Д-р Мария Савчева е началник на лабораторията по трансфузионна хематология на МБАЛ „Света София“. Сред професионалните й интереси са биомедицинската терапия, трансфузионната хематология при бременните жени, имунoхематологията, алоимунизацията при бременните и възможността да бъде предотвратена хемолитичната болест на новороденото.

Какво представлява биомедицината?

Това е клон на медицинската наука, който прилага биологични и физиологични принципи в клиничната практика. Включва много дисциплини и специалности – молекулярна биология, биохимия, цитогенетика, генна терапия, неврология, микробиология, вирусология, имунология, паразитология, физиология, токсикология и много други, чийто фокус е биологията на човешкото здраве.

Биомедицината и биомедицинското лечение могат да се прилагат в случаи на депресия, биохимични дисбаланси, психотични епизоди. Често се използват при редица състояния, които включват аутизъм, синдром на Аспергер, алергии, астма, трудности в обучението, нарушения на речта, проблеми със слуха и сензорната обработка, биполярно разстройство, шизофрения, заболявания, свързани с токсичност на тежки метали, както и различни стомашно-чревни нарушения. В много от тези ситуации биомедицинското лечение може да бъде правилното решение.

Що се отнася до успеха на биомедицинското лечение, има едно състояние, което, изглежда, се издига над всички останали и това са разстройствата от аутистичния спектър (ASD). Биомедицинското лечение по отношение на разстройствата от аутистичния спектър е системно изследване на физическата вътрешна и външна среда на детето. Докато поведенческата терапия може да окаже голямо влияние при определени състояния, не всички психологически разстройства могат да бъдат напълно разрешени само с промяна на поведението. Понякога не става въпрос само за поведение, но и за биология и биохимия. В тези случаи поведението е само симптом на основната причина, която трябва да се установи.

Специалистите, използващи биомедицински лечения, смятат симптомите на аутизма за явни показатели за по-дълбоки основни състояния. За някои деца с ASD лечението на основните заболявания може да доведе до намалени аутистични черти. Биомедицинското лечение се счита за алтернатива, без да се отричат обаче установените положителни резултати.

Това лечение на разстройства от аутистичния спектър е комбинация от основни и алтернативни лекарства, които действат в хармония, за да лекуват.

Основата на повечето протоколи за биомедицинска обработка е внимателното проучване на различни системни функции: метаболитни и генетични вариации, стомашно-чревен тракт, имунна система, клиниколабораторни хематологични и биохимични промени.

Установяват се вариации на различни гени – COMT, VDR, MAOA, MAOB, MTHFR, CBS, MTR, MTRR, NOS, SOD, GSTP, DAO и др. Те кодират дейността на ензими, участващи в обмяната на невротрансмитери, цикъл на метилация, сулфатиране, метионинов, уреен, фолатен цикъл. В зависимост от вариациите ензимите, катализиращи важни в организма процеси, работят с повишена или понижена активност. В резултат се наблюдават промени в нивата на серотонина, допамина, хистамина – ниски или високи стойности, както и повишени амоняк, лактат, чернодробни ензими. Установява се недостатъчност на метилови групи, витамини и минерали, както и хипотиреоидизъм.

Гените са много, но MTHFR е този, който кодира метилентетрахидрофолат редуктазата. Този ген е отговорен за образуването в организма на ензим, който превръща фолиевата киселина в използваема форма, и за превръщането на хомоцистеина в метионин.

Метилирането е процес, при който тялото детоксикира и зависи от този MTHFR ген. Пътят на метилиране е задължителен за производството на глутатион – най-мощния антиоксидант в организма. Някои проучвания показват асоциация на MTHFR мутации с нарушения като ADHD, аутизъм, автоимунни заболявания, биполярно разстройство, сърдечносъдови заболявания и др.

Ензимът COMT помага за разграждането на катехоламиновите невротрансмитери като допамин, епинефрин и норепинефрин. Това е важен ензим, определящ нивата на допамина, толерирането към метилови групи, дезаминирането. Определени вариации на гена са рисков фактор за панически, тревожни разстройства, хранителни разстройства, аутизъм.

MAO A и MAO B разграждат серотонина и допамина в нервните клетки. В черния дроб детоксикират ксенобиотични амини. Неравновесието в нивата на допамина и серотонина е свързано с промени в настроението, депресия, агресия, тревожност, аутистично поведение.

Рутинните клинико-лабораторни изследвания също показват отклонения – чернодробни ензими, електролити, лактат, амоняк, нивата на витамини и др.

Друг тест, който се използва за оценка на минералния баланс в организма, е тестът на коса за есенциални и тежки метали. Микроелементи като магнезий, хром, цинк, мед и селен са задължителни фактори за стотици важни ензими, а също така са от съществено значение за нормалните функции на витамините. Нивата на тези елементи в косата са свързани с нивата им в органите и другите тъкани.

