Наистина е несправедливо – жените страдат два пъти по-често от констипация (запек), отколкото мъжете. Все още науката не се е произнесла кой е най-добрият ритъм на дефекацията. Ако човек се чувства добре, и неколкократното изхождане дневно, и ходенето през ден може да са нормални...


Запекът е чест спътник през 9-те месеца. Причината за него е повишеното ниво на гестагените (хормоните на бременността). Те влияят отпускащо и на матката, и на чревната перисталтика. Колкото повече расте плодът, толкова повече се увеличава натискът на бременната матка върху червата, което ги прави по-неподвижни и лениви.

Понякога констипацията може да съпътства различни заболявания на обмяната, като понижена функция на щитовидната жлеза или диабет, или да е странична реакция при употребата на някои медикаменти. Не е тайна, че запекът е болест на цивилизацията За да стане по-ясно как действа той, добре е да се обясни как се осъществява храносмилането.
Поетата храна преминава през стомаха и постъпва в тънките черва. Тук продължава процесът на смилането й. Несмлените хранителни съставки постъпват в дебелото черво и престояват в него до два дни, като се подлагат на химично разграждане от намиращите се нормално там бактерии. При този процес се извличат вода и соли, калий и магнезий и чревното съдържимо все повече се сгъстява, докато се оформят изпражненията. След предвижването им до крайния участък на дебелото черво намиращите се в него нервни рецептори изпращат импулси до мозъка, откъдето постъпва "команда" за дефекация.

Очистителните средства действат по различен механизъм. Растителните, като сена, алое и др., пречат на отнемането на вода от съдържимото в дебелото черво или даже стимулират извличането й от организма. Така изпражненията стават по-меки и кашави, но същевременно с тях се изхвърля и твърде нужният за организма калий. Не забравяйте, че слабителните средства дори от растителен произход не са безобидни. Освен че потискат естествените импулси на червата, те могат да предизвикат контракции. Те раздвижват не само мускулатурата на червата, но и мускулатурата на матката. А това, както разбирате, е сериозна заплаха за всяка бременна.

Обявете му война!
Ще се преборите успешно със запека, ако спазвате някои съвети.

 • Яжте храни, богати на целулоза и баластни вещества – зърнени продукти, зеленчуци и плодове. Несмилаемите влакна, които се съдържат в тях, предизвикват натрупване на вода в дебелото черво, увеличават обема на фекалиите и стимулират подвижността на червата.
 • Пийте повече течности – 2 до 3 литра дневно. Те размекват изпражненията. Избягвайте обаче черен чай, кафе, алкохол, които имат отводняващо действие.
 • Движете се повече. Не ползвайте асансьор – изкачвайте стълби. Ходете колкото може повече пеша, правете лека гимнастика, йога упражнения.
 • Живейте по-спокойно. Стресът въздейства зле върху дейността на червата.
 • Създайте си режим на дефекация. Старайте се да посещавате тоалетната по едно и също време на деня, примерно сутрин след закуска. Това предполага и режим на хранене, при който се спазват часовете и количествата на отделните хранения.
 • Не пропускайте позивите за дефекация. Пълните черва дават сигнали, които не бива да се оставят без внимание, защото така ще се наруши нормалният ритъм на организма, а това ще доведе и до запек.
  Ако ви измъчва запек, накиснете от вечерта сушени сини сливи и ги изяжте преди закуска. Изпийте и чаша топла вода или плодов сок на гладно.
  Ако не постигнете резултат, можете да получите облекчение с малка клизма.
  Правилното хранене и движението със сигурност ще ви помогнат да ликвидирате запека. За целта обаче се въоръжете с дисциплина и упоритост.