Порасналите зъбки дават възможност на бебето да консумира по-разнообразни храни, но периодът до тяхната поява често може да бъде тежък и за него, и за родителите. Има редица начини, чрез които да облекчите дискомфорта на малкото по време на процеса на никнене на млечните зъби (дентиция), както и знаци, които ще ви насочат дали не трябва да посетите педиатъра.  

Редът на никнене

Най-често първото зъбче пораства между четвъртия и седмия месец след раждането на мъничето, когато изникват централните резци на долната челюст. Те са последвани от растежа на горните централни резци, страничните резци, първите кътници, кучешките зъби и вторите кътници. Около третата си годинка децата могат да се похвалят с пълния комплект от 20 млечни зъба. От около шестата до тринадесетата година те се подменят с постоянни, а около 21-годишна възраст в устата на младия човек присъстват всички 32 зъба.

Знаци за предстоящата поява

При всяко дете симптомите, свързани с никненето на зъбките, са различни. При някои малчугани оплакванията са много силно изразени, при други – по-леко, а при трети могат и напълно да липсват. Най-честите знаци са повишено слюноотделяне, подути и болезнени венци, болка в ушите, обрив около устата, липса на апетит, нарушен сън, раздразнителност и безпокойство. Бебето дъвче ръцете си или твърди предмети.

Това, което много родители обаче не знаят, е, че дентицията е съпроводена с възпалителен процес, по време на който спада общият имунитет на детето. Ако не се вземат мерки навреме, се стига до повишена температура, хрема, кашлица, стомашно-чревни проблеми (напр. диария). При такива симптоми задължително посетете лекар, за да не се задълбочи възпалението и да се получат здравословни усложнения.  

 Как да облекчите дискомфорта

Тъй като никненето на млечните зъби е естествен процес, има редица изпитани методи за намаляване дискомфорта на бебето.

Можете да помогнете на кърмачето, като масажирате нежно венците му или ги разтриете с мокра изстудена кърпа. Дайте му нещо безопасно за дъвчене – чесалка или гризалка за зъби (по възможност - охладена), бисквитка, охладено парченце плод или зеленчук (не забравяйте, че бебето задължително трябва да е било захранено с тези храни). Краткотрайно облекчение носят и локалните обезболяващи гелове. Но преди да използвате такъв, се уверете, че е напълно безопасен за бебето.

Процесът на никнене на млечните зъби може да премине значително по-леко с помощта на хомеопатичното лекарство Дентокинд, специално създадено за деца. То регулира възпалителната реакция и е единственият медикамент, който повлиява абсолютно всички придружаващи симптоми на физиологичния пробив на зъбите – болка, оток, повишена температура, раздразнителност и безпокойство, повишено слюноотделяне, диария.  Препаратът е напълно безопасен, може да се дава още от първия ден след раждането на детето и да се използва и като профилактично средство през целия период на дентиция.

Още при първите знаци за предстояща поява на зъбчето е добре да започнете използването на Дентокинд. В острия период давайте по 1 табл. на всеки час до 6 табл. дневно (за деца под 1 г.) и по 2 табл. през час до 12 табл. дневно (за деца от 1 до 6 г.), разтворени в малко вода или директно в устата. Когато състоянието се подобри, намалете приема на 3 пъти по 1 табл. или 3 пъти по 2 табл. на ден в зависимост на каква възраст е детето.

За да бъде ефектът още по-добър, го комбинирайте с Шуслерови соли №1 калциев флуорид (по 2 таблетки сутрин) и №2 калциев фосфат (по 2 таблетки вечер) на Немския хомеопатичен съюз (DHU). Те ще се погрижат за здравината на бебешките зъби, а това ще улесни пробиването на венеца.

Грижата за устната хигиена     

Тя започва още с появата на първото временно зъбче. За да се предотврати рискът от кариеси, каквито се срещат и при деца под 1,5 години, след всяко хранене е добре да изплаквате устата на бебето с 1-2 лъжички преварена вода. Можете да почиствате зъбчетата и с марля, напоена  с вода.

Препоръчително е преди навършването на първата годинка да заведете детето на детски стоматолог, за да се уверите дали всички зъби се развиват нормално и дали няма някакъв дентален проблем. Специалистът ще ви даде и съвети относно правилната устна хигиена.