Да ровят в пръстта, да разтриват дъхави треви между пръстите, да късат сами узрелите ягоди и малини – градината предлага много приключения за децата. Те обичат да са навън, да поливат цветята и да се плацикат в надуваемия басейн. Удивляват се, когато от малката семка изниква високото стъбло на слънчогледа и едвам дочакват да узреят доматите.

В градината непрекъснато има обекти за откриване и нови преживявания за децата. Те са любопитни за всичко, което се движи – червеи, бръмбари, божи кравички и пеперуди. По-големите искат да правят всичко сами. Когато им се даде възможност да берат моркови, репички или ягоди, които са посадили и са поливали, няма по-голяма гордост за тях!

Малките са в стихията си, когато ровят в пръстта и помагат при засаждането и поливането. При това те научават не по-малко важни неща, отколкото в специалните курсове за стимулиране на децата, например това, че доматите не растат в супермаркета и че всичко се нуждае от време и грижи, за да се развива. Освен това отгледаните с тяхна помощ плодове и зеленчуци са двойно по-вкусни!

Съвети за градински занимания с децата

  • Избор на растения

Вълнуващо е всичко, което расте бързо, например краставици, тиквички, сладка царевица, репички, тикви, грах, слънчоглед.

Подправките като магданоз или джоджен ухаят приятно и придават хубав вкус на салатата.

Ягодите и чери доматчетата се топят в устата.

Да се внимава със суровия боб и бръшляна, както и с много други растения за украса, които са отровни!

  • Мини лехи

Подправките в балконски сандъчета могат директно да се наблюдават и след няколко седмици да се берат.

Репичките и грахът също са подходящи за отглеждане на балкона.

  • Поливане

След двегодишна възраст децата са истински щастливи, когато им се разреши да поливат. Те могат да засаждат с родителите и луковици на цветя, както и да разпръскват семена в почвата.

  • Правилно оборудване

Добре е да се набавят подходящи инструменти за децата, които искат да помагат в градината. Пластмасовите лопатки се чупят лесно и това намалява удоволствието от градинската работа.

Детето трябва да има на разположение собствена малка лейка за поливане.

  •  Това е моята леха!

След третата година на детето може да се определи собствена леха, която да засажда и да обгрижва с помощта на родителите.

  •  Планиране на градинската работа

Особено лесни за отглеждане са овощните храсти и многогодишните подправки.

Някои сортове ягоди дават плодове през цялото лято, така има винаги какво да се бере.

За есента и пролетта да се засаждат зеленчуци като маруля, спанак, лук.

  • И бебетата се наслаждават на градинската атмосфера  – на сянка върху одеялото, в близост до мама и татко.