В последните години френски и шведски учени съобщиха, че прясноизцедените сокове от някои плодове и зеленчуци са по-полезни от суровите, консумирани цели, плодове и зеленчуци. Затова има логично обяснение: когато се приготвя сок, той се „среща” с кислорода от околната среда и го „привлича”. Постъпил в сока, кислородът засилва действието му на антиоксидант (противоотрова), което е изключително важно за всеки организъм. Проучвания потвърждават, че например сокът от червено грозде е по-ефикасен в борбата със стареенето и склерозата, отколкото самото грозде.

Достойнства

Соковете съдържат витамини, микроелементи, много ферменти, плодова или зеленчукова захар, предимно фруктоза и глюкоза. Белтъците и мазнините в тях са в незначително количество. Затова соковете се препоръчват в програмите за намаляване на телесното тегло.


Соковете са подходящи за консумация от малки деца, бременни, родилки, болни, здрави... Освен за здраве и хубост, те се пият и заради лечебния им ефект при някои заболявания. В зимно-пролетните месеци, когато върлуват вируси и простуди, а през лятото и есента, когато  се появяват стомашно-чревни инфекции, соковете са ефективни помощници на имунната система. Някои от тях се борят със затлъстяването, други укрепват ставите, лекуват диабет, чернодробна цироза, цистит...

Добре е да знаете
Има някои правила, които е добре да спазвате, за да получите най-полезен сок.
 Избирайте за сока български плодове и зеленчуци.
Измивайте ги добре на течаща хладка вода непосредствено преди изстискване, не ги подсушавайте.

 Не комбинирайте за сока зеленчуци и плодове, може само моркови и ябълки.
 Пийте сока веднага след приготвянето му. В готовите сокове бактериите бързо се размножават, защото съдържащата се  плодова или зеленчукова захар е благоприятна среда за тях. По изключение, ако сокът е за възрастен, може да се съхранява 24 часа в хладилник, но в добре затворен съд. Ако обаче ще се пие от дете, може да се запази само 3 часа.
 Най-добре пийте сока на глътки, като за кратко го задържате в устата. Не правете това, ако сокът е портокалов. Не го пийте бързо или със сламка, защото уврежда зъбния емайл.
 Пийте сока 30–40 минути преди ядене или 2 часа след това. Ако го приемате по време на хранене, може да получите чревни колики, подуване на стомаха от много газове. Приемането на соковете преди и след ядене дава възможност на ферментите им активно да се включат в разграждането на храните. А когато се смесват с храната, този ефект отпада.
 Сока от кореноплодни зеленчуци (картоф, морков) и сока от листни зеленчуци (спанак, лапад, зеле, магданоз) смесвайте в съотношение 2:1. Сок от лук (червен, праз, чесън) пийте само в  малко количество за придаване на вкус на други зеленчукови сокове (от домати, чушки, краставици, тиквички). В 200 г сок от тези зеленчуци добавяйте само 1–2 ч.л. сок от лук.
 Задължително разреждайте лимоновия сок с вода и го подслаждайте с малко мед или с кафява захар.
 Ако провеждате лечение със сок, той да е до 500–600 мл на ден. Препоръчваното количество пресен сок на ден за бременни и родилки е 300–350 мл.
 Пийте сока със стайна температура. Не го затопляйте. В много горещи дни може да прибавите в чашата фреш една-две бучки лед.
 Към много киселите сокове прибавяйте сок от сладка ябълка.

Полезно действие

Научете какво е полезното действие на някои сокове върху организма.
 Ябълковият сок укрепва имунната система и е антиоксидант.
 Сокът от моркови участва във всички рецепти за здраве и хубост. Подходящ е за менюто на бъбречноболни, на страдащи от  гастрит, диабет, простуда, колит, анемия.
 Лимоновият сок е изключително ефикасно средство срещу болки в гърлото, простуда, заболявания на жлезите с вътрешна секреция. Много е полезен за работохолици и при нарушен сън.
 Доматеният сок е мощен антиоксидант. Той възбужда апетита. Укрепва кръвоносната система и успокоява сърдечния ритъм.
 Сокът от листни зеленчуци се бори с анемии, диабет, гастрит.
 Зелевият сок успокоява бъбречните колики, намалява повишената кръвна захар и действа антибактериално.
 Сокът от краставици е много полезен. Препоръчва се при цистит, колит, цироза на черния дроб, простуда.
 Сокът от чушки – зелени или червени, лекува анемиите и укрепва имунната система.
 Сокът от грозде е висококалоричен и витаминозен и е добре да не го смесвате със сок от други плодове.
 Сокът от червен нар напоследък е хит в Близкия изток и най-вече в Израел. Той понижава кръвното налягане, доставя на организма голямо количество витамин С, има силно антиоксидантно действие. От древността в Гърция е символ на плодовитостта.
 Сокът от грейпфрут (300–350 мл) плюс 1 ч.л. мед противодейства на махмурлука. Той бързо разгражда алкохола и го изхвърля от организма. Този сок намалява лошия холестерол, убива болестотворните бактерии, помага срещу безсъние.
 За намаляване на телесното тегло най-подходящ е доматеният сок. Може да замените вечерята си само с 300 мл от него. Не го солете!  
Соковете са ефективни помощници на имунната система. Затова са особено полезни за бременните, родилките и кърмачките, за малките деца. Създайте си навик да ги приготвяте и да ги пиете – вие, децата ви, близките ви. Така ще се грижите за здравето на семейството си...

Д-р Милка Жижанова–Милушева     
диетолог