Първата година с бебето е като пътуване с влакче на ужасите – хвърчите към небесата от радост, но преодолявате и много спускания към бездни. Целият Ви живот е с главата надолу. Ще Ви помогнем да стъпите отново на краката си.

1-ви месец – съвземане
Бебето е до Вас и нищо вече не е като преди. Сега е най-добре да имате:

 • Удобно легло, в което да се усамотявате с бебето. Там можете да се възстановявате не само физически, но и душевно.
 • Партньор в отпуск или родители или приятелка, които могат да са до Вас от време на време.
 • Акушерка, която да отговаря на въпросите Ви. Да Ви покаже колко вълшебно действие имат студените зелеви листа върху болезнените гърди или как да проврете безболезнено малките бебешки ръчички през ръкавите на камизолката.
 • Приятели, които няма да се обидят, ако не ги поканите веднага да видят бебето. Някоя вечер ще ви гостуват, но ще донесат топла храна и напитки, подходящи за Вас…

  2-ри месец – напредък
  Един ден бебето за първи път ще Ви се усмихне съзнателно и Вие направо ще се разтопите! Наслаждавайте се на това постижение. Увековечете го – фотографирайте беззъбата усмивка и приберете снимките в красива кутия. Запишете неповторимите къркорещи звуци, когато бебето жадно суче, и съхранете записа в същата кутия. Пълнете я със спомени от най-хубавите моменти и се връщайте към тях винаги когато Ви обземат съмнения в успеха Ви като майка. Гаранция – самообвиненията Ви бързо ще се изпарят!

  3-и месец – активни контакти
  Ако все още тикате сама бебешката количка навън, ето няколко места, където може лесно да установите контакти: детската площадка, чакалнята на педиатъра, зоологическата градина, Макдоналдс.

  4-и месец – възстановяване
  Дори да няма външни следи от бременността, мускулите и ставните Ви връзки още не са така силни, както преди. Затова правете редовно упражнения за възстановяване на мускулатурата на корема и на тазовото дъно. Това ще Ви предпази от проблеми с пикочния мехур или от смъкване на матката. Може да започнете със следното упражнение: Заемете поза на "четири крака" с леко отдръпнати от пода колена. Пружинирайте нагоре и надолу, без да докосвате пода, като издишвате дълбоко.

  5-и месец – “орден” за майчинство
  Ето героичната хроника за изминалите четири месеца:

 • Дали сте около 2880 часа постоянно дежурство.
 • Сменили сте около 700 от средно 6000-те пелени, нужни на детето, докато премине към "сухия" период. Към това прибавете всекидневните домакински дейности, официално изчислени на най-малко седем часа дневно.

  6-и месец – повече хладнокръвие
  През първата година детето се развива с бурно темпо. Не бива да се тревожите, ако Вашето слънчице се нуждае от малко повече време за някоя фаза. Обърнете внимание обаче, ако то не издава звуци или не се опитва да хваща, ако в положение по корем не се подпира на ръце или от положение по гръб не се опитва да се обърне по корем.

  7-и месец – по-спокойни нощи
  Сега бебето вече няма нужда да пие вода през нощта. Ако въпреки това често Ви буди, може би е свикнало да похапва нощем или се нуждае от биберон залъгалка. Опитайте:

 • Разделете през деня храненето от спането – бебето да заспива най-малко половин час след хранене.
 • Вечерта го нахранете за последен път, преди да си легнете.
 • Ако плаче през нощта, не го вземайте веднага на ръце, а го успокойте с галене, тананикане, подръжте ръчичката му.
 • Ако не успеете да го утешите, нахранете го, но всяка нощ скъсявайте времето за тази процедура с една минута, т.е. намалявайте съдържанието на шишето. Непрекъснато измествайте храненето в ранните сутрешни часове с по 10 минути по-късно.

  8-и месец – време за професията...
  ...Сега вероятно едва ли Ви остава време за професионална изява. Въпреки това не я зарязвайте напълно. Важно е да не прекъсвате контактите с колегите и редовно да получавате информация. Най-добре е от време на време да посещавате работното си място.

  9-и месец – укрепване на гръбнака
  Ако често носите бебето на ръце, гърбът Ви е сериозно застрашен. Ето как да го предпазите:

 • Сменяйте ръцете, когато носите детето.
 • Пазарувайте с раница.
 • Носете обувки ту с ниски, ту с високи токове.

  10-и месец – период за любов
  Бебето е венецът на любовта. То обаче и натоварва. Вероятно напоследък често се карате с партньора. Или имате усещането, че сте само в ролите на майка и баща. Време е за промяна. Веднъж седмично се затворете в спалнята и нека всеки от вас да говори за себе си, като се сменяте за монолога през три минути. Без коментарии, просто се изслушвайте и след час и половина завършете ритуала по избор – с нежности, в мълчание или в усамотяване на всеки.

  11-и месец – обсъждане на финансите
  Може би наближава краят на отпуската по майчинство и Ви тормози мисълта, че ще зависите напълно от партньора си. Или искате да започнете работа, но идеята заплатата Ви да отива за наемане на детегледачка не Ви допада. Може да си помогнете, ако водите сметка на общите приходи и разходи и откриете отделни сметки за лични разходи. Така няма да има нужда от взаимни оправдания.

  12-и месец – възход
  Първият рожден ден! Бебето Ви е постигнало невероятен напредък. Но и Вие сте "пораснали" заедно с него и сте научили много за себе си. Може би само не сте обърнали внимание на това поради постоянния стрес. Помислете върху тези твърдения:

 • Откакто бебето се роди, се доближих до моето собствено детство.
 • Раждането промени представата ми за моето тяло. Горда съм с неговите постижения и не съм толкова строга към недостатъците му.
 • Сега по-добре разбирам майка си.
 • Това, което ме дразнеше преди, вече ми изглежда много дребно.
 • Бебето направи живота ми по-смислен.
  Май се отнася за Вас? Не е ли чудесно!