Какви ли са били като малки Лучано Павароти и Мадона? Дали са пеели още в утробата на мама, или са развили таланта си години по-късно? Слухът е едно от най-важните сетива. Всяко дете живее в море от заобикалящи го звуци. Постепенно те го превръщат в любознателно същество. Благодарение на тях детето опознава света и развива емоциите си.Шумът на сърцето
Един от най-успокояващите и нежни звуци е този на разбиващи се вълни на брега на морето. Нещо подобно чува и плодът в утробата. Там той е свикнал с туптенето на майчиното сърце, с приглушения звук на кръвообращението, с къркоренето на червата… Ако говорите на мъничето, то ще ви чуе. С течение на времето ще свикне да разпознава гласа на мама и на татко. Доказано е, че от шестия месец плодът вече различава гласовете на най-близките си хора. Така след раждането бебето ще се чувства сигурно и спокойно, когато му говорите. Важно е през бременността да пускате любимата си музика на малкото, да му пеете, дори да не сте убедена в гласовите си данни. Специалистите съветват и да танцувате през 9-те месеца. Енергичните движения ще ви зареждат с положителни емоции, а нежните звуци – с много настроение. Може така да сте сигурна, че оставяте дълбока следа в звуковата  памет на детето. Веднага след раждането то ще разпознае вашия глас сред безкрайните шумове, които го посрещат.


А-гу…
Плач по цели нощи… какъв кошмар! Чудите се ще спре ли някога да реве малкото чудовище. Всъщност плачът е първият начин на бебето да изяви себе си и да накара околните да го разберат. Не приемайте неговите сълзи само като опит да ви ядоса. Детето иска да ви каже нещо – обърнете му внимание. След няколко месеца плачът ще се замести от „гукане”. Това е още един начин малкото да продължи да общува с вас. Няма нищо по-сладко от първото „а-гууу”. След първата годинка ще чуете и така чаканото „ма-ма”. Важно е постоянно да говорите на детето. Благодарение на слушането то формира своя активен и пасивен речник и развива комуникативните си умения. То имитира възрастните и се стреми да им подражава. Същевременно се опитва да назове интересни за него звуци от околната среда – как казва котката, как бръмчи колата, как трещи гръмотевицата… Чрез прости едносрични думи детето общува, обяснява и показва чувствата си. То си помага с жестове и мимики. Ежедневно научава и свиква с нови за него звуци, които му правят впечатление.

Малкият певец
Много родители смятат, че ако в семейството им има музикант, детето задължително ще наследи този талант. Дали това е така, ще покаже само времето. Факт е, че ако детето ви има усет към музиката, с течение на времето то ще го покаже, като ритмично се поклаща в такт или се опитва да ви имитира, докато пеете. Наблюдавайте малчугана дали често танцува. Създайте му условия да свири на музикален инструмент. Всеки ден пейте и танцувайте заедно, включвайте го в музикални игри, като използвате различни жанрове. Не ограничавайте детето само в един музикален стил. Дори и на вас да ви допада повече метълмузиката или попфолка, оставете детето само да открие кои ритми му харесват повече. Ако то има предпочитания, уважавайте ги. Дори да стане фен на Бетовен или Бах, а вие от сутрин до вечер да слушате Металика, приемете това различие с усмивка.

Важно е още от най-ранна възраст да възпитате у детето любов към музиката. Тя ще го обогатява емоционално и познавателно. Направете го добър слушател и познавач на богатата гама от звуци и ритми, с които е изпълнен широкият свят.

Неда Панева
психолог