Новороденото бебе няма добре развита терморегулация. Затова от вас зависи да се погрижите да не му е студено. Не бива обаче и да го прегрявате през зимните месеци. Предлагаме ви отговори на едни от най-често задаваните въпроси, свързани с поддържането на подходящата температура за бебето през зимата.

Как да не измръзва бебето, когато е на разходка навън?
Няколкото ката дрехи, които ще облечете на бебето, са най-подходящи за навън, тъй като въздухът, задържащ се между тях, действа като изолатор. Може да се придържате към простото правило: бебето да е облечено с един кат дрехи повече от вас. Помнете, че най-много телесна топлина се губи чрез главата и при бебетата това не е по-различно. Затова топлата шапка за него е задължителна. Старайте се обаче и да не претопляте детето, защото след изпотяване то може по-лесно да се простуди. За да разберете дали мръзне, оглеждайте дали кожата му става на петна, или бузите му побледняват.

Колко топло да е в детската стая през нощта?
Нощем поддържайте в стаята на бебето температура, не по-висока от 18–19 ºС. Не се изкушавайте да доближавате креватчето до радиатора, за да не прегрявате детето. Пухените завивки са забранени за бебето, поне докато не навърши една година. Вместо тях може да използвате бебешко одеяло, стегнато подпъхнато под матрака. Поставяйте бебето в креватчето така, че краката му да докосват долния му край, за да не може да се плъзне през нощта под чаршафа.
За по-голям комфорт може предварително да затопляте матрака с шише топла вода. Не забравяйте да го извадите, преди да сложите бебето да спи. За да проверите телесната температура на детето, поставяйте ръката си на гърдите или на гърба му. Не се тревожете, ако стъпалата или ръцете му са студени – това е естествено.

Какво да се прави, ако по кожата на бебето се появят сухи, грапави петна?
Профилактиката е по-добро средство от лечението. Не къпете бебето твърде често, защото това може да изсуши кожата му. Достатъчно е да го правите два–три пъти седмично. През другото време  нежно го обтривайте с влажни кърпички или памук. Когато го къпете, използвайте само вода. Ако кожата му е суха, употребявайте бебешки овлажняващ крем без ароматизатори. Ако кожата на детето се възпали, посъветвайте се с лекар какво да правите.

Д-р Богдана Василева
педиатър