Пристъпите на гадене и киселините са нещо непознато за вас?  Значи сте от късметлийките сред бъдещите майки. За тези обаче, които се оплакват от стомашни неразположения, д-р Асен Петров – гастроентеролог, началник на отделението по вътрешни болести в „Токуда Болница София“, предлага няколко съвета...

Защо бременността често провокира стомашни оплаквания?
От една страна, те са свързани с хормоналната пренастройка на женския организъм, а от друга – с растежа на бебето в утробата. Процесът на изпразване на стомаха и на червата се забавя, долният езофагеален сфинктер (клапата, която не позволява на погълнатата храна и стомашните сокове да се върнат към хранопровода) се разхлабва. А резултатите са запек, киселини и т.н.Вероятността тези симптоми да се появят е по-голяма при първа бременност, отколкото при втора или трета. И все пак всичко е въпрос на индивидуалност.

Едно от най-разпространените оплаквания през 9-те месеца са киселините (т.нар. езофагеален рефлукс). Как бъдещата майка да се пребори с тях?

Обикновено киселините се появяват след второто тримесечие на бременността. Матката нараства, теглото на жената се увеличава, диафрагмата се повдига. Доказано е, че разхлабването на долния пръстен на хранопровода се получава поради хормоналното преустройство и поради чисто анатомични причини. В резултат киселите стомашни сокове преминават към хранопровода, започват да дразнят лигавицата му и се появява усещане за връщане на храна, за киселини. С доказан ефект в профилактиката срещу киселините са храненето с по-малки порции, но по-начесто, междинните закуски между основните три хранения за деня; спането на по-висока възглавница, избягването на пикантните храни, носенето на по-широки дрехи. Много важно е и да не се яде късно вечер.

Рефлуксът се засилва от някои любими на много бъдещи майки храни. Например от шоколада, който утежнява и запека.


Поражда ли бременността проблеми и с жлъчния мехур?
Няма категорични доказателства, че бременността утежнява работата на жлъчния мехур. Но се предполага, че хормоналните промени водят до промяна и в състава на жлъчния сок – той става по-концентриран. Някои жени получават първата си жлъчна криза именно в периода на бременността, но това не значи, че всички бъдещи майки са предразположени към жлъчни проблеми.
 
Важна част в балансираното меню на бременната са салатите. Някои бъдещи майки обаче се оплакват, че те засилват киселините и затова ги избягват.
Дразнещото влияние върху стомаха на храните, богати на фибри и целулоза, каквито са зеленчуците, често се преекспонира. Нека бъдещата майка не се лишава от тях, защото те са особено важни през 9-те месеца. Освен това целулозните храни противодействат на запека.

Когато бременната има усещане за подут стомах или за киселини, нека избягва например газираните напитки, твърде мазните храни, бялата захар.

Одобрявате ли билковата терапия?
Билките са лечебно средство, познато от столетия с благотворния си ефект. То е подходящо и в периода на бременността, стига бъдещата майка да се запознае със списъка на онези билки, които са противопоказани през 9-те месеца. Иначе рискът някой да предозира лечението си с билки е незначителен. 

Сандра Димитрова

Загадки около сутрешното гадене
Пристъпите на гадене и повръщане се появяват при 50 до 90% от бъдещите майки през първото тримесечие на бременността, а 5 до 10% от бременните страдат от гадене и повръщане почти през всичките 9 месеца. Причината за тези неразположения все още не е напълно изяснена. В миналото е съществувала хипотеза, че те са на психична основа и се дължат на тревожни мисли за бъдещите грижи около бебето, обхванали бъдещите майки. Съществувала е и хипотеза, че тези пристъпи са симптом на токсикоза (отравяне) на бременността, която обаче не е потвърдена чрез никакви научни доказателства. Смятало се е и че те са обусловени от дисхормонална промяна, свързана с щитовидната жлеза. Това обаче също не е доказано.

Най-убедителната до този момент хипотеза е, че гаденето се дължи на човешкия хорионгонадотропин – хормон, който се продуцира при образуването на плацентата. Колкото по-висока е концентрацията му, толкова по-вероятно е бременната да има пристъпи на гадене. В повечето случаи нивото на хорионгонадотропина спада между 12-ата и 18-ата седмица на бременността. Именно в този период пристъпите на гадене при повечето бъдещи майки изчезват.