Всеизвестен факт е, че уж уважаваме мозъка си, но имаме изключително понижени изисквания към него. Той хитро си трае и яко мързелува, а всъщност е способен на истински подвизи, стига да е мотивиран да ги изпълни. Науката доказа, че през целия си съзнателен живот човек, за да учи, работи, живее нормално, използва само около 1/8 от възможностите на сивото си вещество и чрез минимална организация, рационално хранене и режим на труд, почивка, спорт, мозъкът може да повиши своите възможности и IQ (коефициента на интелигентност). Добре е да се забрави, че той е само генетично програмиран. Както всичко в природата, умът също постоянно се развива и обновява. Коефициентът на полезното му действие ще се повиши с редовни тренировки и грижи за добър тонус. За да осигурите благоприятни условия за мозъка, преди всичко въведете строг ред в приемането на храната. Хаосът в това отношение забавя мисловния процес, ще ви прави мудна, а понякога дори и глуповата. Мозъкът иска непрекъснато “да го гощавате” със свежи храни. Хранете се 4–5 пъти дневно – три пъти основно и една-две закуски. Ако осигурите такъв режим на мозъка си, той ще е отзивчив и всеотдаен.

В Медицинския институт в Хюстън са наблюдавани 12 000 мъже и жени на средна възраст и в добро здраве. След 6 години 482 от тях са починали, като почти всички (451) са били с по-нисък интелектуален коефициент спрямо останалите. Извод – умните живеят по-дълго и по-добре.

“Умните” храни
Ако тези храни липсват в менюто, ще ви се появят главоболие, световъртеж, разконцентрирано внимание, паметта ще ви изневерява. При глад и студ мозъчните клетки са в дискомфорт. При липса на храна нивото на глюкозата в кръвта спада, което води и до намаляване на умствените способности. Доказан факт е, че мозъкът е основен потребител на глюкоза. Включвайте в менюто си плодове и зеленчуци, които ще ви осигурят достатъчно плодова и зеленчукова захар: картофи, моркови, домати, банани, сладки ябълки и круши, грозде... Ако пиете сок от грозде (200–250 мл), той ще избистря мисълта ви, ще засилва паметта и математическите ви способности.
Мозъкът е почти пристрастен към коензим Q10. Този коензим е витаминоподобно органично вещество, което повишава концентрацията и аналитичните мозъчни умения. Богати на коензима са дреболиите (черният дроб, шкембето, червата), листните зеленчуци (спанакът, лападът, лободата, киселецът), картофите, доматите.


За дейността на мозъка са нужни всички витамини. Той обаче има любимци – витамините от група В. Ще ви ги доставят рибата, листните зеленчуци, прясното месо, яйцата. При липсата им и най-вече на витамин В1 (тиамин) се появяват умора, намалена памет, нестабилна концентрация, безсъние, потиснатост. Богати на витамин В1 са кафявият ориз, бобовите растения, ядките. В дрождите, шипките, червеното цвекло, зелето, броколите има всички витамини от група В. Освен че подобряват паметта, те съдействат и за добрия тонус и повишената работоспособност, на която мозъкът е главен диригент.
Шоколадът също е мощен стимулант за постиженията на сивото вещество. При изтощителна умствена работа 50 г от него дневно зареждат с енергия мозъчните клетки. Безценни за ума са ненаситените мастни киселини. С тяхна помощ мозъкът става спокоен, съсредоточен и много услужлив. Ако хапвате малко по-тлъста риба – скумрия, аншуа, сьомга, ще си доставяте мастни киселини омега 3, които активират производството на простагландини – вещества с ръководна роля в мозъчната дейност. Тези мастни киселини се съдържат в авокадото и във всички растителни масла (зехтин, слънчогледово, сусамово...) Много подправки и етеричните масла, получени от цветовете, листата, плодовете или корите на тези подправки, стигат с аромата си до сфери на мозъка, които отговарят за паметта, емоциите, интуицията, логичното мислене, сексуалното влечение. Такива подправки са босилекът, ментата, розмаринът, индийското орехче, евкалиптът, лимонът. Една капка масло от тях, вдишвано минута-две, помага пред изпит, съвещание, труден психологически тест. Ако нямате етерично масло от споменатите подправки, изпийте силен чай от мента, хапнете салата или пица с повече босилек или ястие с индийско орехче, изпийте 1 изцеден лимон с чаена лъжичка мед. Женшенът и градинският чай също повишават концентрацията и аналитичните възможности.

“Поливайте” го
Мозъкът е прекалено чувствителен към намаления внос на течности: вода, чай, сок. При 2% дехидратиране (обезводняване) работоспособността му намалява с 20%. Не го тормозете! Запомнете, че са му нужни 1 ½ л от живителните сокове. Пийте течности, особено в горещи дни и при умствено напрежение. Мозъчните клетки ще са ви благодарни и ще ви възнаградят с добра концентрация и силно чувство за хумор. А това чувство също се включва в коефициента за интелигентност.

Тренирайте го
Ако сте бременна или родилка, положително имате много грижи и тревожни мисли. За да поддържате дейността на мозъка в добър тонус, спазвайте и някои други правила.

  • Ако работата ви е свързана с творчество, не я изоставяйте до края на бременността, разбира се, без да прекалявате.
  • След раждането всяка вечер отделяйте 40–50 минути за четене на текстове, които изискват съсредоточаване. Ако ви е скучно, четете сонетите на Шекспир или любовна лирика. Опитайте се да научите наизуст поне едно четиристишие. На другия ден няма да забравите нищо, свързано с режима на бебето.
    Ако днес сте малко по-умна от вчера, така ще е и с бебето в корема ви или в кошарката, ако го кърмите. Мозъчните упражнения съчетавайте с рационално хранене и с режим на труд, почивка, спорт. Така ще активирате дейността на мозъка.
    Не ви амбицирам да се мерите със Сенека, който запаметявал 2000 думи за три дни. Достатъчно е да запомните неговото име и след 2–3 седмици да не го объркате със Стоичков например...