Текст: Ана Кашкавалджиева

Нямате представа какво означава диастаза? А знаете ли, че е твърде възможно тя да се отнася и за вас! Да, много майки не са чували за диастазата, обаче доста от тях всъщност имат този проблем след раждането, и то без да подозират за това.

Какво всъщност е диастаза? По време на бременността матката увеличава размера си и разтяга коремните мускули, които се разделят на две половини и бавно се раздалечават, за да й направят място. След раждането именно постепенното свиване на матката е известно като „да ти се прибере коремът“. По принцип, докато тя възвръща старите си размери, би трябвало коремните мускули отново да се доближат и да се свържат в единна коремна стена. Но процесът невинаги завършва докрай от само себе си. В доста от случаите се получава така, че в средата остава малко разстояние.

Често майките така и не разбират, че имат диастаза на коремните мускули (diastasis recti), а няма и кой да им каже. Акушер-гинекологът следи възстановяването на родовите пътища, а педиатърът – развитието  на бебето. Друг специалист след раждането повечето жени не посещават. А диастазата е добре да не остане незабелязана, защото, ако е с по-сериозни размери, тя може да доведе и до операция.

Може да доведе до усложнения, но може и да се коригира

Какви са последиците от диастазата? Как да се справим с нея? Как изобщо да разберем дали при нас я има? Отговор на всички тези въпроси потърсихме от Ваня Висарионова. Тя е дипломиран спортен преподавател с бакалавърска степен от НСА „Васил Левски“ и магистърска от университета в Кьолн. Създател е на спортния клуб Fit Baby Hot Mama (fitbabyhotmama.com), където фокусът е върху връщането и поддържането на добрата физическа форма на майките след раждането. Тя е един от малкото специалисти, които обръщат конкретно внимание върху проблема диастаза и подготвят възстановителни програми с акцент върху справянето с него.

Ваня, диастазата не е сред популярните следродилни теми. Какво насочи твоя интерес към нея?

Определено малко се говори за този проблем, а се оказва, че повечето жени, които идват да тренират при мен, имат диастаза. След моето раждане създадох Fit Baby Hot Mama – спортен клуб на активните майки и щастливите бебета. Исках да обърна внимание на ефективното и качествено възстановяване след раждане, а не просто на свалянето на килограми. Прибирането на коремните мускули е част от този процес. В началото преподавах стандартните методи, които бях учила до момента. Търсейки повече информация, попаднах на Кейти Боуман, създателката на Ресторативно движение (Nutritious Movement), чиято концепция е да ни научи как да възстановим естествената анатомична стойка на тялото. Това включва и коремните мускули.

Какво означава „ресторативно движение“?

Ресторативното движение (Nutritious Movement)  се базира на принципите на биомеханиката. Кейти Боуман забелязва връзката между често срещаните заболявания на модерното общество и еднотипните изкривявания в стойката на тялото. Хора с еднакви изкривявания обикновено имат едни и същи заболявания, оплаквания, болки. Например при диастазата изпъченият гръден кош е абсолютна предпоставка за появата ѝ. Кейти разработва система за възстановяване на естествената стойка на тялото, използвайки корективни, изправителни упражнения и въвеждайки различни малки движения в ежедневието си: да държим гръдния кош в неутрална позиция, да носим бебето повече на ръце, отколкото в слинг, да седим повече на земята, отколкото на стол, да отидем пеша до магазина, вместо с кола, да дишаме с гръдния кош, вместо с корема.

Често ли се получава диастаза при раждалите жени?

Доста често. Според мен всяка пета жена има подобен проблем. Но диастазата може да се наблюдава и при мъже, понякога и при деца.

Има ли фактори, предразполагащи към появата ѝ?

