Срещнахме се с д-р Антоанета Баракова, за да поговорим за инфекциите на горния генитален тракт. Тема, която засяга всяка жена и е важна, особено за младите бъдещи майки. Д-р Баракова е на 38 години, омъжена, с три деца. От 10 години се занимава с акушерство и гинекология. От 2 години работи в МБАЛ-ПУЛС АД – Благоевград. Ето какво ни разказа тя по темата.

Д-р Баракова, какво представлява тазовата възпалителна болест и какви са причините?

Тазовата възпалителна болест (ТВБ) е състояние с голямо социално, икономическо и чисто лично значение. С това понятие означаваме инфекциите на горния генитален тракт, предизвикани от различни бактериални причинители, различни по тежест на протичане, но със сходна симптоматика и последствия за репродукцията.

Гонорея, хламидия, микоплазма и уреаплазма, анаеробни бактерии, Грам-негативни бактерии, трихомони – причинителите на ТВБ, рядко са смъртоносни, но за да се предпази от тежка вътрекоремна инфекция, женският организъм блокира пътя, най-често маточните тръби, тазовия перитонеум или целия малък таз, избирайки по-малкото зло – невъзможност за репродукция. 30% от всички случаи на стерилитет при жените се дължат на проблем с маточните тръби.

Симптоми

Бурно протичащите възпаления с висока температура, общо неразположение, силни болки ниско в корема със сравнително остро начало, гадене и повръщане бързо привличат вниманието и трябва да се диференцират от остър апендицит, торзия, руптура на киста и други състояния, налагащи спешна операция. Често тазовите възпалителни процеси протичат субклинично с леки до умерени болки ниско в корема, болки при полов контакт, увеличено генитално течение, обилни и болезнени менструации, дизурични оплаквания, т.е. неспецифични симптоми, дълго подценявани и нелекувани. И в двата случая възпалителният процес поразява фини структури, чието възстановяване е невъзможно нито по естествен механизъм, нито оперативно, не и напълно.

d r barakova

Как се разпространява инфекцията? Има ли фактори, предразполагащи жените към нея?

Настъпването на ТВБ най-често е възходящо от долния генитален тракт. Хроничните възпаления на влагалището, самолечението и рисковото сексуално поведение са предразполагащи фактори, по-рядко вътрематочната контрацепция и вътрематочните манипулации механично нарушават бариерата и отварят врата към горните етажи, като съответно увеличават риска от инфекция, както и по съседство при апендицит или хематогенно при туберкулоза.

Последици от прекарана тазова възпалителна болест

Младите пациентки, незавършили репродуктивните си планове, се сблъскват с последствията от всякакво естество: здравословни – извънматочна бременност, ненастъпване на бременност, загуба на плода, множество изследвания, оперативни интервенции; психогенни – напрежение в двойката (семейството), емоционална нестабилност и депресия; финансови – отсъствие от работа, скъпи изследвания и лечение, асистирана репродукция. Проблемът на една жена и на една двойка се оказва проблем на обществото. Както се казва: „Каквото сам си направиш, никой не може да ти направи!”.

Ето защо трябва да бъдем отговорни, цената е висока не само като пари. Проблемът започва в ранна възраст със започването на сексуалния живот, сексуалното поведение зависи от възпитанието, темата за секса в семейството е табу и подрастващите разбират за контрацепцията и предпазването от сексуалнотрансмисивните заболявания, след като са натрупали сексуален опит, което понякога се оказва късно. Затова предпазването започва от това да научим децата си как да се обличат, каква хигиена да имат, как да се отнасят към другия пол и секса, така че един ден да се радват на свое потомство.

Каква е профилактиката?

Разбира се, използването на презервативи, редовните профилактични прегледи, самонаблюдението и навременното лечение са от голямо значение за гинекологичното здраве и доброто възстановяване.

Какви са препоръките, преди да бъде направена хистеросалпингография и защо се налага да се приложи изобщо процедурата?

