Съществува мнение, че след раждането майката много бързо ще възвърне предишното си тегло. При кърменето през цялото денонощие и непрестанните грижи за бебето се изразходват много калории. Ако обаче при вас килограмите не са се стопили, не се отчайвайте! Не сте единствената.
Често дават за пример някоя известна манекенка, която само един-два месеца след раждането на бебето си пак е на подиума. Младите майки цъкат и й завиждат заради перфектните форми. Истината е, че много от тези майки не могат да се мерят с манекенката – нямат нейната заплата, нейния личен треньор, специалните й диети...


Любимият израз на акушерките е, че коремът расте девет месеца и си отива за девет месеца. В някои случаи от стреса след появата на бебето майката може сериозно да свали килограмите си.

Отслабването зависи от напълняването
Банална истина е, че бременната, която успява да контролира теглото си през 9-те месеца, няма да се притеснява от вида си след раждането.


Логично е да напълнеете през бременността. Ако се изключат 3–4 килограма мастни запаси, които са нужни за кърменето, се получава следната сметка:
 3 ½ кг за бебето;
 1 ½ кг за допълнителното количество кръв;
 1 кг за матката;
 ½ кг за плацентата;
 2 кг за водни запаси в тялото.
Това прави общо 8 ½ кг. Като правило те изчезват бързо. Веднага след раждането ще олекнете с около 5 кг (от бебето, плацентата и матката). Нови 3–4 ще се стопят през първите седмици след раждането, без да има нужда от особено старание.
Лошото е, че днес никоя бъдеща майка не приема да е с 8–9  кг отгоре. До термина средно се наддават около 16 кг. Ако от тях се извадят 8 ½ кг, остават 7 ½ кг мазнини, които се разпределят по корема, краката и седалището.
Защо бременните наддават повече, отколкото е добре за тях? Проф. Беате Шюкинг от Уиверситета в Оснабрюк (Германия), която проследява майчиното здраве от началото на бременността до края на кърменето, прави някои изводи. Бременността е извънредно състояние. Бъдещата майка иска да се чувства добре и това може да включва и парче торта следобед. А нали е напълно логично успокоението, че така или иначе през този период се напълнява. Ако преди бременността любимите джинси изведнъж започнат да стягат, рецептата е известна – два дни се яде само салата. Сега този подход отпада – ластикът на панталона за бременни приема с лекота всеки нов килограм.
Сърфирането в Интернет също действа успокоително –  експерти смятат, че наддаването на тегло до 18 кг е приемливо. Това, което се пропуска от "разсеяност” обаче, е, че нормата не се отнася за всяка бременна, а зависи от изходното тегло и от склонността да се задържа вода в тялото.

Грешни представи
Повечето бременни добре знаят кога нарушават препоръките за балансирано хранене. Угризенията на съвестта обаче отпадат при мисълта, че след раждането на бебето излишните килограми лесно ще изчезнат. Нали при кърменето се изразходват много калории. Ако бебето е изцяло на кърма, стопяват се около 500 калории на ден. При умерено увеличено през 9-те месеца тегло майката, която иска да кърми изцяло през първите шест месеца, има добри шансове след това да възстанови теглото си отпреди бременността. За жалост обаче само около 10% спазват препоръките на СЗО да кърмят изцяло бебето си в продължение на шест месеца. Това означава, че тази, която прекъсне след няколко седмици кърменето, не може да очаква да свали килограмите по същия начин както непрекъснато кърмещите. При нея ще останат излишните килограми, които тялото е складирало като резерви за кърменето.

