И млечните зъбчета се нуждаят от грижи, за да си осигурят по-късно здрави последователи. Освен това те играят важна роля при говора и гълтането. Така че напред към четката за зъби! Кога да се започне миенето на зъбите? Още щом от венеца се покаже първото зъбче. И на първия зъб може да се образуват плаки – колкото по-малко е детето, толкова по-чувствителен е емайлът на зъбите. При повечето деца първият зъб се появява от шестия до осмия месец. За да свикне детето с четката, добре е преди това да му се дава пръстен за дъвчене с четина.

А ако бебето не иска да отвори устата си за миене и плаче?

В такъв случай помага само последователното налагане на ритуала за миене, докато той се превърне в рутинно действие.

Как да се извършва този ритуал?

При най-малките е най-добре миенето да става на масичката за повиване. Или мама и татко да седнат с допрени като мост колене, върху които да легне бебето. Зъбите мие този, до когото е главата на детето, а другият отвлича вниманието му с песнички или шумолене с някакъв предмет.

Какво помага, ако детето захапе четката?

Затова е най-добре да има втора резервна четка – едната служи за миене, а другата може да се хапе от детето.

Каква четка е за препоръчване?

Зъболекарите препоръчват още отрано да се започва с електрическа четка, която да се държи от родителя. Наред с нея има различни видове четки, подходящи за съответната възраст. Въпреки това децата не могат да се справят сами с миенето, налага се родителите да помагат.

Каква паста да се избере?

Преди това трябва с помощта на специалист да се изясни дали пастата да съдържа флуорид, който намалява риска от кариес. Правилото е за едно миене от такава паста да се използва  количеството, което се побира на нокътя на детското пръстче.

Флуорът не е ли отровен?

Той е отровен, но това, което предпазва емайлът на зъбите, е флуорид – натриева или калциева сол на флуора, който само в големи количества би могъл да навреди на костите и зъбите.

Детските пасти за зъби подслаждат ли се?

Да, но не със захар, а най-често със заместителя й ксилит, който също спира развитието на кариес.

Трябва ли да се води бебето на зъболекар?

Най-добре е това да стане след първия зъб или най-късно след първия рожден ден. След това на всеки шест месеца за контролен преглед. Така детето свиква някой чужд човек да преглежда устата му редовно.