Колко често кухнята е бойно поле за вас и за детето ви? Случва ли ви се обядът да се превръща в смесица от плач, крясъци, молби и хвърчащи пръски зеленчуково пюре?

Вероятно много пъти сте си задавали въпроса как можете да промените кошмара наяве, който няколко пъти дневно преживявате около масата. Ако основната ви цел просто е да нахраните детето, приемете, че се справяте успешно. Знаете ли обаче, че храненето не е само пълнене на стомаха, а процес, чрез който наследникът ви може да ви опознава, да изгражда полезни навици и да изследва света.

Пилешка супа за душата. Запомнете, че закуската, обядът, следобедната закуска и вечерята са време, което можете да прекарвате с детето си, и са възможност да заздравите връзката помежду си. Изключвайте телевизора, през цялото време говорете с малчугана и никога не го оставяйте да се храни сам.

Кухненски традиции. Споделяйте с детето какво ви се е случило през деня, внасяйте елемент на игра или всеки път рецитирайте определено стихче. Създайте ваша лична традиция, която малкият човек да очаква с нетърпение.

Точно по разписание. Когато бебето навърши 9 месеца, добра идея е да установите час за всяко хранене. Щом настъпи времето, питайте детето дали не е гладно. Тази практика не само създава навици, но и помага на малчугана да осъзнава глада и да го свързва с храната.

Шарено меню. Винаги давайте право на избор. Можете да постигнете добри резултати, като в чинията сервирате няколко различни ястия (задължително здравословни!).

Всемогъщата лъжица. Ако се опитвате да натъпчете устата на бебето с пюре, ви очакват отчайващи резултати. Много често детето започва да отказва храната и да намалява приетото количество. Лесно можете да го приобщите към процеса на хранене обаче – давайте му да държи лъжицата, а докато е бебе, позволявайте му да се храни с пръсти.

Свобода на масата. Забелязали ли сте, че след като известно време стои на едно място, детето ви започва да се върти неспокойно. Храненето трябва да отнема не повече от 20 минути, а когато те отминат, позволявайте на малчугана да се разхожда или да си играе.

Постоянство и отстъпчивост. Не се отказвайте лесно, когато искате да накарате малкия човек да опитва нова храна. Дори да ви отнеме 15 опита, проявявайте воля и такт. Показвайте на детето, че и вие ядете от ястието. Позволявайте му да го докосва и да опитва по малко. Ако не му харесва обаче, не го насилвайте.

“Не!” на “корупцията”. Не се опитвайте да подкупвате наследника си с думи като “още две хапки и ще получиш десерт”. Така ще създадете порочен образ на здравословната храна и ще научите детето колко лесно е да ви манипулира, за да получи шоколадче.

Мерки и теглилки. Важно е с помощта на педиатър да установите количеството храна, от което се нуждае детето ви. Не вземайте решения самостоятелно и следете дали малчуганът е жизнен, има ли сили и енергия за игра. Не забравяйте, че растежът е много индивидуален процес, който само условно се подчинява на стандартите.