Атопичният дерматит е заболяване, което най-често се проявява преди първия рожден ден на детето. Кожата се зачервява и е топла при докосване. Появяват се сухи люспички и сърбеж. Засяга скалпа, челото, бузките, шията, свивките на ръцете и краката. За да облекчат сърбежа, бебетата започват да търкат възпалената си кожа в леглото, а това може да доведе до инфекция. Дискомфортът е толкова голям, че детето не може да заспи.
 
Кой се разболява?
 
В световен план между 10 и 20% от децата страдат от атопичен дерматит. При възрастните процентът е значително по-малък – между 1 и 3%. Днес заболяването е по-разпространено, отколкото преди 30 години. Най-сериозният рисков фактор е семейната предразположеност към това състояние, алергиите и астмата. Мястото, на което живее детето, също влияе. Замърсеният въздух и студеният климат увеличават риска. Момиченцата са по-предразположени от момченцата. Опитът доказва, че ендогенната екзема се среща по-често сред хората с по-висок социален статус.
 
Как се диагностицира?
 
Прегледът при дерматолог е задължителен. Оглежда се кожата на детето, задават се въпроси, като е важно родителят да е обърнал внимание дали има сърбеж.
 
Как се лекува?
 
Атопичният дерматит се проявява при повишени IgE антитела и не може да се излекува, а по-скоро се контролира. Терапевтичният план включва прилагане на лекарство, грижа за кожата и промени в начина на живот. По този начин се спира задълбочаването на проблема, успокоява се кожата, отнемат се болката и сърбежът, а оттук и емоционалният стрес. Лечението на атопичния дерматит е продължително и е важно майката да се научи как да се грижи за кожата.
 
Митове
 
Само децата страдат от атопичен дерматит
90% от децата се сблъскват с болестта преди петата си година. Но 50% от хората, които са имали симптоми като деца, продължават да се оплакват от по-слабо изразена симптоматика като възрастни (например много суха и сърбяща кожа около очите и врата).
 
Атопичният дерматит засяга зоната около памперса
Това е слабо вероятно, защото кожата там е добре хидратирана.
 
Възрастни, които са се справили със заболяването като деца, нямат никакви следи
Напротив, често засегнатата кожа е по-тъмна (или светла) от останалата, както и задебелена.
 
Заболяването е заразно
Всъщност не е.
 
Съвети
Къпете детето с топла, а не с гореща вода и ограничете престоя му във водата от 5 до 10 минути.
Използвайте почистващо средство в краен случай. Изберете продукт с нежно действие и без аромат.
След къпане попийте внимателно, без да търкате.
Ако е предписано лекарство, нанесете го на почти суха кожа и както пише в рецептата.
Намажете с овлажнител върху предписаното лекарство и разнесете по цялото тяло. Добре е да хидратирате кожата 2 пъти дневно.
Поддържайте ноктите си къси и гладки.
Нека температурата и влажността са комфортни. Прекалено сухата среда или претоплянето често отключват сърбежа.
Памучните дрехи са задължителни, като при пране използвайте прах за бебета, без омекотител, и изплаквайте дрехите още веднъж.
Изхвърлете белината и силните дезинфектанти от дома си, тъй като те иритират кожата.

Състоянието се подобрява от солената морска вода, а при тежки случаи е подходящо климатолечение на висока надморска височина – над 1600 м.  Практиката е българска и дава отлични резултати, като само след 2 седмици заболяването се овладява.

Текст: Д-р Катя Паскова