Кърмата е идеалната храна дори когато бебето не се кърми, а се храни с шише, но безопасно е само кърменето. Трудности възникват, когато кърмата не достига или напълно липсва. Доверете се на компетентен педиатър при избора на подходящ заместител на майчиното мляко.


През последните години някои установени правила при храненето с шише се промениха, като целта е да се гарантира безопасност

Международен експертен съвет отмени практиката шишетата с приготвено мляко да се съхраняват в хладилник в продължение на едно денонощие (24 ч.).
Световната здравна организация препоръчва като допълнителна предпазна мярка млякото да се приготвя с вода с температура над 70 oC и да се съкрати до 2 часа времето за съхранение в хладилник (4–5 oC).

Тези мерки при хранене с шише се налагат поради това, че имунната система при кърмачетата все още е незряла и рискът от развитие на инфекции е по-висок.
Добрата производствена практика е гаранция за безопасност на млеката за кърмачета. С усъвършенстване на технологиите се постига възможно най-добро качество, но съществува макар и минимален риск от болестотворни микроорганизми. Загряването до температурата за стерилизация води до загуба на хранителната стойност на млякото.
Производителите на заместителите на кърма дават
ясни и подробни инструкции за приготвяне
на млякото за кърмачета, съобразени с актуалните препоръки на компетентните институции. На всяка опаковка има предупреждение: “Неспазването на инструкциите на производителя за приготвяне може да доведе до заболяване!” Задължително се отбелязва и срокът на годност, който е валиден преди отварянето на опаковката.
Не използвайте смачкани, със съмнение, че са разхерметизирани опаковки. След отварянето употребявайте млякото не повече от 3 до 4 седмици. Съхранявайте го на хладно, сухо (не в хладилник) и проветриво място и плътно затваряйте опаковката веднага след като приготвите порцията храна. Приготвяйте го непосредствено преди всяко хранене. Особено стриктно
спазвайте хигиенните изисквания
за да избегнете замърсяване. Много важни са личната хигиена (винаги измивайте ръцете си!), както и чистотата на съдовете за хранене, на мястото, където приготвяте млякото, и пр.
Не е достатъчно преди стерилизацията да изплаквате с топла вода и сапун шишето и бибероните. Старателно ги почиствайте със специална четка. Може да ползвате съдомиялна машина, но на програма с висока температура (80 oC). Шишетата трябва да са с гладка повърхност, без вдлъбнатини, с ясна и устойчива маркировка. Периодично ги проверявайте и подменяйте шишетата и бибероните, ако забележите по тях пукнатини и разкъсвания, защото по тях могат да се задържат и бактерии и така се повишава рискът от инфекции и инциденти.
Стерилизирайте всички прибори и съдове
за хранене на детето, докато то навърши една година.
През последните години се предпочитат стерилизаторите за микровълнова фурна и специални електрически уреди. Не по-малко сигурни са и традиционните методи като изваряване и студена стерилизация. За да се гарантира ефективността, стриктно следвайте инструкциите, независимо от метода на стерилизация. Важно е при изваряването водата добре да покрива съдовете и след завирането да кипи поне 10–15 минути. Шишетата и приборите оставяйте във водата до охлаждането им или ги изваждайте със стерилна щипка. Те не бива да се подсушават с кърпа, а трябва да се оставят да се отцедят. Съхранявайте ги след това в хладилника в сух стерилен контейнер, покрит с капак. Ако престоят е по-дълъг от 24 часа, отново ги стерилизирайте. 
За приготвянето на храната в кърмаческата възраст (до 12 месеца) ползвайте питейна или бутилирана вода
означена като подходяща, която стерилизирате чрез преваряване поне 5–10 минути. Температурата на водата, с която  приготвяте млякото, да е малко над 70 ºC. Ще я постигнете, ако я оставите да се охлади за около 30 минути след преваряването.
За да премерите точно препоръчаното количество, първо налейте водата в шишето. Ако преди това изсипете млякото на прах, разтворът ще стане по-концентриран. Количеството на водата ще установите, като поставите шишето хоризонтално на нивото на очите си. Отмервайте млякото на прах с мерителната лъжичка, която е приложена в опаковката. Изравнявайте я с нож, като отнемете излишното количество. Често майките препълват лъжичката, даже допълнително притискат сухата субстанция, с което увеличават концентрацията на приготвеното мляко.
За да се разтвори напълно във водата млякото на прах,
не разтърсвайте енергично шишето
тъй като от това ще се получат мехурчета по повърхността. Така детето ще поглъща въздух с пяната, което може да доведе до намаляване на приема на мляко, оригване и храносмилателни смущения.
Не подслаждайте млякото със захар или с мед. Запомнете, че рисковете от задавяне на бебето се увеличават, ако в млякото добавяте бисквити, бишкоти и др.
Преди храненето проверявайте температурата
на приготвеното мляко, като капвате няколко капки върху вътрешната страна на китката си. Подходяща е температура, близка до телесната.
Ако се налага допълнително затопляне, поставете шишето в съд или под струя гореща вода. Избягвайте използването на микровълнова фурна, тъй като в нея загряването става неравномерно и има риск от изгаряне. Когато е нужно млякото да се охлади, поставяйте го под струя студена вода.
Ще храните с шише по-удобно, ако се разположите в кресло, като държите бебето на ръце. Нужното време е около 15–20 минути, докато детето приеме количеството, което ще го засити. Накланяйте шишето така, че млякото да изпълва биберона и гърлото. В противен случай бебето ще поглъща и въздух, който ще образува въздушен мехур в стомаха. Детето може да се почувства сито по-рано и често прекъсва да се храни, преди да е приело дори и половината порция. Нужно е то да се оригне и тогава да се продължи храненето.
Някои майки оставят бебето “само” да се храни от шишето, подпряно с пелена. Това е твърде опасно поради риск от задавяне
Някои бебета на 6–7 месеца искат да държат шишето с мляко и сами да се хранят. Насърчавайте желанието за самостоятелност, но по-лесен ще е преходът към пиене от чашка, ако замените биберона със специален мек накрайник.
Понякога възникват проблеми от това, че млякото не изтича равномерно на бърза капка от биберона. Ако изтича на струя, бебето може да се задави или това да доведе до храносмилателен дискомфорт. В такъв случай винтът на биберона трябва да се затегне или да се сложи биберон с по-тесен отвор. Ако пък изтичат само отделни капки, отворът е твърде малък и притокът на мляко изисква по-голямо усилие, детето бързо ще се умори и ще престане да се храни, преди да се е заситило.
Изберете биберони със специално конструирани клапи, които не позволяват да се образува вакуум и на мястото на приетото мляко в шишето да постъпва въздух.
Отворът на биберона може да се запуши от сгъстено или неразтворено мляко, което налага да го почиствате или да  ползвате биберон с прорез вместо с кръгъл отвор. Не увеличавайте отвора на биберона с остри предмети.
Следвайте препоръките на педиатъра за режима на хранене, а примерната схема на опаковката на млякото ползвайте като ориентировъчна.
Не насилвайте бебето да приема цялото мляко от шишето, за да избегнете прехранване. Изхвърляйте остатъка и не го предлагайте на детето при следващо хранене.
Не подценявайте рисковете, които крие храненето с шише.

Д-р Светлана Тусчиева
педиатър