Има много легенди за пробива на зъбите през първата година. Кое е истина и кое бабини деветини – ориентирайте се с помощта на експерта...

Мит. Първият зъб пробива на шест месеца.
Истината. При повечето деца това е така. Има обаче много изключения и се смята за напълно нормално, ако първото зъбче се появи на една година или още на четвъртия месец. Някои деца дори се раждат с един зъб.


Мит. При пробива на зъбите детето иска да хапе.
Истината. Ако бебето постоянно смуче пръстите си, пъха юмруче в устата си и отделя много слюнка, първият зъб е на път. Дъвченето на всичко възможно показва, че той вече натиска венеца. Тъй като това предизвиква неприятно усещане, бебето се опитва да облекчи болката с дъвчене и хапане.
Добре се отразява на мъничето, ако венците му се масажират с пръст или със специален пръстен, охладен в хладилника (не в камерата!).

Мит. Пробивът на зъбите разболява детето.
Истината. Това не винаги е вярно, но за доста бебета този период действително е труден. Телесната им температура може да се повиши, да получат диария, обрив и сънят им да стане неспокоен.
Мит. Лайката облекчава болките при пробива на зъбите.
Истината. Хладкият чай от лайка наистина помага. Възпалените венци се притискат леко с памуче, натопено в чая, масажират се нежно или детето пие този чай.
Мит. Миенето на зъбите трябва да започне още след появата на първия зъб.
Истината. Това е вярно. Стоматолозите препоръчват да се използват четка и паста за почистването и на първия зъб. Най-подходяща е меката четка с изкуствени “косми”, която има малка глава. За пастата специалистите не са единни – едни препоръчват още отначало да се почне с паста, съдържаща флуор, други настояват тя да е без флуор.

Тези, които...
…имат постоянно нещо в устата си – палец, биберон, шише с биберон. Без да смучат, те не се чувстват добре. Ако някой им отнеме биберона или шишето, следва протестен плач.
Каква е причината? Първоначално смученето е рефлекс, който трябва да осигури храната на бебето. Бебето, пък и мама бързо откриват, че то може да служи и за успокоение. Идва ред на биберона, шишето с биберон и палеца.
Какво помага? Най-добре е детето изобщо да не привиква към шишето с биберон. Непрекъснатото пиене на глътки на плодов сок и на подсладен чай с времето разтваря емайла на зъбите. Кариесът, който се получава при това, коварно се развива първо от задната страна на горните резци. Там той дълго остава неоткрит и нанася големи поражения.
Най-късно на три години трябва да се сложи край на смученето на биберона и на палеца. До тази възраст деформациите на челюстите, предизвикани от тази пристрастеност, могат да претърпят спонтанно обратно развитие.

Любителите на сладкото...
…го предпочитат пред всичко останало. Колкото и усилия да полагат родителите, децата винаги намират начин да се доберат до сладките лакомства.
Каква е причината? Вкусовите рецептори за сладко се развиват преди рецепторите за кисело. И кърмата, и заместителите й са сладки. Роля имат и навиците в семейството – ако родителите обичат да похапват шоколад и сладкиши, и детето обикновено споделя този вкус. Лошото е, че последиците са напълняване и увреждане на зъбите. При разграждането на захарта в устата се образува киселина, която отслабва зъбния емайл, като извлича минералите от него. Това води до кариес.
Какво помага? Спазвайте някои правила.
Определете време за лакомства – например след обяда
или вечерята, след което измийте зъбите на детето.
 Включвайте в менюто на детето продукти, бедни на захар.
Стимулирайте детето да пие много вода. Тя разрежда вредната киселина в устата.
 
Ако детето скърца със зъби...
…и издава на сън застрашителни звуци. Понякога те са толкова силни, че родителите изпитват болки в устата си. Те се чудят как детските зъби не се чупят при това изпитание.
Каква е причината? Всяко дете от време на време скърца със зъби. От една страна, защото изпитва удоволствие да произвежда шум със зъбите си. От друга – за да тренира несъзнателно захапката с растящите си зъби, докато двете зъбни редици се напасват точно една към друга. Както и при възрастните, за скърцането със зъби при децата може да има и психични причини – раждането на братче или сестриче или загубата на любимо домашно животно.
Какво помага? Само 1% от децата в предучилищна възраст скърцат със зъби толкова силно, че се налага да се намеси стоматолог. В такива случаи на детето се поставя специална шина за горната или за долната челюст, която заглушава скърцането. Ако то се дължи на душевни терзания, може да помогне детски психолог.

Когато то не иска да мие зъбите си...
…и се съпротивява с нокти и зъби срещу това. Щом види четката за зъби, започва да плаче.
Каква е причината? Никой не обича да му бъркат в устата. При някои деца тази нетърпимост е силно изразена.
Какво помага? За да няма кавги, прилагайте при миенето на зъбите игра или някой трик.
 Например мама слага детето в скута си с лице към себе си и внимателно започва да го накланя към скута на татко (баба), с когото седят един срещу друг с допрени колене. Вторият участник измива отгоре зъбите на детето, а първият го държи здраво.
 Ако детето не иска да отвори устата си, пъхнете внимателно малкия пръст на лявата ръка в ъгъла на устата му, отместете леко езика и с другата ръка мийте зъбите.
 Когато детето спре да плаче, за да си поеме дъх, му разкажете нещо интересно, например за четката, която гони като полицай престъпния кариес в устата и накрая го хваща.

Д-р Христина Златева
стоматолог


“За” и “Против” пастата с флуор
“За”
Д-р Клариса Бенц, детски стоматолог, Мюнхен:
Многобройни изследвания доказват, че флуорът действа най-добре при директен контакт със зъбите, а не приеман под формата на таблетки. Затова е добре още първото зъбче на детето да се измива с паста, съдържаща флуор. Количеството паста да е колкото нокътя на малкото пръстче на детето. Това количество не може да навреди, ако детето случайно го погълне. В същото време то е достатъчно да укрепи емайла на зъбите и да го предпази от кариес. Преди първия зъб няма нужда да се дава флуор на детето.
Препоръки:
 От първия зъб до втория рожден ден първо един път
дневно, след това два пъти дневно мийте зъбите на детето с паста, съдържаща флуор. Ако то всеки път поглъща пастата, преминете към паста без флуор.
 Ако детето има кариес, допълнително обработвайте зъбите един път седмично с гел, съдържащ флуор.

“Против”
Д-р Гунхилд Килиан–Корнел, пресаташе на Федералния съюз на детските и юношеските стоматолози (Германия):
Флуорът действа върху зъбите дълго преди да се появи първото зъбче. Затова децата се нуждаят още от втората седмица от флуор. Утвърден е всекидневен прием на комбинирана таблетка с флуор и витамин D. След въвеждането на тази профилактика от началото на 70-те години на миналия век децата боледуват значително по-рядко от кариес.
Стоматолозите не одобряват зъбите и на най-малките да се мият с паста, съдържаща флуор, тъй като децата я поглъщат. До днес още никой не е установил какво въздействие имат върху детския организъм всички химични и други примеси в пастата.
Препоръки:
  През първата година зъбите да се мият само с вода, без паста – отначало с памучна кърпичка, след няколко седмици с бебешка четка за зъби.
 През втората година зъбите да се мият два пъти дневно с паста без флуор.
 След третия рожден ден може да се употребява паста с флуор и да се дават таблетки витамин D.


Из чуждестранния печат
Симона Симеонова