Когато малкото дете е болно, обикновено сочи коремчето си. Не е толкова просто да откриете какво го мъчи. Ще Ви помогнем да се насочите към причините.
"Мамо, много ме боли коремчето в гърлото!" Това оплакване кара родителите да се усмихват, на малките обаче хич не им е до смях. Когато децата не се чувстват добре, те реагират първо с корема си. В техните представи центърът на болката се намира в областта на пъпа. Тъй като при тях възприемането на тялото не е още достатъчно развито, болката се проектира в коремната област, независимо дали са сърдити, или имат хрема. Дали детето Ви има болки в корема от притеснение, или наистина е болно, ще разберете, като отклоните вниманието му (например с книжка с картинки) или го гушнете. Ако въпреки това болките продължават, възможно е да се дължат на следните причини:

Колики
През първите седмици от живота всяко трето бебе страда от продължителни пристъпи на плач и неспокойствие. Най-тежко е около 6-ата седмица, но след 3-ия месец кошмарът обикновено отминава. Гледката е типична – бебето присвива краката си към корема, стиска ръцете в юмрук, коремът се издува напред. Причините са незрелост на стомашно-чревната система на кърмачето, алергия към мляко или непоносимост на майката към някоя храна, която се отразява на детето чрез кърмата. Банални причини могат да са и прекалено силното разклащане на млякото в шишето, неправилното хранене на кърмачката, поглъщането на повече въздух от бебето или недостатъчното оригване. Галенето, полюляването, държането на бебето в изправено положение, масажирането на коремчето може да помогнат. Успокоително действат и приятната музика, разходките, чаят от анасон или лайка.

Диария
През първите пет години една до три диарии годишно се приемат за нормално. Причините са многобройни – инфекции, медикаменти (например антибиотици), замърсена храна. Най-често диариите се причиняват от вируси. При лечението им особено важно е приемането на много течности, включително на готови електролитни разтвори за възстановяване на необходимите минерални соли в организма и чай с глюкоза. Целта е да се предотврати опасната дехидратация (обезводняване). Може да проверите дали детето Ви се нуждае от повече течности, като издърпате гънка от кожата на коремчето. Ако след пускането й кожата се набръчква, веднага потърсете лекарска помощ. Като правило при кърмачетата е най-добре още на първия или най-късно на втория ден от диарията да се обърнете към лекар.

Запек
Честотата на изхожданията при малките е различна. Към запек насочва болезнеността на опънатата коремна стена при лек натиск. При всяко второ дете се среща задържане на изпражнения най-често поради стрес, бедна на баластни вещества храна и малко течности. Ако лекарят изключи по-сериозни проблеми, обикновено помагат пълнозърнести храни, зеленчуци и мюсли.

“Простудно” заболяване
Инфекции в областта на носоглътката и ушите като възпаления на средното ухо, хрема и ангина могат да причинят и болки в корема. При гнойна ангина например се възпаляват лимфните възли в корема. Лекарската намеса е наложителна.

Инфекции на пикочните пътища
Болки в корема, придружени с температура, повръщане и болезнено уриниране насочват към инфекция на пикочните пътища. Особено уязвими са кърмачетата. Лечението се провежда от лекар. Важно е детето да пие повече течности.

Хранителна алергия
Около 8% от малките деца страдат от алергия към храни, която се проявява с болки в корема, повръщане, колики и диария. Бебетата често са свръхчувствителни към краве мляко, яйца, соя, риба, пшеница, а по-големите деца – към ядки, цитрусови плодове, шоколад. Понякога признаците се проявяват след часове или дни. За 1-2 седмици избягвайте да давате храни, в които се съмнявате. Ако оплакванията изчезнат, след консултация с лекар може да пробвате отново с някоя от тези храни. Най-често алергията изчезва до третата година на детето.

Апендицит
Това е най-честото хирургично заболяване при децата. Обикновено болките първоначално са в средата на корема, после се локализират в долната дясна област. Често се прибавят гадене, повръщане, диария и висока температура. При малките деца обаче тези симптоми често липсват. Затова най-добре е да се обърнете към педиатър.

Първа помощ
Масажът не е само нежен диалог между ръцете и кожата. Чрез лекия натиск се тонизира кръвообращението и се активира имунната система. При коремни болки масажът със затоплени ръце, намазани с бебешко олио, има чудотворен ефект. Детето лежи на гръб, а Вие извършвате по корема му кръгови движения с върховете на два или три пръста по посока на часовниковата стрелка (по хода на червата). При това пъпът образува средата на циферблата. При диария масажирайте корема в обратна посока.

Кога се налага консултация с лекар
По принцип винаги когато се чувствате несигурна или притеснена, трябва да потърсите помощ от педиатър. Освен това се обърнете незабавно към лекар, когато:

  • внезапно се появят силни болки в корема;
  • болките продължават повече от 12 часа и не отслабват;
  • има и температура, повръщане и болки при уриниране;
  • силните болки са придружени от твърда и опъната коремна стена и не намаляват;
  • при поставяне на топло болките се усилват;
  • поради болки детето лежи с присвити към тялото крака.