Идеалната детегледачка обожава детето ви, изпълнява всяко ваше желание, а в освободеното от малчугана време дори мие чинии и пода. Тя вечно e усмихната, реагира перфектно в опасни ситуации и винаги намира точното решение. Как и къде обаче да я намерите? Истината е, че такова съвършено същество може да видите само във филмите.
Колкото и да сте доволна от детегледачката, винаги у нея ще има нещо, което да ви дразни. Ето защо потърсете компромисен вариант, който да задоволява и двете страни.

Дилемата
След като сте взели решение, че вече е време да се откъснете от мъничето – да се върнете на работа или просто да отделяте повече време за себе си, трябва да изберете между детегледачката и яслата. Преценете дали искате да поверите грижите за детето само на един човек, който ще му обръща внимание, ще го глези и обучава, или предпочитате то да е сред свои връстници. От една страна, много по-лесно може да налагате изискванията си на бавачката, да променяте графика й, да съчетавате своята и нейната програма. От друга обаче, в яслата детето ще привикне по-бързо към различни умения, ще се забавлява повече. Рискът при детегледачката е тя да се окаже немарлива и да не се грижи достатъчно добре за наследника ви. Опасни в яслата най-вече са бурните игри сред малчуганите и постоянно предаващите се между тях инфекции.
Според Американската педиатрична асоциация децата, които посещават ясла, по-бързо се научават да говорят, лесно се социализират и стават по-общителни. Парите също са от значение при избора. Цената за наемане на детегледачка варира между 300 до 500 лв. на месец. В държавните ясли сумата е не повече от 50 лв., в частните обаче може да скочи до 400 лв.

Изборът на мама
Препоръките от други майки са най-добрият ориентир, за да намерите подходяща бавачка или ясла. Консултирайте се с приятелки или съседки, които вече са минали по този път. Те най-добре знаят и могат да ви насочат къде да търсите. Преди да проведете интервюто или да отидете на посещение в детското заведение, подгответе предварително въпросите. Задължително питайте бавачката за предишния й опит, помолете я да ви донесе препоръки, нека да ви разясни как смята да отглежда детето ви. Не се притеснявайте да я разпитате за всичко, което ви интересува – все пак ще й поверите детето си. Не я притискайте напълно да приема вашите правила, но й обяснете, че държите да ги спазва. Оставете й известна свобода на действие.
При посещението в детската ясла се интересувайте за режима на децата, помолете да ви разведат в спалните помещения и банята. Поискайте да се запознаете с възпитателите – те са тези, които ще се грижат за детето ви. Имайте едно наум, че когато става въпрос за ясла, не може да поставяте прекалено много изисквания. Аз съм лоша майка
25-годишната Моника Николова наела момиче, което да се грижи за сина й, след като се върне на работа. Няколко месеца по-късно детегледачката напуснала, защото Моника постоянно я притискала с невъзможните си изисквания и постоянните си проверки по телефона. Същото се случило и със следващата бавачка, и със следващата... Накрая майката се принудила да даде детето на ясла, но и това не решило проблема. Тя просто не спирала да тормози персонала. Подобни преживявания имала и Валерия Атанасова. Тя заварила 2-годишната си дъщеря да дъвче пластмасов динозавър в частната детска ясла, в която я оставила само преди седмица. Валерия била потресена от отношение на възпитателките, които според нея не си вършели работата. След направения скандал отписала момиченцето си от яслата. Част от родителите не могат да се примирят с факта, че друг ще гледа детето им. Често те се чувстват виновни, че са го “изоставили” и намират хиляди причини, за да се отърват от бавачката или от възпитателките. Добре е бързо да преодолеете този синдром, тъй като той може да ви изиграе лоша шега. Важно е, след като веднъж сте се решили на тази крачка, да се доверите на своята преценка и да я следвате докрай, макар и с някои компромиси от ваша страна.