Снегът вече е натрупал и пред блока ви се усмихва снежен човек. Слънцето срамежливо се показва през облаците и навън е прекрасен зимен ден. Въпреки че температурите са почти като в Сибир, това не трябва да ви затваря вкъщи. Не гледайте тъжно през прозореца. С добра подготовка и повече желание вие и вашето бебе може да излизате всеки ден на разходка.Колко е студено
Ако бебето ви се роди през зимата, най-добре през първите две седмици след изписването от родилното не го извеждайте навън. То трябва постепенно да се приспособи към температурата на околната среда. Това става чрез системно проветряване на стаята му и чрез редовни разходки. Половин месец след раждането облечете детето добре и в продължение на 10–15 минути оставете прозореца на стаята широко отворен. Това е т.нар. разходка в стая. Повтаряйте процедурата 4–5 дни. След това за 15–20 минути може да изведете бебето на първата му разходка. С течение на времето увеличавайте престоя на чист въздух до 1–2 часа. Разбира се, съобразявайте се с условията навън. Добре е температурата на въздуха да е около 10–12 °С и да няма вятър и мъгла. Запомнете, че децата на възраст от 1 до 3 месеца се извеждат на разходка при температура на въздуха над 10–12 °С, от 3 до 6 месеца – над 5 °С, от 6 до 9 месеца – над 0 °С, от 9 до 12 месеца – над минус 5 °С.

Не разхождайте едногодишния малчуган, ако е болен или ако духа силен вятър, вали дъжд или има мъгла. Не е препоръчително да излизате и при температура под минус 10–15 °С. Ако навън е слънчево и тихо, обиколката ви може да продължи и по-дълго от обичайното. Все пак често проверявайте дали на детето не му е студено.

Зимна разходка
Разходката през зимата е задължителна част от режима за закаляване на детето. Благодарение на нея то постепенно ще се приспособи към външните температури, към вятъра и влагата. Благодарение на ниските температури детският организъм става по-устойчив на вирусни инфекции. Ето защо не бива да лишавате детето от разходка. Важно е да излизате всеки ден. Запомнете, че виновник за болестите не е студът.


Време е за закаляване
Чрез разходката детският организъм се закалява. При извеждането навън важат трите основни принципа на закаляването – последователност, постоянство и индивидуален подход. Често родителите допускат сериозна грешка – те рязко подлагат детето на температурни смени и ефектът е обратен. От голямо значение е закаляването да става постепенно, внимателно да преминавате от по-слаби към по-силни дразнители (в случая температура), от по-краткотрайни към по-продължителни въздействия (престой). Важно също така е процедурите да не се правят само няколко пъти, защо ефектът ще е минимален. Извеждайте детето без прекъсване цяла година. Задължително е и да се съобразявате с индивидуалните особености на малчугана – с неговата възраст, физическо развитие и здравно състояние. Това, което е подходящо за съседчето, може да се окаже вредно за вашето дете.
Дали му е студено?
Бебето ви не може да говори и ще ви е трудно да разберете дали му е студено. Ето защо трябва редовно да проверявате как се чувства. Пипайте бузките, нослето и ръчичките на бебето. В случай че са студени, но не ледени, значи всичко е наред. Все пак то лежи неподвижно в количката, а вие се движите. Възможно е да плаче, когато му е студено. Обърнете му внимание – най-вероятно иска да ви каже нещо. Не носете бебето със себе си, ако карате кънки, ски или сте на шейна. Рискът мъничето да се простуди или да се нарани е голям.

Облечете го добре
Старите баби казват, че най-добрият начин да се преборите със студа е да облечете детето като зелка – т.е. да му сложите няколко дрешки една върху друга. Въздухът, който остава между пластовете плат, е добър изолатор. Ако забележите, че на 2–3-годишното ви дете му е топло, може да махнете фланелата или бодито. Обличайте му памучни дрехи и избягвайте синтетичните тъкани, които дразнят деликатната детска кожа. Вълненото палто е добро решение, защото то задържа въздух и поема влагата. Върху него може да сложите дъждобран. Не забравяйте шапката. Детето бързо ще се простуди, ако го оставите без шапка, шал и ръкавици. Ушите му също трябва да са закрити. Не позволявайте на малчугана да сваля тези аксесоари.

Д-р Яна Станчева
педиатърПазете го от болните
Статистиката сочи, че децата по-често боледуват в периода от ноември до март. Това е сезонът на вирусните инфекции. Не мислете обаче, че ако останете у дома затворени по цял ден, ще се предпазите. Кихащите и кашлящи роднини винаги ще намерят начин да ви дойдат на гости. Твърдо и настоятелно трябва да ги отпратите, дори и да са ви много близки. Не допускайте болни до бебето. Естествено е вирусите да се разпространят по-лесно, ако имат благоприятна среда за това. Не затопляйте прекалено много стаята на бебето. Често това води до изсушаване на въздуха, който предизвиква раздразване на лигавиците и те стават по-податливи на инфекции.