Дали някога отново ще се наспя?

Може би скоро след като теста ви показа, че ще ставате майка, добрият ви сън ще отлети. За вас тази промяна е странна и неочаквана, защото преди винаги с лекота сте се пренасяли в обятията на Морфей. Сега не можете да дочакате дори часа на любимата си сапунка – унасяте се пред екрана и се налага любимият да ви помага да стигнете до леглото…

Какви промени евентуално могат да настъпят със съня ви през различните периоди на 9-те месеца?

1–15-а седмица

Умората като че ли се настанява през всичките 24 часа на денонощието. Установено е, че в първите седмици след зачеването 90% от бременните се оплакват от изтощение. Виновни за този дискомфорт са хормоните. В кръвта на страдащите от умора са открити т.нар. невростероиди, производни на прогестерона, които имат сънотворно действие. А прогестеронът пък е хормонът, който осигурява спокойствието през бременността. Обект на неговата защита преди всичко е матката – той отпуска мускулатурата й, гони преждевременните контракции и по този начин осигурява добри условия, за да може плодът да се развива.

В тези ранни седмици постоянно ви преследва желанието да подремвате. Лошото е, че дори да поспите, след това пак не се чувствате бодра и отпочинала. За това състояние понякога имат принос и гаденето и повръщането.

Помощ. Подчинете режима на нуждата си от сън. Вечер лягайте по-рано. Имайте предвид, че вече ви трябва много повече време за почивка. Така ще събирате сили, за да можете да се справяте с изпитанията, които ви очакват.

Добре е да въведете някакви „помощници“ за заспиване. Релаксиращите упражнения йога или масажът на партньора могат да поканят спокойния сън. Добавете и 10 таблетки от сол №7 магнезиев фосфат в гореща вода. Пийте на малки глътки. Това ще ви отпусне преди сън, а е добре и шишенцето с тази сол винаги да е на нощното ви шкафче при нужда.

Спете на по-хладно. Пак под влияние на хормоните сега телесната ви температура е леко повишена, а и това до известна степен прогонва съня.

16–28-а седмица

Постепенно се отървавате от умората и гаденето, а сънят ви става малко по-спокоен. Сутрин сте по-бодра и ентусиазирана. Май организмът ви успява да се адаптира към новото състояние. Вярно е, че коремът ви става все по-голям, но това още не ви създава безпокойство. В този период 50% от бременните се чувстват изпълнени с енергия и са с добър тонус. За това допринася повишеното ниво на естрогените в кръвта, които имат ободряващ ефект. На тези хормони обаче се дължат и честите промени в настроението ви – ту горе, ту долу… От време на време ви връхлитат мрачни мисли, свързани най-вече с бъдещото майчинство. Не вярвате, че ще се справите с многото задължения, които ви очакват. Тези терзания се отразяват и на съня ви. Той става неспокоен – заспивате, но бързо се събуждате и мисълта ви започва да се рее из какви ли не тревожни ситуации.

Помощ. Положете усилия да оставяте мрачните мисли и безпокойството пред вратата на спалнята. Отправяйте се към кревата, когато наистина се усещате уморена. Избягвайте силни емоции преди заспиване. Не се впускайте в бурни дискусии с бъдещия татко и не подемайте теми, които обикновено ви скарват. Не гледайте екшъни и не четете трилъри... И не забравяте за сол №7, която трябва да е ваш спътник през цялата бременност.

Ако през деня носите ластични чорапи, ще намалите посещенията до тоалетната през нощта. Сега в тъканите ви се задържат повече течности, които се отделят през нощта. Специалните ластични чорапи пречат на задържането им.

За добрия сън е много важно да дишате спокойно през носа. При хрема правете промивки на носа със солена вода. Освен това против задържането на течностите и за овлажняване на носната лигавица ще ви помогне сол №8 натриев хлорид. Тя също трябва да бъде до вас през 9-те месеца.

29–40-а седмица

Появяват се нови тревоги – крампи (спазми) в прасците, болки в кръста, сърбеж по кожата... Мисълта, която ви успокоява, е, че срещата с мъничкото съкровище наближава. Големият корем също пречи на съня ви и трудно намирате удобна поза, в която да спите. Допълнителни дразнители могат да са и появилите се киселини и парене в хранопровода. Бебчето също ви създава дискомфорт – явно на него вече му е доста тясно в корема и трудно си намира място. И странно защо точно в нощните часове е особено активно. Примирете се – няма как, неговите ритничета положително ще ви събуждат. Към края на 9-те месеца най-вероятно повече ще будувате и само от време на време ще дремвате за кратко. Приемете спокойно този нов ритъм. Той е сътворен от майката природа, за да ви подготви за часовете на будуване и грижи около мъничкото бебе. Умението да се спи на цикли е биологично програмирано и е хитър защитен механизъм на организма. Точно повърхностният сън позволява майката бързо да реагира на бебешкия плач.

Помощ. Настройвайте се за спокоен сън. Вечер правете малка разходка на чист въздух. Слушайте релаксираща музика, която привлича съня.

Открийте най-добрата поза за заспиване. Най-подходящо е да лежите на лявата си страна – така бебето най-малко ще затруднява кръвообращението ви. Ако поставите възглавници под кръста си, тежестта на корема ще намалее. А възглавницата между краката ще облекчи тазобедрените и коленните ви стави.

Вечер не яжте трудносмилаеми храни. Вечеряйте по-рано, и то нещо леко, от което сте се убедили, че не получавате киселини. Ако не можете да заспите, изпийте чаша топло мляко с мед. Инсулинът, който се отделя непосредствено след това, е доказано „сънотворно хапче“.

Консултирайте се с вашия лекар дали да вземате магнезий. Той гони крампите в прасците и запека, които в този период често тормозят бъдещите майки.

Не отдавайте голямо значение на странните сънища. Те не оказват никакво влияние върху нероденото и всякаква връзка между тях и предстоящото раждане е плод на суеверия и измишльотини.

В никакъв случай не посягайте към приспивателни медикаменти. Може да ползвате някои природни средства – чай от маточина, валериан, аромат от лавандула върху възглавницата, или хомеопатични препарати, предписани от специалист.