През първите две години бебето прекарва около 10 000 часа в сън, а за бодърстване остават средно 7500 часа...

Някои смятат, че сънят е загубено време, но всъщност през нощта се произвежда хормонът на растежа. Около деветия месец обаче детето може да започне да се буди няколко пъти през нощта и да плаче неудържимо. Каква е причината кошмарите да се появяват точно през този период? Какво може да направите, за да успокоите малкото, а и вие също да поспите?Какъв е проблемът?
Животът на неколкомесечното бебе е много по-различен от този на новороденото. Детето започва усилено да изучава света около себе си, натрупва множество впечатления, всичко е ново и странно. Често обаче този непознат свят е и много страшен. В повечето случаи на тази възраст малчуганите спят по 14 часа на ден. Те прекарват по 10–11 часа в леглото нощем и спят по 1–2 часа преди и след обед. Проучванията показват, че около 30% от 9-месечните се будят с плач през нощта. Мъничето има достатъчно време, за да изследва наоколо. Така неговият мозък е претоварен с информация и впечатления.

От друга страна, на тази възраст детето вече може да се ориентира в пространството. То е наясно, че предметите около него не изчезват безследно. Ако покажете молив на 4-месечно кърмаче и след това го скриете зад лист хартия, то ще реши, че моливът се е изпарил. 9-месечното дете обаче ще дръпне листа, защото знае, че криете молива отзад. То е наясно, че когато напускате стаята, вие сте някъде наблизо. Ето защо плачът е един от сигурните начини да си осигури вашето присъствие, особено през нощта. Важно е да знаете, че 9-месечните трудно понасят разделите с мама. Те имат нужда от постоянно доказателство, че тя е наблизо. В този период страхът от изоставяне е голям. Много родители се оплакват, че не могат да отидат дори в банята, без детето им да заплаче. През нощта всички тези притеснения и страхове завладяват мъничето с още по-голяма сила.

 
Какво да правите?
За да предотвратите проблемите със съня на малчугана, започнете подготовката още през втората половина на деня. Докато по-голямото дете може да каже какво го притеснява, 9-месечното само плаче. С наближаването на вечерта задължително му осигурете спокойна атмосфера. Избягвайте ситуации, които ще провокират у него емоционална превъзбуда или страхове. Дори и да не разбира, то ще почувства, ако с таткото завършвате всяка вечер с кавги.

Важно е детето да разбере, че леглото е само за спане. Този рефлекс няма да се създаде, ако играете или го храните там. Направете някои промени и в детската стая. Сложете матрака на леглото на най-ниското ниво и поддържайте по-ниска температура през нощта. Подредете играчките в най-отдалечения ъгъл на стаята, а най-добре да са прибрани в кош или в кашон. Забранете пушенето у дома.

На тази възраст ритуалите преди лягане са много важни. Те обаче не бива да продължават часове. Най-добре първо нахранете бебето и оставете след това къпането и четенето на книжка за лека нощ.

„9 месеца“

Къде спи бебето?
Според онлайн анкета на "9 месеца" 83% от бебетата спят в стаята на родителите, но в собствено креватче. Около 7% спят при мама и татко на семейната спалня. Около 10% пък са отделени в собствена стая още от първите месеци след раждането.