Представете си, че излизате от топлата баня увита само с тънка хавлия и попадате в леденостудена стая с широко разтворени прозорци. Нещо подобно изпитва и Вашето бебе, след като излезе от топлата майчина утроба, където температурата е около 37 ºС. Усещането не е много приятно…


С малко повече усилия майките на зимните бебета могат да се справят и мъничето да се чувства отлично дори и през студените дни.

Подготовка
В първите две седмици след раждането не извеждайте навън Вашето зимно бебе. То трябва постепенно да се приспособи към външната температура. За целта го облечете добре и в продължение на 10–15 минути оставете прозореца на стаята широко отворен. Повтаряйте процедурата 4–5 дни. След това за 15–20 минути може да изведете бебето на първата му разходка. С течение на времето увеличавайте престоя до 1–2 часа.

Закаляването започва
Разходката през зимата е задължителна част от режима на закаляване на детето. Чрез нея то постепенно ще се приспособи към външните температури, към охлаждащото действие на вятъра и влагата (дъжда и снега).


Зимната разходка ще направи детския организъм по-устойчив на вирусни инфекции, които са по-чести през този сезон. Колко ще останете навън, зависи от възрастта на детето, от неговото физическо и здравно състояние. Здравото дете разхождайте най-малко два пъти на ден по ½–1 час.
Запомнете – виновник за вирусите не е студът! Най-здравословно е сухото и студено време. Извеждането на бебето навън, смяната на топло и студено повишават устойчивостта на детския организъм към респираторни заболявания.

Пазете го от болните
За съжаление децата боледуват по-често в периода от ноември до март. Тогава вирусните инфекции са изключително разпространени. Но дори и да седите по 7 дни в седмицата 24 часа на ден затворена с бебето вкъщи, това няма да го предпази от непрекъснато кашлящите и кихащи роднини, дошли да му се порадват. Ето защо трябва твърдо и настоятелно (а и тактично) да се отървете от тях, дори и да са Ви много близки. Ограничете достъпа на приятели и роднини до бебето. Разбира се, вирусите са улеснени в “настъплението си”, ако мъничето не е добре защитено от студа. Прекаленото затопляне на стаята му може да доведе до изсушаване на въздуха. А сухият въздух предизвиква раздразване на лигавиците и те стават по-податливи на инфекции.

Облеклото
Най-добрият начин да се преборите със студа е да облечете детето като зелка – т. е. да му сложите няколко дрешки една върху друга. Въздухът, който остава между пластовете плат, е добър изолатор.
Дрехите на бебето да са от памучна материя. Тя е мека и ще предпазва чувствителната бебешка кожа от дразнене. Връхното му облекло обаче трябва да е вълнено, защото тази материя задържа най-много въздух и поема влагата.
Задължително сложете шапка на детето. Главата е особено деликатна част, която не бива да се излага на студа. Ушите на бебето трябва също да са добре покрити.

Дали му е студено?
Колкото по-малко е детето, толкова по-трудно ще разберете, че му е студено. Затова, когато излезете навън, периодично проверявайте състоянието му. Пипайте бузките, нослето и ръчичките на бебето. Най-вероятно те ще са студени, но не бива да са ледени. Не забравяйте, че през цялото време детето лежи в количката, докато Вие се движите. Някои бебета плачат силно, когато мръзнат. Не пренебрегвайте този сигнал. Ако пък сте свикнали да спортувате, забравете тези занимания, докато детето Ви е още малко. Не го носете на гърба си, докато карате ски или зимни кънки. Шейните също не се препоръчват за деца под 3-годишна възраст.