След раждането е добре да правите гимнастика не само за да възвърнете по-бързо фигурата си, но и… да стимулирате отделянето на кърма. Умерената физическа активност е полезна за кърменето, твърди авторитетното издание “New England Journal of Medicine”. Това сочат и проучвания, проведени през последните години във Великобритания. Направени са сравнения между две групи майки – едните практикували някакъв спорт, а другите водели заседнал живот. Резултатите показват, че физическата активност повишава отделянето на дневното количество кърма.

Кога и как да спортувате
Започнете постепенно, без да се натоварвате. Не е нужно да се консултирате с лекар. Не извършвайте обаче прекалени усилия, преди отново да се почувствате във форма. Дори и да кърмите, може да започнете да спортувате около 6–8-ата седмица след раждането.

Мама във форма
Къде да спортувате? Изберете сама – у дома, във фитнес залата, в плувния басейн или в парка. Кога? Добре е да отделяте по един час два или три пъти на седмица. Не правете упражнения, които изискват голямо усилие и водят до прекалена умора. Умерената физическа активност увеличава производството на кърма на ден с 50–100 мл. На какво се дължи благоприятният ефект? Науката все още не може да формулира точните причини. Сигурно обаче е, че умерените физически упражнения възвръщат физическото и психичното равновесие на майката и влияят положително върху обмяната на веществата и върху хормоналния баланс, което води и до стимулиране на производството на кърма.

Подходящи упражнения
Правете упражненията, които сте правили и през 9-те месеца. Плуването, карането на велосипед, гимнастиката са сред най-подходящите за вас.

Приемайте много течности
В края на втория месец след раждането физическата активност помага да се стопят излишните килограми. Но упражненията водят до намаляване на количеството течности в организма. Затова, когато спортувате, пийте повече плодови сокове и напитки, утоляващи жаждата.

Внимавайте с умората
Ако например играете интензивно тенис, временно количеството на кърмата може и да намалее поради обезводняването на организма. Известен е и друг неблагоприятен ефект от интензивното физическо натоварване – образуването на млечна киселина в организма на майката. Тази киселина може да промени вкуса на кърмата. Тя не влошава качеството на млякото и не е вредна за бебето. Но малкото човече може да отхвърли майчината гръд, защото не е свикнало с новия вкус на млякото. Ако то отказва да суче, изцедете кърмата и я изхвърлете, за да не се наложи да прибягвате до хранене със заместител на кърма.