Неприятният дъх от устата винаги е бил тема табу. Неудобството, което той причинява в семейната и в работната среда, в интимните отношения, го определя като сериозен социален проблем. Занимавал е съзнанието още през древността. Хипократ и Плиний са давали лекарства за “приятен дъх” – мента, дъвка, отвари.


В древноеврейски литургии отпреди 2000 години се казва, че бракът може да се прекрати при лош дъх на единия от партньорите. Системно заболяването се изучава от около 50–60-те години на миналия век. Медицинското наименование на лошия дъх е халитоза. Тя няма пряко влияние върху физическото здраве, но

въздейства на междуличностните отношения
като води до сериозни, неприятни последици за тези, които страдат от нея. В същото време понякога болестта е свързана с други заболявания в организма и е само един от техните симптоми. Затова за лошия дъх трябва да се търси упорито причината и тя да се лекува компетентно. Много от болните от халитоза са потиснати, защото състоянието им противоречи на ценности като външна атрактивност, сексуална активност, младост на всяка цена. Тези, които страдат от лош дъх, не бива да търсят съвети в Интернет и да се мъчат сами да си помогнат. Не крийте проблема си, преодолейте страха и се обърнете към лекар, особено ако сте бременна или родилка. Точно в този период, ако се появи оплакването, веднага потърсете компетентна помощ.
Халитозата е два вида:
физиологична и патологична

Физиологичната се дължи на гнилостни процеси в устната кухина и е свързана със задната част на гърба на езика. В този случай няма специфична болест, която да я предизвиква. Патологичната халитоза е  два вида: устна – появява се при заболявания на тъканите в устата, лигавицата, зъбите (кариес), венците (пародонтоза), и извън устата – идва от носа (хрема, полипи), околоносните кухини (синузит), сливиците (ангина), от белия дроб или стомаха, от болести в организма, като по кръвен път миризмата се пренася и се излъчва чрез белия дроб при издишване. Най-често такива заболявания са диабет, чернодробна цироза, уремия, вътрешно кървене. Затова, ако страдате от лош дъх, спешно трябва да посетите лекар и зъболекар.

Има и неврогенна халитоза. Тя е временна и се появява при стрес, преумора и дехидратация. Най-добрата новина за нея е, че като се отстрани дразнителят, неприятната миризма изчезва.
Лошият дъх от устата често не се усеща от този, който го излъчва, но по реакциите на околните болният разбира, че нещо не е наред. Тъй като 80% от източниците или причините за халитозата са във вашата уста, трябва да знаете, че там някъде са се загнездили гнилостните бактерии. Те са около 650–700 вида. Скривалища са им междузъбните пространства, грапавините на езика, джобовете по венеца. Тези бактерии отделят серни съединения, които причиняват лошата миризма от устата.
Предлагам ви
някои съвети какво да правите

ако болестта ви е споходила и имате желание да се отървете от нея. Разбира се, спазването им не отменя консултацията ви със специалист...
 Избягвайте храни, които активират отделянето на неприятни миризми от устата, колкото и полезни и препоръчителни да са за здравето. Преди работа в офиса или когато ви предстои среща, посещение на театър, концерт... не яжте чесън и лук, не пушете и не пийте алкохол.
 Всеки ден пийте повече вода  – 1.5 л, без да включвате течностите от храните.
 Консумирайте по-сухи и твърди храни, защото при дъвченето им зъбите и венците се упражняват и се отделя повече слюнка. Тя унищожава доста от гнилостните причинители на лошия дъх.
 Яжте много плодове и зеленчуци, които със своята киселина са врагове на устните бактерии. За предпочитане е да са сурови и да съдържат по-голямо количество витамин С: киви, лимон, грейпфрут, ябълки, домати, зеле, моркови, броколи, чушки. Консумирайте краставици – водата в тях е 90% и се усвоява мигновено.
 Чесънът и всички видове лук също се борят с бактериите, но ги консумирайте само вечер вкъщи преди лягане и след това обилно изплаквайте устната кухина с освежаваща вода и грижливо измивайте зъбите и езика си.
 Българското кисело мляко е дар Божи не само защото се включва във войната с влагалищните гъбички при жената, но е враг и на устните вредители. Използвайте кисело мляко без подсладители, аромати и плодове. То унищожава серния сулфид, който причинява неприятната миризма на преварени яйца. Всеки ден яжте поне 300–350 г краве мляко с 2% масленост.
 Хранете се редовно и дъвчете бавно и от двете страни на зъбите. Интензивното движение на езика го освобождава от микробите, които тръгват с храната към стомаха, където солната киселина от стомашния сок ги ликвидира.
 Не провеждайте диети и не гладувайте! Важно е да приемате и достатъчно въглехидрати (захари). Когато са по-малко от нужните, организмът “се обръща” за помощ към мазнините да се включат в горенето и да се доставят нужните калории. При усиления разпад на липидите се отделят кетонни тела, които придават специфичен неприятен дъх в устата.
 Захарите, които консумирате, да са плодово-зеленчукови, 5 г бяла фабрична захар или 20–25 г натурален шоколад.
 Ако причината за халитозата е в стомаха или в червата, спазвайте диетата, която лекарят ви е препоръчал за съответната болест.
 Забравете алкохола. Не пийте и шампанско! Не защото е газирано, а защото в него има много захар и при разграждането й се получава отвратителен дъх на вкиснато...
 Не пушете! Знаете за въздействието на никотина върху вас и бебето. Миризмата от устата ви след цигарата е ужасна. Не бива бъдещата или настоящата майка да има дъх на пепелник, нали?
 Пийте чай от мента, лайка, маточина, мащерка, зелен чай. Те са враг на гниещите бактерии в устата. Полифенолите в тях затрудняват значително умножаването на кариесните бактерии, действат стимулиращо на имунната система, успокояват нервите и помагат на ефективното храносмилане.
 Грижете се за здравето на зъбите и венците си. Редовно посещавайте стоматолог. Спазвайте безупречна устна хигиена. Дъвчете дъвка без захар, смучете подходящи бонбони със салвия и витамин С. Те са особено полезни при вирусни и инфекциозни заболявания при бременни, кърмачки и деца.
 Избягвайте стреса, преумората, безсънието и преяждането.
 При халитоза приемайте пробиотици по лекарско предписание. Те имат много добър ефект в борбата с лошия дъх.
Неприятният дъх ще бъде отстранен навреме само ако полагате старание за това. Не разрешавайте той да влоши личния живот и кариерата ви и да увреди доброто ви здраве.
          
Д-р Милка Жижанова – Милушева 
диетолог