Соята не е панацея, нито някаква почетна “персона” в голямото общество на храните, но тя и нейните продукти са изключително полезни и здравословни и имат положително влияние върху човешкия организъм.

Малко биография
Соята е позната отпреди 13–14 века в Азия. Китайците я наричат “чудните зърна”. В Европа е пренесена преди около 2 века. От 50–60 години е позната като основна храна, като добавка или подправка най-вече на т.нар. “соеви общества” (група хора, фамилии), които всеки ден я включват в менюто си към едно от основните си хранения (закуска, обяд, вечеря).


Соята е от групата на бобовите растения. Тя не обича толкова много влагата като ориза, но е пристрастена към по-топлия климат. Не вирее при температура под 25–30 ºС. Стъблото й е нежно и красиво. Зрънцата й са колкото на лещата, но са по-закръглени, зеленикаво-жълти на цвят. Суровата соя не е вкусна. Подобно на боба, лещата, граха се нуждае от предварителна обработка. От соя се получават най-разнообразни продукти: соево мляко, соево сирене тофу, кашкавал, сосове – сладки и солени, соево брашно, което участва в много продукти като добавка или основна съставка, “месни” късчета… Гранулите от чудните зърна (соевата “кайма”) подобряват вкуса на постните ястия. Особено полезно и апетитно е, ако те се смесят с ориза за пълнене на чушки, сарми, в постната “дроб сарма”. Плодовият шейк със соево мляко е чудесна напитка.

Полезно действие
Соята предпазва от съдови заболявания – инфаркт на мозъка и сърцето, намалява опасността от остеопороза (особено при жени в климактериума), възпрепятства извличането на калций от костите при бременност и кърмене, намалява риска от някои видове рак (на гърдата, простатата, белите дробове), снабдява организма с пълноценни протеини.


Чудните зърна понижават вредния холестерол. Това има пряко отношение към стесняването на кръвоносните съдове и ранните форми на атеросклероза. Особено важно е в следродилния период всеки ден поне 3–4 месеца да консумирате соя, а ако пък сте склонна към напълняване, да увеличите количеството й в менюто си.
Соята активно препятстват загубата на костно вещество при бременност. Това става отново с помощта на естрогените. Мощен стимулант на колагенните влакна. Те влизат в състава на кожата, правят я еластична и свежа. Жени, които консумират соеви продукти, имат гладка и млада кожа. В артистичния свят шейковете със соево мляко са любими напитки.
На какво се дължи ефектът на тези дребни непретенциозни зърна?
Соята е пълноценен растителен белтък. В САЩ и в напредналите страни вече е призната за белтъчен еквивалент и алтернатива на месото. Тя съдържа осемте жизненоважни аминокиселини. Особено полезна е в комбинация с ориз или със спагети, макарони.
Богата е на фитоестрогени. Това са растителни хормони, които действат почти като женските полови хормони – естрогените. Те предпазват жените от рак на гърдата (в Азия това заболяване се среща 6 пъти по-рядко, отколкото в останалите райони на земята).
Съдържа изофлавоноиди. Те действат върху кръвоносните съдове, както естрогените. Доказано е, че при стрес или уплаха кръвоносните съдове в човешкия организъм рязко се свиват. Това затруднява снабдяването на органите с кислород, който е нужен за нормалната им функция.
Естрогените имат свойството да разширяват кръвоносните съдове, което подобрява снабдяването с кислород и намалява риска от инфаркт. За голяма част от бременните, които страдат от високо кръвно налягане, затлъстяване, бъбречни болести или са подложени на стрес, естрогените са дар Божи.
Добър източник е на калций, желязо, магнезий и фосфор. Те осигуряват здрава костна, мускулна и кръвоносна система.
Съдържа витамини В1, В2 и В3. Тези витамини подпомагат дейността на нервната система, на мускулите, сърцето и храносмилането (особено добре разграждат въглехидратите), стимулират растежа на кожата, ноктите и косата, помагат за бързото зарастване на раните, подобряват зрението, понижават холестерола, ускоряват отзвучаването на мигренозните пристъпи и лечението на възпалителните процеси на лигавицата и кожата, понижават кръвното налягане. Не всички соеви продукти са подходящи за основна храна. Някои са само подправки. Млякото, сметаната, сиренето тофу обаче могат напълно да заместят животинските храни. Соята съдържа много малко мазнини.

Защо не е популярна?
Въпреки че е толкова полезна, соята не е заела подобаващо място в менюто ни. Най-вероятната причина за това е, че е засенчена от многото бобови растения, които традиционно присъстват на българската трапеза. А и на нашия континент производството на соя е по-трудно и отглежданата в Европа е по-нискокачествена от азиатската.
Днес соята заема безспорно достойно място в класацията на полезните храни и се предлага и на българския пазар. Остава да я прибавите към любимите си продукти. Добре е дневно да консумирате около 40–60 г във вид на сирене, мляко, сметана или гранули (в “каймата” с ориз) или през ден по 70 г. Това ще Ви помага да сте по-здрава и красива.