Бременността е ново начало в живота на всяка жена, а раждането – продължението на това начало. Освен че носят семейно щастие, тези два етапа се отразяват благоприятно и на женското здраве. Бременните жени са по-загрижени за здравето си. Следят за качеството на храната, лекарствата, които приемат, често променят драстично режима си – хранене, движение, достатъчно сън. Другата безспорна положителна промяна е отказът от цигари и алкохол. В желанието си да бъдат пълноценни майки, повечето жени започват да спортуват, избягват стреса, насочват мисълта си изцяло в положителна посока. Постепенно тази грижа се превръща в навик за цял живот, който навик носи името „Здраве”. Освен всичко останало, по време на бременността през плацентата се разменят немалко количество стволови клетки, които остават в тялото на майката.

Без ПМС

Според някои специалисти твърдението, че след поне една бременност и раждане болките по време на менструалния цикъл намаляват или дори изчезват, не е само мит. Все още не е изяснен механизмът, чрез който това се случва. Предполага се, че раждането елиминира някои рецептори на простагландини (молекули, които влияят върху гладката мускулатура) в матката, които са причина за поява на маточни контракции по време на цикъл – следователно и на болката, която усеща жената.

Забавя се развитието на множествената склероза

Раждането забавя прогресирането на множествената склероза, показват резултатите от проучване на Националния център за множествена склероза в Белгия. В продължение на 18 години учените са проследявали състоянието на 330 жени, страдащи от хроничното автоимунно заболяване на централната нервна система. Около една четвърт (24%) от жените са нямали дете, 170 (52%) са родили преди появата на симптомите, 61 – след появата им (18%), а 19 са се сдобили с деца както когато са били здрави, така и след появата на заболяването.

„В миналото се приемаше, че състоянието на жените, болни от множествена склероза, се влошава след раждането. Оказва се, че е точно обратното", коментират авторите на проучването. Събраните данни показват, че при жените, които имат деца, независимо дали са родени преди, или след появата на първите симптоми, болестта се развива с много по-бавно темпо, а рискът от усложнения е с 34% по-малък, отколкото при нераждалите жени.

Здравното състояние на дамите, родили едно или повече деца, е било много по-добро, а прогресирането на заболяването им е било забавено в продължение на 22–23 години. При жените, които не са станали майки, усложненията от множествената склероза са настъпвали значително по-бързо – за около 13–15 години.
Според учените, провели проучването, променените хормонални нива през бременността са една от вероятните причини за забавянето на развитието на болестта. Другата възможна причина е, че след раждането на детето обикновено се променя начинът на живот и хранене, повишава се активността, променя се отношението към стреса – все фактори, които подобряват състоянието на болните от множествена склероза.

Рак на гърдата – понижен риск

Жените, които са раждали, са по-малко застрашени от рак на гърдата, а опасността при жените, които раждат между 35 и 39 години, се снижава с 32%. Проучването показа, че раждането в по-зряла възраст е важен защитен фактор, Кърменето снижава риска от развитие на рак на гърдата, на шийката на матката, на яйчниците, както и предпазва от остеопороза.

Кърменето

Кърменето стимулира освобождаването на хормона окситоцин, който има положителен ефект върху емоциите. Кърменето е и естествен и здравословен начин за редуциране на част от натрупаните по време на бременността мастни депа. Изследвания сочат, че жени, които кърмят, по-бързо възстановяват теглото си отпреди бременността и имат по-голям успех при поддържането му в бъдеще.