Опитайте се да мушнете малкия си пръст между устата на бебето и гърдата ви, докато то суче. Ще се окаже непосилна задача. Детето е образувало такъв вакуум, че всяка помпа може да му завиди. Докато се храни обаче, заедно с кърмата мъничето поглъща и въздух. Чрез стомашната перисталтика той се смесва с млякото и се образуват мехурчета, които, преминавайки през червата, предизвикват болезнени колики. Думата „колики” идва от гръцката kolikos, която означава болки в дебелото черво. От тях малкото човече получава спазми в червата и газове. Обикновено те се появяват през 2-рата седмица след раждането и продължават до 3-ия месец. Страданието е най-изразено вечер и след хранене. Детето става неспокойно, плаче силно и пронизително. Свива крачета и стиска юмручета, присвива очи. Обикновено коремчето му е подуто, а червата къркорят.

Нищо не е загубено
Всяка майка иска да облекчи болките на бебето си. Лакомото, гладно мъниче поема повече въздух и това предизвиква колики. Ако детето се нахвърли върху „вечерята” си с истински ентусиазъм, може да възпрете неговия порив, като задоволите първоначалния му глад с 5–10 мл неподсладен чай от лайка, анасон или копър. Той ще предотврати образуването на мехурчета и ще успокои нетърпеливия гладник. Добре е също така да храните детето често, така то няма да се нахвърля лакомо да суче, ще поглъща по-малко и коремчето му ще е по-спокойно. В случай че храните бебето със заместител на майчина кърма, не го разреждайте с гореща преварена вода. Разбъркайте сместа, без да клатите прекалено силно шишето, защото ще се образуват коварните мехурчета. Нека биберонът винаги да е пълен с мляко, а като го обърнете, да тече около 1 капка в секунда.


Едно е сигурно – каквото и да правите, мъничето ще поема въздух по време на храненето. Може да изкарате този въздух, като се погрижите детето ви да се оригва след всяко хранене. Повдигнете бебето, като придържате главата му, облегнете го на рамото си и леко потупайте гръбчето му. Рамото ви да оказва лек натиск върху стомаха. Някои деца са по-капризни и им трябва повече време, за да се оригнат. Повдигайте бебето ту на дясното, ту на лявото рамо. Предизвикайте оригването, като седнете или се разхождате из стаята.
От значение също така е и вие да спазвате диета. Избягвайте газираните напитки, както и варивата, зелето, царевицата. Не прекалявайте с прясното мляко, въпреки че ще чуете, че от него кърмата потича като река. Ограничете фъстъците, кафето и шоколада.

Ужасните болки
Дори и да сте направили всичко възможно, много вероятно е няколко часа след хранене бебето ви да плаче и да недоволства. Газовете, които предизвикват това страдание, се образуват и в червата. Съблечете мъничето. Най-вероятно ще забележите, че коремчето му е подуто и изпъква над нивото на гръдния кош. Не мислете, че то е гладно. Ако свива крачетата си към стомаха си, най-добре стимулирайте движенията на червата, за да може малкото да се освободи от газовете. Оставете го да рита на воля. Може да помогнете, като леко масажирате коремчето на бебето по посока на часовниковата стрелка. Не натискайте силно. Масажът може да продължи около 2–3 минути. Възможно е мъничето да плаче от болка и да не хареса натиска, масажът да е прекалено агресивен. В този случай идва на помощ гимнастиката. Хванете крачетата на малкото и имитирайте движенията на колелото. Може леко да насочите лявото коляно към десния лакът и обратно. Повторете няколко пъти. Не дърпайте рязко бебето.
Може да се преборите с коликите и като загреете малчугана. Използвайте пелена, която сте затоплили с ютия, със сешоара или дори с топла вода. Гушнете детето  и го притиснете до корема си.
Понякога и акупресурата помага. Внимателно помачкайте палците на крачетата на бебето между вашия палец и показалец.
Колкото и неприятни да са коликите, помнете, че те отминават. Трябва само да сте търпелива.


Д-р Искра Димитрова
педиатър