Вътрематочните манипулации също носят риск от пренасяне на инфекциите от влагалището и цервикалния канал към маточното тяло и маточните тръби. Една от тези манипулации е хистеросалпингографията (ХСГ) или „цветна снимка на тръбите” – един от начините да разберем дали са запушени, или са проходими, какъв е ходът им, дали са сраснали, или имат сакове, т.е. нарушение във функцията им да пропускат сперматозоидите и да пренасят оплодената яйцеклетка до маточното тяло. ХСГ представлява вкарване на контрастно вещество през цервикалния канал и изобразяване най-често чрез рентгеново лъчение на вътрешния контур на матката и маточните тръби. Внасянето на контраст през една инфектирана среда пренася инфекцията директно в тръбите. Ето защо подготовката е задължителна – изследване за хламидия, микоплазма и уреаплазма, трихомони и обикновена микробиология.

Необходимо ли е тази процедура да се прилага под пълна упойка?

ХСГ е болезнена манипулация, особено ако тръбите са непроходими или частично проходими, защото контрастното вещество се вкарва под налягане в маточната кухина. По-често се прави без упойка, защото е краткотрайно, трае 10–15 секунди, рядко повече, разбира се, при страх или желание може да се направи под краткотрайна венозна анестезия, ако има условия за това.

На каква възраст е най-добре жените да забременяват и да раждат?

Най-добре е жените да забременяват и раждат между 20 и 30 години – млади са, но и достатъчно зрели и ориентирани, по-рядко имат придружаващи заболявания. С напредване на възрастта по-често нараства и броят на сексуалните партньори, а това крие риск от сексуалнотрансмисивни заболявания, намалява капацитетът на яйчниците като брой фоликули, яйцеклетките „остаряват”, съответно са подложени на повече вредни фактори и т.н.

„Секцио по желание“ (не по медицински причини) – как намирате тази тенденция, която става все по-актуална сред жените?

Жената има право да избере, но трябва да бъде информирана за рисковете и усложненията, които могат да бъдат както от оперативната интервенция, така и от анестезията, от бременността и раждането. На пръв поглед изглежда лесно и бързо, но секциото е една от най-кървавите и опасни операции и жените трябва да знаят какво си пожелават.

Преди опитите за бебе какво трябва да знаем?

Преди опитите за бебе е хубаво да знаем дали сме здрави, защото възможностите за лечение са ограничени през бременността, т.е. да се прегледаме, да приемаме поне 3 месеца предварително фолиева киселина, да оправим развалените зъби, да се храним пълноценно, да знаем дали имаме имунитет към рубеола – една от най-опасните инфекции през бременността.

Цигарите – намаляват ли фертилността в действителност?

Токсините в цигарения дим вредят на фалопиевите тръби, предизвикват хромозомни увреждания в яйцеклетките и пречат на способността да се произвежда естроген, който подготвя матката за бременността. Освен това при пушачките, които успеят да заченат, се наблюдават по-голям процент аборти.

Какво не знаят младите момичета за интимните душове, личната хигиена и грижата за женското здраве?

Знаят, но не пречи да се повтори, защото понякога елементарните неща, разбрани неправилно, създават проблеми.

Гениталната система е особена област в женското тяло – влажна, топла, идеална среда за развитие на инфекции. Млечно-киселите лактобацили са нормалната флора. Когато липсват или са в малко количество, се размножават гъби, анаероби или патогенни микроорганизми. Близкият контакт между уретрата, влагалището и ануса повишава риска от пренасяне на бактерии и гъбички от дебелото черво напред към входа на другите две системи. За това допринасят неправилната хигиена и постоянното използване на еротично бельо. При ходене по малка и голяма нужда – навици, които се формират в детска възраст, при забърсване посоката е от уретрата към ануса, като ръката се държи отзад, както и бельото трябва да бъде чисто, от естествени материи и да не е в пряк контакт с ануса.

Поддържането на нормална среда е първото условие за гинекологичното здраве. Приемът на антибиотици, кортикостероиди, бременността и хроничните заболявания нарушават средата и налагат възстановяване и проследяване. Второто условие е намаляване на риска от сексуалнотрансмисивни заболявания чрез бариерни методи на контрацепция.

За интимните душове смятам, че освен механично да отмиват секретите от влагалището и донякъде да потиснат инфекция преди манипулация през влагалището, нямат място в лечението на заболяванията или в личната хигиена на интимната област.

Разговора проведе Виржиния Николова