Анализът на елементите на косата предоставя важна информация, която, заедно със симптомите и други лабораторни стойности, може да помогне на лекаря при ранната диагностика на физиологичните разстройства, свързани с аберации в основния и токсичния метаболизъм.

Метаболитни отклонения може да покаже и тестът за органични киселини в урината. Той показва метаболитите, открити в урината на пациента, които са странични и междинни продукти на клетъчния метаболизъм. Разкрива дисбаланси в метаболитните пътища, хранителни дисбаланси, митохондриална дисфункция, дисбаланс на цикъла на урея, оксидативен стрес, както и абнормна гастро-интестинална микробна дисбиоза и малабсорбция в тънките и дебелите черва. Този тест показва наличието на различни гъбични токсини, включително специфични маркери за Candida, както и специфични токсини, свързани с бактериите клостридии. Тези токсини могат да понижат активността на допаминхидроксилазата, което води до излишни количества допамин и токсични реакции в мозъка и нервната система.

Тестът оценява и нивата на оксалатите – съединения, открити в много храни, които се повишават и при свръхрастеж на кандида. Високите оксалати са свързани с болки в ставите, мускулите и съединителните тъкани. Те могат също да задържат тежки метали (като живак, олово и арсен) в организма и да доведат до минерален дисбаланс.

Оценяват се митохондриални дисбаланси. Митохондриалната дисфункция се наблюдава при аутизма и може да допринася за слабото внимание и когнитивните умения, както и за лошия физически растеж и развитие. Тестът установява дисбалансите в допамина и норепинефрина, серотонина, както и проблеми при производството на глутатион.

Други тестове, които се използват, са за оценка на имунологичните функции. Изследванията установяват наличие на специфични IgG към различни хранителни алергени. Симптомите на непоносимост към храни варират и най-често включват храносмилателната система, кожата и дихателната система. Често срещаните симптоми са диария, подуване и болки в корема, гадене, обриви, главоболие, умора, хрема, рефлукс, зачервяване на кожата. Най-често наблюдаваните непоносимости са към глутена, лактозата, амините в някои сирена, чай, шоколад, афлатоксини, към хистамина в някои храни, салицилати, нитрати, сулфити, оцветители.

Друго изследване, използвано за приложение на биомедицинска терапия, е изследването на микробиома на червата за наличие на дрожди, бактерии, които нормално не би следвало да са там. Дава информация също за хранителен интолеранс, възпалителни маркери, чревна пропускливост.

В зависимост от клиничната картина и индивидуалното състояние могат да са необходими и редица други изследвания, включващи паразитологични, вирусологични, AST, имунен статус, аминокиселини и др.

Какво установяваме от всички тези изследвания?

Чрез провеждането на описаните тестове могат да бъдат установени непоносимост към различни храни, нарушена чревна бактериална флора, наличие на дрожди, бактерии, предизвикващи възпалителни промени в тънките и дебелите черва, което променя тяхната пропускливост.

Наблюдаваме нарушена абсорбция на различните хранителни вещества, витамини, минерали. Нарушава се и обмяната на невротрансмитерите серотонин, допамин, хистамин. Също и митохондриални дисфунции, изменения в цикъла на Кребс, обмяната на мазнините и белтъците, хипофункция на щитовидната жлеза.

Същност на терапията

В основата на самата терапия стои въвеждането на елиминационна диета, съобразена с индивидуалните непоносимости към различни храни. Увеличава се броят на нормално населяващите червата бактерии чрез приложение на подходящи про- и пребиотици. Терапията цели да елиминира патогенните дрожди и бактерии с подходяща антибактериална, антимикотична или антибиотична терапия.

Освен това се прилагат и микроелементи и деривати на витамини и подходящи ензими – амилази, пептидази, DAO, SOD, биоптерин, участващи в процесите на храносмилането, на невротрансмисията, сулфатирането, метилацията, и разграждането на хистамина.

Използват се и различни междинни и крайни метаболити, повлияващи цялостната обмяна в организма – глутатион или негови прекурсори, DMG, TMG, PQQ, CoQ10, L-carnitine, аминокиселини, холин и др. Важно е да се отбележи, че всичко това трябва да се съобразява от лекуващия лекар с индивидуалното състояние и резултати.

Проучванията показват, че добавянето на важни витамини, минерали и премахването на глутена и казеина от диетата могат да подобрят храносмилането, говора, алергиите и поведението. Данните за диетични, хранителни и медицински процедури за разстройствата от аутистичния спектър се основават на над 150 публикувани изследвания. Не можем да променим нашия генотип, но можем да оптимизираме неговия израз. Това можем да постигнем чрез елиминирането от диетата на веществата, които не можем да използваме, и я допълним с важни вещества, които организмът не може сам да произведе. Можем да преодолеем пропуските в метаболитния софтуер и да укрепим слабите връзки, когато знаем кои са те. Това е свързано с много работа, упоритост и промяна в диетата.