Срещнахме се с д-р Петя Радулова, СБАЛАГ „Майчин дом”, за да поговорим за екстремно недоносените бебета и пътя за тяхното спасение, когато показателите им за живот не са никак обнадеждаващи.
 

Каква история стои зад бебе Йоан?

Бебе Йоан се роди 15 седмици преди термина – в 25-ата г.с., изключително рано. Новороденото момченце тежеше 500 г и беше в тежко общо състояние, незряло, недоносено, неподготвено за извънутробен живот. Белите дробове на бебето бяха изключително недоразвити и то не можеше да диша самостоятелно. Поради тази причина се приложи апаратна вентилация. Два месеца и половина след раждането то продължаваше да е на апарат, без възможност за самостоятелно дишане. След тези месеци, освен увреждания на белите дробове, се установиха и увреждания на сърцето. При консултацията с кардиолог се изясни, че детето е с изключително песимистична прогноза и възможност за летален изход в рамките на 7–10 дни. Точно в този момент  се появи новият ни медикамент – инхалаторен азотен окис. Подходихме към него като към терапия на отчаянието, но станахме свидетели на феноменален ефект. В рамките на няколко часа недоносеното дете  се промени пред очите ни. Само след 12 дни лечение успяхме да го свалим от апаратна вентилация. Детето започна да диша самостоятелно. Към настоящия момент момченцето е изписано живо и здраво и е у дома, при семейството си. Последната рентгенова снимка, която направихме преди изписването, показа, че детето е с нормална структура на белия дроб, а при кардиологичната консултация се установи значително подобрена сърдечна функция. 
 
Колко от децата, които се раждат във Вашата болница, се нуждаят от iNO?
В „Майчин дом” годишно се раждат около 4000 деца. От тях недоносените (тези, които се раждат с тегло под 2 кг и половина) са 20%, докато в страната те са 10%. Високият процент при нас се дължи на концентрацията на патология на бременността, тъй като „Майчин дом” е най-голямата университетска акушеро-гинекологична болница в страната. Всички жени, които имат проблемна бременност, се насочват към нея. Броят на децата в критично състояние, като описаното по-горе бебе, варира от 20 до 50 годишно.
 

 Какво представлява iNO (инхалаторен азотен окис)?

Това е медикамент, който се прилага инхалаторно и чиято основна функция е да предизвиква вазодилатация (разширяване) на белодробните кръвоносни съдове. През последните години редица международни проучвания доказват, че iNO  оказва благоприятно действие върху структурата на белия дроб и стимулира нормалното му  развитие , след като бебето се роди.
 
Защо има проблем с финансирането на лечението с Азотен окис от  Медицински университет  – София?
Проблемът е, че разходите излизат извън предварително зададените финансови рамки, а причината за това е смяната на доставчика на медикамента, която смяна се наложи поради загубата на лиценза на първоначалния доставчик – напълно независещо от нас обстоятелство. Цените, с които започнахме да работим, се промениха. Преди този обрат планувахме бюджетът да стигне за провеждане на лечение на около 20 деца, а сега се оказва, че парите стигат едва за две недоносени. Лечението на едно дете излиза някъде около 2500–3000 лв. На този етап благодарение на спонсори успяхме да съберем сумата, необходима за закупуване на апарата, чрез който се прилага медикаментът, защото до този момент той ни беше предоставен за временно ползване безплатно, докато имаме възможност да го платим.
 
Къде се прилага iNO?

В България ние сме пионери – първи започнахме приложението на този медикамент при недоносени деца, няма друго такова звено. Но в Западна Европа iNO се използва повече от 15 години.

Разговора проведе Виржиния Маровска