Около 350 хиляди души у нас страдат от диабет, като 15 % от тях са деца...

През последните 20 години броят на най-малките болни чувствително се е повишил и все по-често сред тях има и кърмачета. „Преди време при нас в Диабетната клиника водеха по едно болно дете на 3–4 години, а сега всяка година има поне по едно бебе с диабет“, обяснява доц. Калинка Коприварова – национален консултант по детска ендокринология.

Диабет тип 2, който е свързан с наднорменото тегло, почти не се среща при деца под 3-годишна възраст. При най-малките се развива диабет тип 1. Приема се, че това е заболяване, при което имунната система атакува клетките на панкреаса.Въпреки че причините за диабет тип 1 при толкова малки деца не са  изяснени, предполага се, че фактори като кратко кърмене, прекалено ранно захранване с краве мляко, силен стрес и инфекциозни болести  повишават риска от болестта.

Децата и внуците на диабетици или на страдащи от заболявания на щитовидната жлеза, витилиго и псориазис също са изложени на опасност от коварната болест. Рискът от вроден диабет се повишава в случай че бащата страда от захарна болест.


Грешки в храненето на бъдещата майка през бременността може да имат различни последствия за здравето на детето, но не може да отключат диабет, уверява доц. Коприварова.

При малките деца лечението с инсулин е абсолютно задължително. Това отличава детския диабет от диабета при възрастните, при който лечението може да се провежда с диета и с медикаменти.

„В България всички диабетици се осигуряват безплатно с човешки инсулин и автоматични инсулинови писалки“, обяснява доц. Коприварова. През последните години с развитието на биотехнологиите се въвеждат и т.нар. инсулинови аналози, подходящи дори за най-малките деца. Те позволяват максимално да се наподоби нормалната секреция на инсулин и така да се постигне добър гликемичен контрол. По този начин могат да се намалят нежеланите странични действия на инсулиновата терапия – хипогликемия, наддаване на тегло, съдови усложения и др.

Рискът от вроден диабет се повишава в случай че бащата страда от захарна болест.

„Предимство на инсулиновите аналози е, че дават възможност за голяма свобода на храненето, защото дозата може да се променя в зависимост от вида и количеството на храната, която е изяло детето, и могат да се инжектират дори и след хранене“, допълва доц. Коприварова.

Националната асоциация на децата с диабет и детските ендокринолози у нас настояват на всички заболели до 18 год. да се отпуска безплатно аналагов инсулин. В момента НЗОК поема аналоговия инсулин, но само в случай че детето е било поне 6 месеца на човешки инсулин и не се е повлияло добре.

Даниела Добрева


Кои са симптомите?
Първият признак на заболяването при децата е неутолимата жажда, особено през нощта. Ако родителите забележат, че бебето не наддава на тегло, въпреки че има апетит, и уринира твърде често, трябва да се консултират с детски ендокринолог. При най-малките се забелязват и възпалителни процеси на гениталиите и вътрешната част на бедрата. „Поради високото ниво на захар в урината кожните гънки в тези зони са подходяща среда за развитие на бактерии и гъбички. Това състояние обаче често се пропуска като симптом на диабета и педиатрите поставят грешна диагноза, което забавя лечението“, предупреждава доц. Коприварова.


На детска градина с диабет
От най-ранна възраст на малчуганите с диабет им се налага да свикнат с ежедневното поставяне на инсулин и с хранителните ограничения. Това са причините много от родителите да се притесняват да дадат детето си, страдащо от диабет, на ясла или на детска градина. За да се опровергае родителският скептицизъм, през 2010 г. Националната асоциация на децата с диабет с подкрепата на държавата организира образователна кампания, в която се включват 1250 медицински сестри от детски градини и училища.

„Кампанията беше успешна и ние смятаме, че медицинските сестри са подготвени да се грижат адекватно за здравето на децата с диабет, които посещават съответната ясла или детска градина“, смята Елисавета Котова – председател на Националната асоциация на децата с диабет. Според нея малчуганите не бива да се обособяват в отделни диабетни групи, тъй като това веднага им лепва етикет „различен“.

„След многократното ни настояване храната в детските градини да се промени и да стане по-здравословна, твърдя, че в момента тя е точно такава. Единствената ни препоръка е в десертите  вместо кристална захар, да се слагат  подсладители“, допълва г-жа Котова.