Доста неистини
Всъщност твърдението, че бременната трябва да яде за двама съдържа известно оправдание. Което не означава, че бъдещата майка трябва да поема много повече калории. Потребностите от енергия се покачват слабо –  само с около 200 калории на ден, и то едва от 4-ия месец. Те се покриват с една филия пълнозърнест хляб със сирене.
Ако калориите се пренебрегнат, има доста неща, от които бременните се нуждаят в двойна доза. Например потребностите от желязо се повишават със 100%! Бременните се нуждаят особено и от фолиева киселина.
Здравословното хранене през бременността няма нищо общо с изчисляването на калориите, а единствено с подбора на хранителните вещества. А за това има правила.
 Да се консумират възможно повече пресни плодове и зеленчуци.
 Да се заместват продуктите от бяло брашно с пълнозърнести  изделия.
 Да се внимава за скрити мазнини в колбасите, сиренето, сосовете, да се консумира морска риба!
 Да се приемат по-малко “празни” калории, т.е. да се ограничат белият хляб, сладкишите и подсладените напитки.
Ако се спазват тези правила, наистина се яде за двама, но не двойно!

Недостатъчна информираност
Бременните имат доста смътни представи колко могат или трябва да наддадат до раждането. Препоръчителните килограми са между 8 и 18 – широк диапазон, който всяка тълкува по собствен начин. Лошото е, че повечето го тълкуват погрешно. Жените с тегло под нормата би трябвало да наддадат повече, но те обикновено внимават за килограмите и през бременността. Обратно –  онези, които са склонни към напълняване, използват бременността да се тъпчат без задръжки. В резултат на това пълните жени наддават повече от нужното, а слабите – по-малко. Затова и препоръките към бъдещите майки са различни.
 Жени с подчертано свръхтегло (индекс на телесната маса – ИТМ, над 30) не трябва да наддават повече от 6 до 8 кг.
 Жени с умерено свръхтегло (ИТМ 25 до 30) могат да наддадат 8 до 10 кг.
 Жени с нормално тегло (ИТМ 20 до 25) могат да наддадат до 14 кг.
 Жени с тегло под нормата (ИТМ под 20) могат да наддадат до 18 кг.
Разбира се, това са само ориентири. Жената, на която организмът има склонност да задържа вода, само от това наддава допълнително 2–3 кг.

Долу мързела!
Разбира се, няма нужда бременната да се впуска в маратон, нито да изкачва Еверест. Няма обаче причина 40 седмици да прекара на канапето с вдигнати крака. Проучвания обаче показват, че така постъпват голяма част от бъдещите майки. И затова вина има недостатъчната информираност – акушер-гинеколозите не са много словоохотливи за ползата от спорта. Може би от опасения да не се стигне до неблагоприятен развой на бременността. Ако през 9-те месеца нямате някакви неразположения, не ползвайте асансьор, а изкачвайте стълбите, ходете повече пеша, карайте колело (в първите месеци!), плувайте.

А как ще се стопят килограмите?
Каква полза ще имате от всичката тази информация? В края на краищата вече не сте бременна, а се тормозите от тлъстините по тялото си. В такъв случай започнете още веднъж да четете отначало. Съветите, които се отнасят за храненето през бременността, важат и за времето след нея.
Не бързайте! Естествено е, че искате колкото може по-скоро да влезете в дънките си отпреди бременността. Приемете обаче, че излишните килограми ще изчезнат около първия рожден ден на детето.
Не спазвайте диети по време на кърменето. Гладуването може да намали продукцията на мляко, а и да ви лиши от важни витамини и минерали – и вас, и бебето чрез кърмата. А и след отбиването не бива да отслабвате с повече от ½ кг седмично.
Яжте много плодове и зеленчуци! Не посягайте към чипса, бонбоните и... бебешката каша! Дали кашата не е гореща? Да не се е развалила, докато е била в хладилника? Опитване, похапване, дояждане – ако искате да отслабнете, това е табу! Дори и да поемате само няколко калории, те се натрупват. Опитайте да се храните три пъти дневно – между отделните хранения може да хапвате плодове или кисело мляко.
Движете се! Бебето ви се нуждае от чист въздух и спи великолепно в поклащащата се количка. Няма нужда да посещавате три пъти седмично фитнес залата. И без това едва ли ще имате време за това. Много по-ефективни са продължителните разходки с бебешката количка. При хубаво време те могат да са два-три часа, с умерена крачка, най-добре по стръмен терен. Облечете се спортно и с удобни обувки. Така ще се чувствате добре, дори да се изпотите.

Д-р Радост Ангелова
диетолог