След като детето се роди, месеците минават в хранене, преповиване и игра, докато не поникне първото зъбче. Това е повод за много радост, но и за тревоги. Постепенно детската уста се напълва с белите перлички и чак тогава повечето майки се замислят за тяхното здраве. Световната здравна организация си е поставила за цел да разработи програми, с помощта на които след няколко години вече нито едно дете под 12-годишна възраст да няма кариеси. Доста непосилна задача, особено като се има предвид, че в България много малчугани на тази възраст имат развалени зъби, някои от които вече дори са извадени.

Грижата за зъбите на детето започва още от утробата на майката

Добре е бременната жена да посети стоматолога си, когато е в 4–5-ия месец. Той ще прецени дали водата, която жената пие (в зависимост от населеното място) е достатъчно богата на флуор. Ако има недостиг, специалистът може да й предпише таблетки.


Консултирайте се с акушер-гинеколог, преди да вземате каквито и да било хапчета. Именно в средата на бременността се изграждат зъбните зародиши на плода и бъдещата майка трябва да е много внимателна.
Няма категорични доказателства, че храната на бременната влияе върху състоянието на зъбките на малкото човече след раждането, но въпреки това ограничавайте прекалената консумация на захарни изделия.

Колкото по-отрано запознаете детето със стоматолога, толкова по-лесно ще създадете у него добри хигиенни навици по отношение на зъбите.

Заведете го на преглед след като се появят няколко зъбчета. Модерната апаратура предлага почти безболезнено стоматологично лечение и е добре детето да осъзнае това още от малко.

След появата на първото зъбче веднага се отправете към аптеката за четка и паста за зъби. На пазара се предлагат достатъчно детски аксесоари, които могат да превърнат миенето на зъби от досадно задължение в приятна игра. Научете детето да посяга към четката най-малко два пъти дневно – сутрин след закуска и вечер непосредствено преди лягане.
Първите няколко седмици предните зъби се мият с мека марля, а след това с четка и подходяща паста. Малките деца не могат да плюят и гълтат всичко, което попадне в устата им. Ето защо пастата за зъби трябва да се използва внимателно. Поставете върху четката количество колкото грахово зърно. Бъдете до детето винаги когато то мие зъбите си, за да го контролирате и да му помагате. Дайте му възможност да е самостоятелно, но не и да прави каквото си иска. Осигурете му собствена четка за зъби.

Внимавайте с детското меню Въглехидратите са голям враг на зъбите, а те се съдържат в много храни, любими на децата – хляб и хлебни изделия, натурални сокове, сладкиши. Ограничавайте консумацията им, но не ги изключвайте напълно от менюто.

Някои баби оставят злоядия малчуган да държи залъка с хляб в устата с часове. Това е изключително вредно и не бива да се допуска.
Сменяйте четката за зъби (детската, а и вашата!) през 3 месеца и така ще гарантирате истинска бисерна усмивка за вашето дете.