Животът на нашата планета се е зародил във вода и тя е жизненонеобходима за всяко живо същество. Водата е една от най-главните съставни части на организма. Чрез нея хранителните вещества се разнасят до всяка негова клетка, а ненужните и вредните, получени при обмяната вещества, се изхвърлят през бъбреците и белите дробове. Всички най-важни жизнени процеси са възможни само в присъствие на достатъчно количество вода. Човек може да живее известно време без храна, като използва собствените си запаси, но не и без вода.

Защо е толкова нужна за детето?
Детският организъм съдържа повече вода от организма на възрастния (70% от телесната му маса е вода). Колкото по-малко е детето, толкова по-големи са нуждите му от вода. Те обаче не могат да се задоволят само с храната. На децата трябва да се осигурява достатъчно вода в зависимост от възрастта, теглото, околната температура, двигателната активност, здравното състояние. Кърмачето трябва да получава по 150–200 г течности на кг тегло дневно, малкото дете – по 90–100 г, а детето на 12–13-годишна възраст – по 40–45 г. Това означава, че бебе, което тежи 6 кг, всекидневно трябва да приема 900 г течност, а дете на 2 год. с тегло 12 кг – 1200 г течност.

Добре е да знаете
Майчината кърма съдържа средно 88% вода и 12% сух остатък, или 880 мл/л вода. При приготвянето на заместителя на кърма майките често са склонни да поставят повече от необходимото количество мляко на прах, което води до промяна на електролитния състав на храната. Това крие опасност за новородените и недоносените деца, чиито бъбреци са с ограничени възможности да поддържат равновесието в организма. Английски педиатри предупреждават, че най-честият недоимък, на който са изложени кърмачетата, е водният. Детето е много чувствително към недостига или повишената загуба на течности. За разлика от възрастните при кърмачето преобладава извънклетъчната вода. Тя е по-лабилна от вътреклетъчната, по-лесно и по-бързо се губи при нарушения на водно-електролитната обмяна. При недостатъчно доставяне на вода токсичните продукти не могат да се изхвърлят от детския организъм и се получава своеобразно отравяне, което може да доведе до смърт на детето. При новородените, ако няма нужното оводняване, се наблюдава т.нар. жадна треска (придружена с покачване на телесната температура до 40 С).
По-голямата част от нужната на организма вода се доставя чрез течностите, които се съдържат в храната. Това обаче не е достатъчно. На кърмачето и малкото дете трябва допълнително да давате течности под формата на вода, сок, чай, компот и др. При нарушен апетит и отказ от храна количеството на получаваните течности съответно да се увеличава. През горещините, когато организмът губи много вода чрез потенето, или при заболяване с повишена телесна температура и/или диарии количеството на приеманите течности също трябва да се увеличава 2–3 пъти.


В някои страни (Франция и Канада) майките се съветват да не дават вода на кърмачето, като се предполага, че то получава необходимото количество чрез храната. Не бива да забравяте, че организмът на детето по-лесно може да стигне до дехидратация, отколкото до водна интоксикация.

Какво да пие?
Най-често на кърмачето се дава преварена вода. В първите дни след раждането тя може да е леко подсладена – 5% захарен разтвор. От 2-рия месец то вече поема и плодов сок, а по-късно – нектар и сиропи. Вместо преварена вода може да му давате чай от шипкови люспи, който съдържа много витамин С. Течностите да се пият няколко пъти дневно между храненията или през нощта, ако детето е неспокойно.
Преварена вода давайте до края на първата година. След това детето може да пие чешмяна или минерална вода.
Минералните води, които отговарят по своя състав и свойства на изискванията на Световната здравна организация за питейни води и на Българския държавен стандарт, са подходящи за пиене от деца над 1-годишна възраст. Около 70% от българските минерални води са слабо минерализирани и с предимно алкална реакция. Те имат ниска концентрация на въглероден двуокис и по тази причина – ниско солево съдържание. Някои минерални води са подходящи като трапезни води, както и за производство на детски храни.
Предимства на българските минерални води са чистотата и тяхната неуязвимост по отношение на органични замърсители поради дълбокия им произход. Голям плюс е и голямото разнообразие на типове минерални води, което определя възможността за масовата им употреба като трапезни и приложението им в диетолечението на много заболявания.