Силен стрес, напрежение в работата, постоянни задачи, нерви, купища ядове... Кой не се е сблъсквал с всичко това? За съжаление ежедневието става все по-забързано. Всичко накуп обаче се е оказало причина една млада жена да се разболее за цял живот. Мария Чендова, ученичка от С “9 месеца” на училище, е болна от тиреоидит на Хашимото или по-известен като синдром на Хашимото. “Появи се сякаш от нищото, дори и не подозирах, че съм болна, но започнах рязко да наддавам. Качвах килограми без причина, хранех се нормално, спортувах, а стрелката на кантара вървеше все по-нагоре и по-нагоре”, разказва тя. За една година натрупала повече от 10 кг
Младата жена се уплашила и потърсила лекарска помощ. След като резултатите от кръвните й изследвания били в норма, специалистите я погледнали с насмешка. Твърдели, че преяжда, съветвали я повече да спортува. Дори и след диета обаче килограмите продължили да се качват и скоро Мария била с 15 кг по-пълна. “Благодарна съм на гинеколожката, която ми каза, че състоянието ми не е нормално и ме изпрати да се консултирам с ендокринолог. Лекарката установи, че имам хормонални проблеми, щитовидната жлеза не функционира нормално и това е причината за рязкото наддаване”, споделя Мария. След като се открило заболяването, лечението било по-лесно. Трябвало само младата жена да приема хормони и редовно да прави изследвания. Тя обаче планирала да има бебе. “Изчетох купища литература, в която пишеше, че жени, страдащи от синдрома на Хашимото, забременяват много трудно


Може би причината са обърканите хормони. Знаех, че трябва редовно да вземам лекарствата, но в никакъв случай не исках да се откажа от възможността да стана майка. Въпреки лошите прогнози, забременях още от първия път. Бях безкрайно щастлива. По-късно разбрах от приятелки, също болни от синдрома на Хашимото, че и те са заченали лесно. Явно е въпрос на късмет”, усмихва се бъдещата майка.
Лекарката съобразила лечението й с бременността. За съжаление при това заболяване то е по метода на “пробите и грешките” – налага се бременната постоянно да изследва нивото на хормоните си, за да се преценява дали да се увеличи или да се намали лекарството, което взема. “Появата на бебето повлия благотворно на болестта ми и откакто забременях, се чувствам чудесно. Знам, че при някои хронични заболявания бременността може да те излекува или да влоши състоянието ти

При мен детето ми даде нови сили. Разбира се, постоянно следя какво се случва, защото знам, че синдромът на Хашимото не е за подценяване и лечението не бива да се прекъсва”, обяснява тя. Когато има някакъв проблем, Мария получава сърцебиене и световъртеж. Ако хормоните, които се произвеждат от щитовидната жлеза, не са в норма, това ще се отрази върху физическото и умственото развитие на плода. Рискът за бебето е сериозен. “Постоянно следя състоянието си. Изследванията не са скъпи и искам всичко да е под контрол. Лекарствата, които вземам, регулират състоянието ми и осигуряват на детето ми правилно развитие. Направих биохимичен скрининг и фетална морфология. Резултатите и от двете изследвания са в норма. Сега очаквам да родя прекрасно момиченце усмихва се бъдещата майка. Според нея болестта не влияе върху начина на раждане. Ето защо тя иска да роди по естествен път.
Мария е убедена, че причина за болестта са стресът и напрежението в работата й като мениджър на голяма фирма. След като й поставили диагнозата, философията й за живота напълно се променила. Очакваното бебе пък съвсем затвърдило решението й да живее спокойно и без напрежение. Бъдещата майка е убедена, че синдромът на Хашимото е заболяване на стреса и за нищо на света не би искала да го предаде на детето си. Затова сега се усмихва и мисли положително за живота, който я очаква с бебето.

Хроничният лимфоцитен тиреоидит на Хашимото е автоимунно заболяване, което се появява при генетично предразположени хора. Най-често боледуват жени на възраст между 30 и 50 години. Болестта се изразява с недостиг или с прекомерно производство на хормони на щитовидната жлеза. Тази жлеза е с много плътна консистенция, неравна повърхност и възлеста структура. При бременните се препоръчва хормоните на щитовидната жлеза да се изследват през 2–3 месеца.

Диета Храните, богати на селен, могат да влошат състоянието на жените, страдащи от синдрома на Хашимото. Добре е бъдещите майки да ограничават консумацията на соя, фасул, царевица, фъстъци, херинга, яйца и мед. Все пак не бива напълно да се лишават от тях, защото селенът е микроелемент, известен със своя мощен антиоксидантен ефект. Селеновият дефицит води до нарушения в сърдечно-съдовата система и до преждевременно стареене.