По какво се различават дъщерите от синовете? Кое зависи от природата и кое – от възпитанието? Прочетете няколко въпроса и отговора за двата пола.

Розово или синьо. Момиче или момче. За бъдещето на децата това отдавна не играе решаваща роля. Дълги години малката разлика е като корсет, пристягащ предимно женското начало. Някои родители са се мъчели да преодолеят разликата, като възпитават сина или дъщеря си независимо от пола. Това не им се е удавало особено добре. Специалистите продължават да търсят потвърждения за тезата си – момчетата са различни, момичетата също.

Да открият собствената си принадлежност към съответния пол, сами да се разпознаят като момиче или момче – това са важни стъпки в развитието на децата. С течение на времето синовете и дъщерите стигат дотам, където са родителите им. Днес жените и мъжете не се фиксират автоматично върху една роля. Обществото се нуждае от мъже и жени, които според обстоятелствата са както грижовни, така и способни да утвърждават позицията си. Много млади родители се стараят да съвместяват семейството и професията и да разпределят помежду си повечето задължения. Ако детето израства с техния пример, то ще се подготви успешно за съвременното общество, в което един ден може да стане и президент, независимо дали се казва Иван или Ива.

Кой обича повече да се гушка?
Вероятно момичетата, защото по-често им се случва. Установено е, че родителите гушкат повече момичетата. Очевидно несъзнателно отношението към малките госпожици е по-нежно от страна не само на родителите, но и на близки и приятели. Това пресищане може би е причината по-късно в живота някои дами да не обичат нежностите.

Кой напада другите?
Момчетата обичат да мерят силите си, момичетата са грижовни. Това не са предразсъдъци. В игрите с другите деца момичетата и момчетата се държат различно. Проучванията показват, че момичетата се стараят да се разбират с другите, те са готови по-бързо да помагат. Момчетата по-често предпочитат да нападат и се утвърждават по-успешно. Това е наследено от историческото развитие на човечеството – мъжът е завоювал нови територии, сражавал се е с врагове, защитавал е семейството и собствеността. Жените са се грижели за яденето, облеклото и доброто настроение.

Кой плаче по-силно?
От всички бебета, които са консултирани заради продължителен плач, 70% са момчета. Никой не знае точните причини за това. Възможно е момчетата да имат по-сериозни проблеми с адаптирането към живота извън майчината утроба, тъй като тяхната нервна система при раждането е по-незряла, отколкото на момичетата. Известно е и, че много бебета от мъжки пол са по-податливи на стрес в сравнение с бебетата от женски пол. Когато момчетата се изложени на слабо, но продължително дразнене (например шум), нивото на кортизола (хормона на стреса) в кръвта им се покачва силно, докато при момичетата при слабо безпокойство количеството на този хормон почти не се променя.

Кой се нуждае от повече анкерпласт?
В детските амбулатории за помощ при нараняване идват четири пъти повече момчета, отколкото момичета. Малките рамбовци стават жертва на травми по-често, защото обичат да се излагат на опасности. При проучване на рисковото поведение при малки деца канадската психоложка Барбара Моронгело прави интересни изводи. Значително повече момичета оценяват някои действия (например катерене) като заплаха. Освен това те избягват опасностите, докато момчетата, дори и да осъзнават риска, не вярват, че нещо лошо може да им се случи. Момчетата имат друго отношение към злополуките. За тях нараняването означава липса на късмет, докато момичетата са склонни да обвиняват себе си.
Един прост опит на психоложката показва колко различно се отнасят още двегодишните към опасностите. Тя въвежда малки деца с майките им в помещение с имитации на опасни предмети, за които децата предварително са предупредени. Момиченцата са любопитни да пипнат ножовете и ножиците, но преди да се приближат до тях, се хващат за майките си. Момченцата обаче веднага се втурват и грабват предметите, преди майките им да успеят да реагират.

Кой киха по-често?
От ранна възраст в сравнение с момичетата момчетата страдат по-често от алергия и малко повече от инфекции. След пубертета нещата се обръщат – тогава повече момичета проявяват алергия и по-често отсъстват от училище поради заболяване. Общо взето, при момчетата има повече отклонения – те са голямото мнозинство на свръхактивните деца, на напикаващите се нощем и на страдащите от говорни дефекти.

Като мама, като татко?
Децата са наблюдателни. На около три години те откриват половата си принадлежност – момичетата са като жените, момчетата като мъжете. За малкото момче това е по-труден процес – то трябва да се разграничи от майка си, ако иска да стане мъж. Момичето може и в бъдеще да се ориентира по майка си. И то, и момчето се учат от примера на възрастните.
Днес младите родители не се придържат стриктно към представите за ролите си, искат да променят много неща, но това не винаги им се удава. Майките посвещават повече време от бащите на грижите за децата и домакинството. Децата възприемат майката като грижовна, а бащата като често отсъстващ.

Кой е любимец на татко?
Много жени играят важна роля в живота на детето – майката, учителката от детската градина, гледачката. За да усетят близостта и чувствата на мъжете, и момичетата, и момчетата се нуждаят от повече контакти. За момичето таткото е първият мъж в живота, той създава представата му за мъжкия образ. За момчето таткото е големият пример. Дали един ден момчетата и момичетата ще узреят за променения образ на мъжа и жената в съвременното общество, решаваща роля има и бащата с участието си в отглеждането и възпитанието на детето, с вниманието и грижовността си към дома. Много проучвания доказват, че в семействата, в които мъжът активно се включва при разпределяне на дейностите, има по-малко конфликти и раздели.

Кой готви по-добре?
Вече няма еднозначен отговор на този въпрос. Децата с удоволствие се включват да помагат, когато мама или татко готви в кухнята. Че момичетата предпочитат да се захващат с дейности в домакинството, докато момчетата проявяват интерес към татковите инструменти, искат да коват или да поправят велосипеда, е представа, отживяла времето си. Добре е децата да се подготвят за общество, в което мъжете и жените поемат задачи, смятани доскоро за приоритет на другия пол.

Кой мечтае да опознае широкия свят?
Момчетата имат по-голямо любопитство към света. Много от тях обичат да избягат от къщи или просто да притичат и да се скрият зад ъгъла, без да се интересуват от родителите. Това е и генетично обусловено. Изследвания на мозъка доказват, че при мъжете пространственото ориентиране е по-добре развито, отколкото при жените. Малките момчета са сигурни, че ще намерят пътя към дома. Обикновено те са възпитавани с повече увереност от родителите. На момичетата много по-често се внушава да са предпазливи и да внимават повече.

Кой с кого играе?
Момчетата обичат да се събират на групи от четири до шест души. Момичетата се чувстват по-добре с две до три приятелчета. И за момчетата, и за момичетата е полезно да играят заедно. Така те се запознават с различни начини на поведение, допълват се взаимно в уменията и в интересите си.

Това прави детето (момичето и момчето) силно

 • Честото гушкане.
 • Запознаването с различни страни на хората – татко лесно се ядосва, пее обаче тихо песничката за заспиване. Мама е мила, но успява да наложи това, което иска.
 • Оказването на доверие.
 • Похвалите.
 • Мотивирането за самостоятелно действие и постижение.
 • Разрешението за плач и утешаването.
 • Майки и бащи, които си признават понякога грешките и слабостите.
 • Признанието, че е супер, заслужава обич, че е силно и умно.
 • Опитът как се преодоляват конфликти, без викове.
 • Бариери по пътя.
 • Родители, които поставят граници.
 • Родители, които понякога отстъпват.