Със сигурност си спомняте, че като дете сте чакали с нетърпение Дядо Коледа (или Дядо Мраз). Сега е ваш ред да играете ролята на добрия старец и да зарадвате детето си. Изборът на играчка обаче никак не е лесна работа. Трябва да прецените внимателно.

Няколко основни правила
Когато щурмувате магазините за коледни подаръци, мислете преди всичко за възрастта на малкото човече, за интересите му и най-вече за безопасността му. Много старателно оглеждайте всеки детайл от продукта, цветовете, материите и здравината му. Не се оставяйте някоя изнервена продавачка да ви накара да купите нещо, което може да е опасно за бебето. Вижте препоръката за възраст – “Не се препоръчва за деца под… години!” (Not recommended for children under… age!). Обърнете внимание на материята и на етикетите, указващи безопасност, и следвайте точно инструкциите: “Не бива да се оставя близо до нагряващи се уреди“, “Може да се пере само при температура…”. На малкото бебе вземете нечупливи гумени или каучукови играчки в ярки цветове, които не могат да се глътнат. Внимавайте с прекалено шумните подаръци. Има пушки, роботи или дори кукли, които издават такъв шум, че могат да увредят детския слух. Изберете играчка, която възпроизвежда тиха музика или има регулатор за звука.


Ако детето ви още e малко, най-добре избягвайте играчките с дълги кабели, струни, въжета. Те са много опасни. Малкото човече може да се омотае в тях и да се задуши. Ако над леглото на бебето има залъгалка, поставете я нависоко, така че то да не може да я докосва.
Движещите се играчки също са заплаха за по-малките. По магазините има много модели на летящи космически кораби, стрелящи с пластмасови сачми пушки и пистолети. Те са за по-голямо дете, което знае как да се пази. Не се заглеждайте и по съвременните електронни или електрически играчки с батерии. Те са подходящи за малчугани над 8-годишна възраст.

След Дядо Коледа
Освен че трябва да изберете подходящ подарък за детето, добре е да спазвате и няколко основни правила при поддръжката му. Възрастните обичат големите кутии и многото панделки. Малкото дете обаче не се интересува от опаковката, а какво има вътре. Най-добре не завивайте играчката, а направо я дайте на детето. В случай че е поставена в найлонов плик, веднага го изхвърлете. Детето може да го надене на главата си и да се задуши.
Малкото човече непрекъснато изследва околния свят и най-лесният начин да се запознае с новия предмет е като го сложи в устата си. За съжаление някои детайли в играчката могат да се окажат опасни. Ако малкото човече счупи или разглоби новата си залъгалка, частите й лесно могат да попаднат в носа, ушите или устата му. Дори и току-що да сте подарили голямото синьо камионче, ако е счупено, изхвърлете го незабавно.
Обезопасете острите ръбове, особено на дървените играчки.
Когато детето ви харесва много някоя стара играчка и вие искате да я боядисате, използвайте само безоловни бои.
Поне веднъж седмично проверявайте играчките дали не са ръждясали, повредени или счупени.
Научете детето да пази вещите си. Настоявайте след игра да ги прибира в чекмеджета и в кашони, за да се избегнат възможни инциденти.
Ако имате голяма кутия за играчки, огледайте я добре. Тя трябва да се отваря лесно, но да се затваря само с усилие. Проверете дали в нея влиза въздух, ако случайно детето се затвори вътре. Прегледайте и пантите за остри режещи ръбове.