Кои са най-големите грешки на младите майки при шофиране, с което застрашават живота и на детето си?

Вечно запъхтяна, недоспала и изнервена, често младата майка не шофира безопасно. Докато бърза да закара детето на лекар, в яслата или да напазарува от супермаркета, тя едновременно мисли за куп неща. В края на краищата все закъснява. Това я прави по-често жертва на пътни инциденти. Световните статистики сочат, че катастрофите са водеща причина за смърт във възрастта 3–33 години. Приблизително 80% от злополуките стават в резултат на разсейване на шофьора само за три секунди – колкото да подадете на детето чашка вода! Постарайте се да избягвате най-големите грешки, които може да допуснете при шофиране.

Бърборене по мобилния телефон
Изкушаващо е да използвате няколкото минути на червения светофар, за да се уговорите с приятелка. Говоренето по мобилния телефон в колата обаче е по-опасно и от шофирането след употреба на алкохол. Проучване на Университета на щата Юта показва, че използвалите мобилни телефони по време на симулирано шофиране допускат три злополуки, докато останалите – нито една. Говоренето по телефона забавя реакциите (пияните шофьори са по-агресивни, но са по-малко опасни от телефониращите по време на шофиране). Използването на устройствата Hands free (свободни ръце) не помага особено, ако не сте концентрирали вниманието си върху пътя. Имайте предвид, че избирането на номера е двойно по-опасно от говоренето.

 • Не говорете по мобилния телефон, освен при абсолютна нужда.
 • Ако е наложително да говорите, бъдете кратка.
 • Ако телефонът ви звъни, нека повикващият да остави съобщение, за да му се обадите по-късно, или спрете на безопасно място и отговорете на обаждането.

  Прекалена самоувереност
  Смятате ли, че мъжете са маниаци на тема “шофиране”? Оказва се, че колкото и кротки да изглеждат някои жени, седнали зад волана, те карат не по-малко агресивно от мъжете. Анализирайте честно шофьорските си умения. Естествено е да искате да владеете положението, но нафукаността и самоувереността могат да доведат до водещи до злополуки маневри, като засичане на друга кола и безразсъдно повишаване на скоростта.

  Очите ми се затварят...
  Според проучванията сред изморените шофьори са най-вече родителите. Това е разбираемо, не подценявайте влиянието на умората върху шофирането!

 • Преди да шофирате, трябва да сте си осигурили поне 7–9 часа сън.
 • По време на пътя почивайте колкото може повече или поканете някой да пътува заедно с вас, за да разговаряте и да не заспивате.
 • Не шофирайте в сънно състояние, в каквото обикновено може да сте и след обилно нахранване.
 • Подремнете, особено ако ви предстои дълго пътуване. Кафето може да ви тонизира, но няма да ви помогне да останете будна.
 • Ако ви се спи, докато шофирате, пейте на висок глас или отворете прозореца да влезе чист въздух и спрете на първия възможен паркинг. Там се разходете, наплискайте лицето си със студена вода, изпийте една охладена кока-кола.

  Шофиране с висока скорост
  Сигурно имате основателни причини да бързате, особено ако закъснявате да приберете детето от яслата. Около 30% от всички фатални катастрофи се дължат на превишена скорост. Добре знаете, че колкото по-бързо карате, толкова повече време ще ви е нужно, за да намалите скоростта, ако се появи нещо непредвидено. Повечето шофьори не си дават сметка точно колко време е необходимо за спиране на колата. Ако карате с 95 км в час, спирачният път на колата е около 90 м. Това означава, че за да спрете при тази скорост, ви трябва дължина, почти колкото на футболно игрище. Можете лесно да разберете дали спазвате безопасна дистанция.

 • Използвайте правилото за трите секунди. През деня при хубаво време и ненатоварен трафик изберете неподвижен обект пред колата, която пътува пред вас. Когато тази кола стигне до обекта, бройте “двайсет и едно, двайсет и две, двайсет и три” (три секунди). Ако стигнете преди трите секунди, дистанцията ви е малка и рискова. Приложете същия трик за шест секунди през нощта или при натоварено движение. При много лошо време използвайте девет секунди.

  Похапване на кормилото
  Понякога единственото, което поемат майките, докато карат детето до яслата или детската градина, е кафе+сандвич. Но докато гледате за секунда надолу към храната, пропускате какво става на пътя пред вас. Така стават злополуките.
  Проучване сочи, че яденето разсейва почти колкото четенето! Ако действително искате да хапнете, правете го само докато чакате на светофар, а най-добре, когато оставите детето в детската ясла...

  Наред ли е всичко?
  Голяма част от пътните инциденти стават поради гуми с понижено или повишено налягане или с изтрити грайфери. За безопасното каране е необходимо да се полагат грижи за колата.
  Затова спазвайте някои правила, когато зареждате.

 • Проверявайте налягането в гумите, оглеждайте грайферите им.
 • Всеки път, когато сменяте маслото в сервиз, проверявайте спирачките, кормилната уредба, трансмисията и нивото на антифриза.
 • Следете за изправността на фаровете и мигачите, както и на стоповете.
  Не пътувайте, ако:
 • В резервоара няма течност за чистачките на предното стъкло или чистачките са износени.
 • Спирачките ви са “меки” или неизправни.
 • На арматурното табло свети някоя сигнална лампа.

  Тест
  Когато детето ви изнервя...
  Този сюжет ви е добре познат. Вие шофирате, а малчуганът зад вас хленчи, иска да му дадете на пие вода или да похапне шоколад... Неговото поведение ви дразни и в този момент чувствате, че може и да предизвикате опасна ситуация на платното. Ще успеете ли да се справите с миникризи, които изникват, когато в колата пътува дете? Отговорете на въпросите на теста, който ви предлагаме, и анализирайте отговорите си.

  1. Пътуваща до вас кола събужда бебето ви и то започва да мрънка. Намирате се на 15 минути от дома си:
  А. Запявате някаква песен.
  Б. Протягате дясната си ръка назад, за да може детето да лапне някой от пръстите ви.
  В. Отбивате на паркинг, за да накърмите бебето с надеждата, че това ще го успокои.

  2. Заедно с детето си возите и негово приятелче към дома му. Приятелят замерва сина ви с чашка.
  А. Нагласявате огледалото за обратно виждане, за да видите какво става и се скарвате на приятеля.
  Б. Обръщате на светофара, вземате чашката от здраво стискащия я и търсещ подкрепата ви син и предупреждавате приятеля му да не постъпва повече така.
  В. Казвате на децата да престанат да се карат и се обръщате да им отнемете чашката.

  Отговори
  1. И при А, и при В сте в безопасност. Ако бебето плаче, но знаете, че е здраво, продължавайте да шофирате. Ако искате да го нагледате, спрете на бензиностанция или на друго безопасно място и го вземете на ръце.
  2. Само при Б положението е безопасно. Завъртането на огледалото за обратно виждане към задната седалка ще ви попречи да виждате пътя пред вас. И, разбира се, никога не се обръщайте назад, докато шофирате.