Ако преди да забременеете някой ви е нарекъл страхливка, сигурно сте щели да го зашлевите. Сега обаче няколко дни преди големия финал всичко ви се струва толкова страшно и непознато. Имате хиляди въпроси, а отговорите са твърде смущаващи.

Дали ще оцелея при раждането? Отговорът е: да! Няма жена, която е била бременна повече от 9 месеца. Може раждането да се отложи с ден, два, но едва ли лекарите ще ви оставят повече от седмица да тънете в неведение как изглежда бебето ви. Истината е, че раждането носи болка, уморява и няма да е най-приятното ви преживяване, но ще се справите. Дори съседката, която постоянно се оплаква колко е страдала, също е оцеляла и сега се радва на прекрасен син. Не се настройвайте негативно за Големия ден. Колкото по-спокойна отидете в клиниката, толкова по-лесно всичко ще мине. Приемете факта, че процесът зависи както от вас, така и от редица обстоятелства, върху които вие нямате контрол. Мислете, че лекарите и акушерките са наоколо, за да ви помагат. Не се вманиачавайте в идеята, че искате да родите през естествените пътища на всяка цена или пък че епидуралната упойка е задължителна. Прекрачете прага на родилното отделение с усмивка и се опитайте да оказвате колкото може повече съдействие на персонала. Така оцеляването по време на раждането ще е детска игра.


Дали ще се наакам по време на раждането? Отговорът е: най-вероятно. Още при постъпването си в болницата акушерката ще ви направи клизма. Целта е да се изпразни съдържанието на червата ви, така че когато бебето излиза навън, да не може да го изтласка. Много жени се притесняват от този момент, но за акушерките това е ежедневие. Все пак не се опитвайте да потискате позива, когато дойде време да напъвате. Така може да удължите раждането, а бебето бързо трябва да излезе навън. За щастие 20% от жените получават разстройство малко преди да започне раждането.
Дали ще ме слушат как крещя? Отговорът е: да! Родилните зали често не са много отдалечени от останалите стаи в болницата и повечето бъдещи и настоящи майки ще чуват как викате преди големия финал. Точно преди бебето да се появи на бял свят, някои жени плачат, други ругаят или търсят майка си. Причината е, че болката, която се регистрира в най-външния слой на мозъчната кора, притъпява задръжките. Лекарите и акушерките се свикнали с тези изпълнения. Често те сами се опитват да обуздаят по-гръмогласните раждащи. Не се притеснявайте за останалите пациенти в болницата. Със сигурност те или са преживели това, или скоро им предстои да го преживеят. Не се въздържайте да давате израз на емоциите си, викайки, ще се разтоварвате от напрежението.

Дали ще попадна на подходяща съседка по стая? Отговорът е:  въпрос на късмет. Най-добре би било жената, която лежи до вас, да е мила и приветлива. Така ще можете да споделяте всички нежни моменти през първите си часове с бебето. Ако обаче попаднете на груба и безцеремонна съседка, положението може да стане неприятно. Опитайте се да ограничите контактите си с неприятната особа, като прекарвате повече време в столовата или се разхождате по коридора. Помолете я да пази тишина, докато се наслаждавате на първите си най-съкровени мигове с бебето. Ако обаче тя прекалено много ви дразни, помолете да ви преместят в друга стая. 

Невена Йорданова
акушерка