От 10 до 80% повече антиоксиданти, без пестициди и нитрати (които постепенно при натрупването си в организма могат да причинят увреждания на черния дроб и на други жизненоважни органи). Това са основните предимства на еко плодовете и зеленчуците в сравнение с конвенционалните, доказват тестове на европейски лаборатории. Холандски учени пък изследват 2800 деца на възраст до 2 години и установяват, че бебетата, хранени с биопродукти, са
по-малко предразположени към алергии
от своите връстници, хранени с конвенционални храни.

„Ние, производителите на биопродукти, най-вече разчитаме на майките. Именно те бяха и начело на кампанията, която спря навлизането на генно модифицираните семена в България.”, казва Веселина Ралчева – председател на асоциация „Биопродукти”.


За жалост на информираните родители обаче, все още на пазара не се предлагат бебешки биохрани – българско производство, а само утвърдени марки от чужбина, чиято цена е висока за доста млади семейства. „Слабото търсене е една от основните причини, поради които българските производители нямат стимул да добавят нови продукти към асортимента си. Когато България започне да се съизмерва със страните от Западна Европа, където биологичното производство е приоритет – а не със страните от Третия свят, откъдето в момента се внасят плодове и зеленчуци, – тогава ще се появят и
достъпни биохрани за бебета и за деца

казва Веселина Ралчева. Според нея възможно е на пазара по-скоро да се появи българска биокозметика за бебета. „При козметичните продукти пазарът се развива по-бързо. Може би защото България е един от големите производители в света на биологични етерични масла – особено на розово и на лавандулово масло”, твърди тя. 

За да стимулират търсенето, освен ежегодното изложение на биопродукти в НДК, производители планират да организират седмични биопазари, което е нещо обичайно за Западна Европа.

А за по-лесна разпознаваемост Европейският съюз вече въведе и
единен знак за всички биопродукти –
листо от звезди на зелен фон

Как обаче потребителят да е сигурен, че биопродуктите са наистина био? Чрез строгия контрол! „При конвенционалните продукти се проверява една изключително малка част от предлаганите на пазара стоки. Това са някакви единици, които държавните контролни органи изследват. За разлика от тях екопроизводството се проследява на всеки етап от акредитирани контролиращи организации. На първо място е
абсолютната забрана за използване на
химични торове и пестициди


Производителите са проверявани по всяко време и никой след толкова усилия не би рискувал репутацията му да се компрометира. Още повече, че биопазарът е малък, изключително прозрачен и такъв производител ще излезе от този пазар завинаги”, обяснява г-жа Ралчева. 
А ясно е, че без държавен контрол потребителят е безсилен да се предпазва – експертите са категорични, че плодовете и зеленчуците, обработвани с пестициди и пълни с нитрати, не се различават по вкус и по мирис. Нека само си припомним, че в началото на годината, благодарение на спряна партида краставици с пестициди над нормата у нас, още една държава – Йордания, влезе в списъка на рисковите страни, които изнасят плодове и зеленчуци за Европейския съюз. Там още са

Тунис, Доминиканската република
и Тайланд

Контролиращите органи се отнасят с повишено внимание и към вноса от Турция и Македония. Именно по-голямото търсене на биопродукти е алтернативата на вноса на храни със съмнително качество от далечни страни.

„Когато избирате биопродукт, вие инвестирате в здравето на семейството си, в чистотата на околната среда и в бъдещето на българското село, без което ни чака внос на некачествени храни от Третия свят и скъпи биопродукти от Европа”, заключава Веселина Ралчева.

Сандра Димитрова