Известни са думите на Буда, че за да свири, струната не трябва нито да е много затегната, нито да е хлабава. Тази духовна максима за големите неща в живота почти винаги е валидна и за дребните. Например за похапването на шоколад. „Шоколадът в умерено количество – до 40 г дневно за възрастни и 20 г за деца, е здравословен. За предпочитане е натуралният шоколад”, обяснява доц. Веселка Дулева – експерт по хранене от Националния център по опазване на общественото здраве. Оказва се, че по този показател поне засега българите сме в златната среда – според проучванията средната консумация на шоколадови изделия в България е между 20 и 50 грама на ден. А през изминалата година сме изхарчили средно по 11 лева за шоколадови продукти.


Западноевропейците обаче са по-пристрастени от българите към това сладко изкушение – средната консумация за страните от Европейския съюз е между 30 и 90 грама дневно. На първо място в „шоколадената класация” са швейцарците, които

ежегодно излапват средно по 10 кг шоколад
Това е разбираемо, когато живееш в една от държавите –  производители на божествения шоколад в света.
Шоколадената индустрия за милиарди долари се развива във все по-екзотични посоки. На европейския пазар вече се предлагат шоколадови продукти… с морска сол или комбинация между шоколад и… синьо сирене. „Тези съчетания предизвикват вкусовата фантазия на кулинарите, но някои от тях не се вместват в представата за здравословен режим на хранене. Например не бих препоръчала шоколада с морска сол, тъй като и без това дневният прием на сол сред българите е повишен”, отбелязва доц. Дулева. Тя обаче напомня полезните страни на шоколада. Когато бъдещата майка изпитва силен глад за нещо сладко, няколко блокчета от висококачествения шоколад са за предпочитане пред парче торта или някое тестено лакомство.

В списъка на полезните съставки, съдържащи се в шоколада, са полифенолите – антиоксиданти, които имат силата
да прочистват организма от токсини
Известно е, че черният шоколад има три пъти повече антиоксиданти от чая и малко повече от червеното вино.
Теоброминът е друго полезно вещество, което се съдържа в какаовите зърна. То има ободряващ ефект, затова и специалистите препоръчват да похапваме шоколад сутрин, а не във вечерните часове. Любопитно е, че това вещество потиска развитието на вредни бактерии в устната кухина. Това прави какаовата субстанция полезна за зъбите.
Стимулиращият ефект на теобромина обаче е една от причините да не се прекалява с шоколада. Бременните и майките кърмачки трябва да хапват от изкусителното лакомство с повишено внимание. Сред симптомите за „шоколадова свръхдоза” са чувство на напрежение, лесна уморяемост, тремор и т.н. При децата многото шоколад може да доведе до хиперактивност.
Със сигурност обаче
добрият шоколад води до добро настроение
В основата на тази формула стои съдържащият се в шоколада серотонин. Не разчитайте обаче шоколадът да е главното ви оръжие срещу липсата на позитивни емоции. Освен „добри” мазнини, например олеиновата киселина (съдържаща се и в зехтина), какаовите зърна съдържат не особено полезните наситени мастни киселини.
Всъщност не само количеството, но и качеството определя полезното действие на шоколада. Как обаче да се разпознае фалшивото копие пред оригинала?
Две са основните съставки на истинския черен шоколад – какаово масло и какаов прах (със захар в допълнение). В млечния шоколад към тези съставки са добавени мляко на прах и евентуално краве масло. Единствено в белия шоколад една от двете съставки на шоколада – какаовият прах, закономерно липсва. Има производители, които заместват част от ценното какаово масло с т.нар. хидрогенирани растителни мазнини. Така според експертите се получава вещество, наподобяващо по вкус шоколада, което обаче
не е истински шоколад
Тези масла съдържат доказано вредните за организма трансмастни киселини, които се натрупват във вид на вреден холестерол и запушват кръвоносните съдове. Именно затова според регламентирано изискване на Европейския съюз от 2003 г. производителите на шоколад, включително и в България, имат право да използват най-много до 5% хидрогенирано растително масло в шоколада. За да може потребителят да направи своя информиран избор, задължително е съдържанието на хидрогенирано растително масло да е отбелязано върху етикета (то може да фигурира и като „втвърдено растително масло”)…

Сандра Керелезова