Дишането и раждането имат нещо общо – естествен и здрав ритъм. Затова ви предлагаме дихателни упражнения, които ще ви помогнат в родилната зала.

Подготовка 
Намерете си спокойно място. Не е нужно да правите всички упражнения. Изберете онези, които особено ви харесват, и ги правете при всяка възможност. Ако се упражнявате заедно с бъдещия татко, той ще се подготви да ви подкрепя при раждането.


Преди упражненията поставете ръцете си странично върху долните ребра и усетете там дишането си. При това за настройване дишайте напълно нормално – три до пет вдишвания и издишвания.

Духане в шише
Представете си, че повдигате с едната си ръка шише и издишвате дълбоко в него. През това време бузите и устните ви са меки и кръгли. Мислено насочете последващото  вдишване към детето или към долните ребра. Повторете три до пет пъти.

Един съвет. Използвайте за тренировка празно пластмасово шише за вода (не забравяйте да вземете шише и за родилната клиника). Важно е да не докосвате шишето с устни.

Духане на запалени свещи
Представете си, че детето ви празнува третия или четвъртия си рожден ден и искате да му покажете как да духне свещичките върху тортата. При това духайте съвсем леко – с меки, кръгли бузи и устни, тъй като действително не искате да загасите свещите.
Важно е винаги да завършвате с дълго духане. Следва отново неволно вдишване, насочено към детето или към долните ребра – три до пет пъти.

Издаване на звуци

Започнете с внимателно ниско бръмчене – „ммммм...”. Въпреки затворените устни челюстта е леко отворена, като че ли в устата ви има малък топъл картоф. Бръмчете толкова дълго, колкото въздухът ви стига с лекота, като след всеки тон останалият въздух излиза безшумно като лека въздишка. При това не трябва да се стига до усилие. След няколко тона може да опитате други звуци – мммоооо, мммуууу, мммаааа или оооо, уууу, аааа. Задръжте при онзи звук и тон, който най-добре изпълва цялото тяло. При следващия път или при раждането той може да е различен или с времето може да се променя. Отново вдишването е насочено към детето или към долните ребра. Изпълнявайте упражнението пет до десет минути или докогато имате желание да го правите.

Да родиш означава да дишаш

Контракция, пауза – това е същата постоянна смяна като вдишване, издишване. Това сходство може да е чудесна помощ, когато при раждането се налага изцяло да се отворите.
Ритъмът на дишането действа отпускащо и успокояващо и настройва раждането в унисон със себе си и с детето. По този начин справянето с болките е по-лесно.
Дишането помага при отпускането в паузите между контракциите и удължава периода до следващата контракция. По този начин можете да си поемете дъх в истинския смисъл на думата.
Дишането съдейства за отварянето на тазовото дъно, тъй като чрез него коремните органи упражняват натиск върху тазовото дъно и го разширяват.
Чрез удълженото издишване дишането става по-дълбоко и осигурява достатъчно кислород на детето.

Невена Милева,
акушерка