрет от носа или от гърлото за антибиограма. Това е изследване, при което в микробиологична лаборатория се изолира причинителят на инфекцията и се тестват различни групи антибиотици. В зависимост от резултатите специалистът преценява какъв медикамент да ви предпише. Винаги настоявайте пред личния си лекар за микробиологично изследване, защото според статистиката 50% от антибиотиците се предписват неправилно –
сериозна опасност, която
може да доведе 
до резистентност

Лошите бактерии стават безсмъртни, т.е. устойчиви, и антибиотиците не им действат. За съжаление резистентността отдавна се е превърнала в глобален проблем. Затова се отнасяйте много внимателно и отговорно към тези ценни медикаменти. Ако през бременността се наложи да вземате антибиотик, винаги четете листовката, приложена в опаковката, спазвайте точните интервали на прием и в никакъв случай не прекъсвайте лечението преждевременно. Така рискувате и вие, и още нероденото ви дете да станете резистентни.

При инфекции на горните дихателни пътища, отделителната и половата система подходящи са медикаментите от групата на пеницилините – ампицилин, амоксицилин, амопен. Можете да приемате антибиотиците от групата на макролидите, например еритромицин. Рискът за плода от тях е нисък. Опасни за целия период на бременността са тетрациклините – тетрациклин, доксициклин… Те са потенциално токсични и употребата им води до нарушения в развитието на костната система на плода. Не ги вземайте и докато кърмите.  Сулфонамидите също не са подходящи за бъдещи майки. Те могат да причинят гадене, повръщане и различни алергии. Антибиотиците от групата на аминогликозидите – гентамицин, стрептомицин, амикацин и пр. са особено опасни за бременните и малките деца, защото увреждат слуховия нерв. Преди десетилетия, когато все още не са били известни страничните ефекти на аминогликозидите, те са били предписвани масово за лечение на различни инфекции, дори и вирусни. В резултат на това днес много хора на възраст между 60 и 80 години страдат от пълна или частична загуба на слуха.

София Господинова