Има няколко фактора. Ще ги степенувам по важност:

1 Неправилна стойка на тялото
Правите ни коремни мускули, т.е. нашите плочки, имат естествено раздалечаване. Диастазата е НЕестествено раздалечаване на тези мускули и разкъсване на съединителната тъкан между тях. То може да бъде наляво, надясно или и в двете страни едновременно. Правите коремни мускули имат две залавни места – гръдния кош и таза. За да работят мускулите оптимално, трябва залавните им места да бъдат в анатомичната си позиция. Ние обаче ходим изпъчени (защото мислим, че така е правилно, защото седим по цял ден или защото носим високи токчета). Раздалечаването на гръдния кош води до дърпане на правите коремни мускули встрани. Ако не го коригираме, те въобще нямат шанс да се приближат, за да може разкъсаната съединителна тъкан да започне да се възстановява. Все едно да искаме една рана да зарасне, но непрекъснато да я дърпаме встрани.


2 Обездвижване

Многото седене на едно място е предпоставка опашната кост да влиза навътре, мускулите на бедрата да бъдат много стегнати и като цяло да отпуснем мускулатурата. Това отново променя позицията на залавните места на коремните мускули и води до диастаза.


3 Прекалено много коремни мазнини

Ако по време на бременността се качат много килограми, излишната коремна мазнина също може да доведе до диастаза.


4 Непълноценно хранене

Ако бременната жена не приема достатъчно протеини и колаген, това също може да е предпоставка.

Има ли нещо, което бременните или планиращите бременност да направят, за да избегнат този проблем?

Да се движат много, да не се пъчат, да не носят токчета и да се хранят пълноценно!

Какви признаци подсказват за съществуването на диастазата?

Болки в коремната област, неестествено коремче, болки в областта на таза, болки в горната част на гърба, получаване на триъгълник в областта на корема при изправяне от легнало положение. Най-сигурно ще разберете дали имате диастаза, когато легнете по гръб на пода със свити крака и поставите пръстите на едната ръка върху средната линия на корема, малко над пъпчето. Задържайки там ръката, повдигнете главата, врата и раменете от пода. Ако усещате дупка между лявата и дясната част на коремната мускулатура, значи имате diastasis recti.

Как може да се премахне диастазата?

С коригиране на стойката на тялото, корективни упражнения, промяна на навиците в ежедневието, промяна на хранителния режим.

В кои случаи се налага оперативна намеса?

Оперативна намеса обикновено се препоръчва, когато диастазата е по-голяма от 4 пръста на широчина или ако има наличие и на херния. Най-добре е жената да се консултира с хирург. При всички положения първо препоръчвам да се опита с упражнения и ако няма ефект, тогава да се направи операция.

Колко време е необходимо до забелязването на първите резултати от упражненията и колко – до пълното нормализиране на състоянието на мускулатурата?

При всеки е различно. Обикновено след 3–4 седмици вече се забелязва някакъв резултат. Времето за пълното прибиране е в зависимост от това колко голяма е диастазата. В повечето случаи са достатъчни около 10 седмици.

Ако диастазата остане незабелязана, какви последици може да има това за тялото?

Освен чисто естетични последици, т.е. изпъкнало коремче, тя може да доведе до поява на херния.

Ако след първа бременност е имало подобен проблем, означава ли това, че и при следваща има вероятност да се получи?

Ако след първата бременност е имало диастаза, тя ще си седи там и по време на втората бременност, като може дори да стане по-голяма. Кривата стойка и изпъченият гръден кош, освен че са предпоставка за диастаза, водят до болки в кръста и в гърба. Тази позиция на тялото оказва влияние и върху бебето. Изпъченият гръден кош отваря повече място, където да расте бебето. Това е една от причините напоследък да се раждат по-големи бебета. Освен това изкривяването на гръбначния стълб оказва влияние и върху предлежанието на плода при раждане.

Как да разберем колко крива е нашата стойка?

Помолете някого да ви снима в профил. В идеалния случай трябва да има права линия от кокалчето на глезена, през средата на коляното и таза, през рамото до ухото. В началото ще ви е трудно да застанете така. Мислете за това да не се пъчите и да държите таза в неутрална позиция (поясните кокалчета и срамната кост да са в една права линия, перпендикулярни на земята).

Ако раждането е било преди години, има ли шанс диастазата да се коригира?

Няма значение преди колко време се е появила диастазата. С правилните методи и необходимото време тя се прибира.