Еднократните пелени – или популярното, но погрешно наименование (дошло от фирмата, която първа започва да ги продава в България)памперси – са революционно решение на въпросите колко пъти да се сменят пелените, как да се перат и докога да се гладят...

Ехо от миналото
Еднократните пелени са удобство в ежедневната грижа, която улеснява всяка майка, но са удобство и за бебето. Представете си пелени от тензух и бархет (може би сте чували за тях от майките или бабите си...), как бързо стават мокри и на бебето му става студено, освен това прежулват крачетата и дупето му. Вярно е, че и те се сменяха през три часа, но в никакъв случай с тях мъничето не се чувстваше комфортно. Купищата платнени пелени се перяха, сушаха и задължително се гладеха. А колко беше трудно в студените или в дъждовните дни...


Новороденото пишка по 20–30 пъти на денонощие, като  количеството при едно напишкване е около 10–15 мл. Така за три часа памучната пелена е напълно мокра. Не е възможно пелената да се сменя при всяко напикаване, защото бебето има нужда от сън, а и ще повръща от непрекъснатата промяна на положението му.

Новата „ера”
Появата на еднократните пелени се предшества от няколко етапа.
Първи етап – появяват се найлоновите гащи или найлоновите парчета, поставяни над памучната пелена, чрез които бебето вече поне не се изстудява. Ефектът – действително по-сухо и по-топло бебе, но найлонът запарва и поради това често кожата се зачервява.

Втори етап – еднократни пелени от порьозна материя, които добре попиват, но са с огромни размери и доста обемни.
Трети етап – малки компактни еднократни пелени, които имат добре абсорбиращ слой и подложка, която остава суха до кожата на бебето. Тези пелени са лесни за поставяне и са удобни за бебето. С тях то остава сухо.

Плюсовете
Еднократните пелени имат безспорни предимства.
  смяна на пелената през 3 часа;
 бебето не се охлажда и се чувства комфортно;
 то не се стресира от честата смяна на пелената;
 кожата му е чиста, без раздразнения.
Еднократните пелени са изключително удобни за продължителния нощен сън, при пътуване, разходки на открито. Те са сравнително малки по размер, което ги прави удобни дори и при продължително отсъствие от дома. Не изискват пране, сушене и гладене. Продават се в много магазини и големи вериги. 

Минуси

Минусите са свързани с неправилното използване на еднократните пелени. Ако те не се сменят през три часа, особено при бебетата до 6 месеца, се появява т.нар. дерматит на пелената (подсичане) – разраняване и зачервяване на кожата на седалището и вътрешната страна на бедрата.
Раздразнената кожа е податлива на инфекции – гъбични (кандидоза), бактериални и вирусни. Мокрите памперси протриват кожата и я разраняват, а отделяният от урината амоняк допълнително влошава състоянието.

Профилактика

Подсичането може да се избегне, като кожата на бебето се поддържа суха чрез своевременна смяня на еднократната пелена. При тази процедура измивайте дупето с вода и внимателно го подсушавайте, след което нанасяйте плътен слой крем. Използвайте препарат на цинкова основа – крем срещу памперс дерматити. Почистването само с мокри кърпички не отстранява риска, защото част от амоняка остава и дразни кожата. Тези кърпички ползвайте само когато нямате възможност да измиете детето – при пътуване, разходка, гостуване извън дома. Това важи особено за бебетата до 3–6 месеца.
Използването на еднократните пелени е удобство за майката, но не забравяйте, че детето трябва да се приучва как да управлява своите биологични нужди. Максималната възраст, при която е добре тези пелени вече да не се ползват, е след 1 ½–2-годишна възраст. Не е добре детето да ползва еднократни пелени след тази възраст. Подходящо време за промяната са топлите летните месеци. Тогава оставяйте детето без пелената. За да го научите да се изхожда по голяма нужда, предлагайте му гърнето по едно и също време от деня, когато сте забелязали, че обикновено то върши „голямата” работа. При успех похвалете детето. Всеки обича похвалата! Това ще стимулира малчугана да ползва успешно гърнето. С привикването да пишка в него ще е малко по-трудно, защото пикочният мехур при децата е малък, те не усещат предварително желание за отделяне на урина и лесно изпускат момента. Добре е да подканяте детето да пишка през около 2–3 часа, като успехът идва с търпение и постоянство от ваша страна. Отново не забравяйте бурните похвали при успех.

Доц. д-р Боряна Слънчева
педиатър неонатолог
началник на Неонатологична клиника
СБАЛАГ „Майчин дом” – София