Постижения
На 9 месеца детето рядко лежи по гръб и по корем. То постоянно се движи наляво, надясно, често сяда, и то напълно стабилно. Обича и позата “на четири крака”. Ако за миг загуби равновесие, умело се подпира на някоя от ръцете си.


Любима дисциплина е пълзенето. Малчуганът много бързо се придвижва напред. Ако се хваща за мебелите, може и да ходи покрай тях. Когато се пусне обаче, пада.

Ставите на 9-месечното дете са подготвени за изправеното положение. На тази възраст то напълно съзнателно пуска и хвърля играчките си. Пляска с ръце и маха за “Довиждане”. Интересни са му тиктакането на часовника, телефонният звън, лаят на кучето навън... Детето прави все по-успешни опити да хване чашата с двете си ръце, за да пие от нея. Дланите му са разтворени и пръстите му са подготвени за по-разнообразни действия. Малките неща хваща с палеца и с показалеца си.

Менюто се разнообразява
През този месец детето се храни както през осмия – четири–пет пъти дневно. Основната му храна е млякото. В менюто му се включват още попара, зеленчукова супа и зеленчуково пюре с месо, плодова каша. Детето може да яде самостоятелно бисквита и от лъжица.


През този месец то наддава 500 г, пораства средно с 1 см. Тези данни са само ориентир – всяко има собствен ритъм.

Малък бърборко
Деветмесечното дете произнася двойни срички и повтаря чути или произведени от него звуци.  Бърборенето много му допада. Активно общува с околните и чрез очите си. То се усмихва и когато е в добро настроение, гледа дружелюбно. Откликва на по-прости въпроси – ако го  попитате “Къде е мама?“, поглежда към вас. Ако не изпълните някое желание на детето си, то избухва в плач.
Игрите стават все по-любими занимания. Детето се залива от смях, ако някой го закача, прави му смешни физиономии...
То проявява невероятна хитрост – регулира силата на плача си в зависимост от това, какво иска да постигне.

Как да му помагате
 Всеки ден правете на детето въздушни бани, комбинирани с масаж и гимнастика.
 Мийте ръцете му по няколко пъти на ден.
 Щом изговори някоя нова дума, повтаряйте му я правилно, за да я научи добре и да я затвърди.
 Проявявайте строгост и безкомпромисност, когато има заплаха от инцидент.
 Всеки ден водете детето на разходка. Събирайте го с деца. Поощрявайте го да общува.
 Оставяйте го да играе на пода.
 Говорете му и му пейте.

Консултирайте се с педиатър, ако:

  • Детето не може да седи
  • Не проявява интерес и не посяга към предмети.
  •  Не бърбори.