На по-старото поколение – на бабите и на дядовците им трябва време, за да свикнат, че животът им ще се промени, след като дойде внучето. Те вече няма просто да са свекър и свекърва, тъст или тъща, а баба и дядо, които, колкото и да се радват на този факт, таят и огромен страх дали ще се справят с новата си роля.


Често бабите и дядовците се притесняват, че с появата на бебето те ще бъдат избутани на заден план и тяхната помощ, загриженост и подкрепа ще са недооценени.

Истината е, че все по-рядко може да срещнем побелели баби, които пекат сладки и соленки или носят домашно приготвен мармалад на своите внуци. Съвременните баби рядко пропускат часа си при фризьорката, често ходят на фитнес или йога, срещат се с приятелки на кафе. Последни проучвания показват, че баби и дядовци вече стават мъже и жени на възраст 48–49 години. Това значи, че вашите родители ще се радват на внуци поне в следващите 20–25 години. Ето защо най-добре изяснете отношенията си с тях днес какво е мястото им в отглеждането на детето още преди то да се е появило на бял свят.
Най-вероятно веднага след като съобщите новината, че очаквате бебе, ще забележите, че вашите собствени родители стават прекалено грижовни и това ви изнервя. Проявете толерантност. Родителите ви вече са преживели всички онези трудни моменти по отглеждането на едно дете и не искат и вие да се сблъсквате с тях. За тях все още сте малко дете, което искат да държат за ръка и да го преведат през улицата. Приемете, че прекалената им загриженост идва от факта, че се опитват да ви предпазят от грешките, които те са направили при вашето отглеждане.

“След много тежко раждане, болки и страдание бях безкрайно щастлива, че майка ми е до мен, когато се прибрах у дома”, споделя 26-годишната Димитрина, ученичка от С “9 месеца” на училище, вече майка на 6-месечен син. “Но когато стъпих на краката си, майка ми започна да ме критикува как отглеждам детето си и да се меси в методите ми на възпитание. Бързо се изнервих от рутината, която тя наложи в живота ми. Не съм омъжена и знаех, че първите седмици задължително трябва някой да ми помага. След това обаче имах чувство, че тя е майката на моето дете а аз само го бях родила. Накрая я помолих да идва само веднъж в седмицата. Тя се засегна. А аз имах нужда да остана за малко насаме с бебето си.”
Поставете граници и не позволявайте на родителите си да ги прекрачват. Уговорете се с тях преди раждането на бебето. Регламентирайте посещенията им през първите седмици и след това. Не се притеснявайте, ако се почувстват засегнати, опитайте се да им обясните, че го правите в името на бебето. Определете ясни правила, за да няма недоразумения.
Ако смятате, че бабите и дядовците прекалено много се месят във възпитанието на детето или прекаляват с посещенията, помолете ги два пъти седмично да излизат с бебето на разходка или да го гледат за час. Така вие ще си починете, а и родителите ви ще са удовлетворени. От друга страна, ще им покажете, че им се доверявате и искате детето да ги познава добре и че одобрявате методите им на възпитание. Със сигурност това ще ги поласкае. Помните ли, когато бяхте дете и родителите ви отговаряха на всички неудобни въпроси със ”Защото така казах!”? Сега може да се възползвате от тази тактика и да използвате същия отговор, когато те ви попитат нещо. “Майка ми ме побъркваше с непрекъснатите си съвети за възпитанието на Симона”, споделя 30-годишната Валентина Атанасова, също ученичка от С “9 месеца” на училище. “Накрая реших, че само с твърда ръка мога да се справя с нея и се скарахме. Казах й или да приеме моите методи, или просто ще я допускам само да играе с внучката си по един час на седмица. След като осъзна, че не се шегувам, тя престана да ми досажда.” Ако родителите ви показват прекалена загриженост, изберете удобния момент кога да им кажете, че ви дразнят. Не се карайте с тях, когато бебето плаче или сте изнервена. Обяснете, че оценявате тяхната помощ, но те трябва да играят по вашите правила. Използвайте аргументите “Така каза лекарят” или “Така пише в книгите”. Водете битките си внимателно.
Преди да ограничите присъствието на бабите и дядовците в дома си, помислете и направете компромис – все пак добре е детето ви да расте в голямо семейство “Много се ядосвах на майка ми и баща ми, на свекър ми и свекърва ми. Имаха ужасно остарели разбирания за отглеждането на бебето. После обаче осъзнах, че освен мен и баща си нашият син има още 4-ма възрастни здравомислещи хора, на които може да се разчита, и това е чудесно”, казва Надежда Попова, майка на 3-годишния Иван.