Разбираемо е, че в ума на родителите на бебета със съдов дефект по тялото кръжат множество тревожни въпроси. Дали това червеникаво петно или релефно образувание е само козметичен дефект, или крие риск за здравето на малкото съкровище?

„Тези родители често се оплакват, че се сблъскват с нетолерантното отношение на околните, с любопитни въпроси от рода на: „Какво му е? Не вземате ли някакви мерки?“, споделя доц. Жана Казанджиева – дерматолог в Клиниката по кожни и венерически болести към Александровската болница.Хемангиомите са релефни червени образувания – най-честите представители на съдовите доброкачествени тумори. Те се откриват при 3 до 5% от кърмачетата. „Обикновено не се забелязват веднага след раждането, а едва на 15–30-ия ден, когато родителите виждат малка червена точица като глава на топлийка, която нараства и скоро добива размерите на малина. Обикновено тя продължава да расте интензивно до 1-вата година. След това започва обратен процес – някъде до 3– 4-ата година хемангиомът се „прибира“.

Проучванията показват, че до 9-ата година 90% от хемангиомите напълно изчезват.

Щом хемангиомът изчезне веднъж, няма риск да се появи отново“, успокоява доц. Казанджиева.  

 
В леките случаи, когато хемангиомът е малък и е разположен в „неутрална“ зона по тялото, съветът на лекаря е да се приложи стратегия на изчакване. „В тези случаи няма причина да се предприема каквото и да било лечение. Изчакваме природата сама да се справи. Ако обаче хемангиомът е голям и е на деликатно място, например около очите, устата, носа или гениталиите, се препоръчва лечение. Бебето не може да контролира реакциите си, може да раздразни хемангиома, който да прокърви. В тези случаи колкото по-рано се започне терапията, толкова по-успешна ще е тя!“, казва лекарката.

Ветерани в лечението на хемангиомите са кортикостероидите.  Аргументите обаче са повече „Против“, отколкото „За“ поради небезобидните странични ефекти. Най-голяма популярност набира
лазерната терапия
с която се постигат добри резултати. Но и тя не е панацея. Сложен е въпросът например кога е подходящият момент да се проведе, тъй като при нея се препоръчва пълна упойка за малкото дете. Ако пък хемангиомът е раздразнен, трябва да се изчака, преди да се предприеме лазерна терапия. Добрата новина е, че вече има
нов медикамент
в лечението на този вид съдови дефекти.
Това е пропранололът – хапчето против повишено кръвно налягане. „Както неведнъж се е случвало, тази нова терапия срещу хемангиомите е открита случайно. Откритието е свързано със случай на хемангиом при малко дете, което вследствие на лечение с кортикостероиди получава сърдечни смущения. За да повлияят на сърцето, лекарите му дават пропранолол. Изненадващо за тях,
медикаментът има неочакван двоен ефект
Не само нормализира сърдечната дейност, но и пред очите на специалистите хемангиомът намалява.

Екипът ни в Александровска болница отскоро прилага локално лечение с пропраналол и вече имаме първите успехи. Виждаме как хемангиомите бързо се развиват обратно. Разбира се, това ново лечение също не е без странични ефекти. Логично, то може да предизвика спад на кръвното налягане. Затова, докато трае терапията, детето трябва да е под постоянно лекарско наблюдение“, казва доц. Казанджиева. 

Няма данни, че за появата на хемангиомите влияе някакъв генетичен фактор. Известно е само, че по-често хемангиоми се откриват при бебета, родени с поднормено тегло.

Резултатите от някои проучвания пък сочат, че честотата им е по-висока при бебета на жени с плацента превия, на родилки, на които през 9-те месеца са били взети проби от хорионните въси, на „по-късни“ майки и на онези, при които е възникнала прееклампсия.

Сандра Керелезова 

Какво представляват червените петна?
Освен съдовите тумори, каквито са хемангиомите, има и друг вид съдови дефекти. Те са наречени съдови малформации, като най-често срещани са т.нар. петна от портвайн или от сьомга. За разлика от хемангиомите, тези червени петна се забелязват още след раждането и не нарастват, но и не изчезват с течение на времето.

Суеверие или природна загадка?
Както за съдовите дефекти по кожата, така и за пигментните петна битуват някои загадъчни разкази. Често самите родилки имат свое обяснение за появата на червеното петно, като моментен уплах, невинна кражба или неудовлетворено желание.

„Наистина съм чувала доста подобни разкази. Не мога да кажа дали има истина в тях. Спомням си обаче, че един колега от Сърбия беше снимал хемангиом във формата на сърце при дете, чиято майка му била разказала, че преди раждането много й се прияли курабийки във формата на сърце, които обаче свекърът й държал под ключ. Единственото, което можем да кажем като лекари, е, че между кожата и нервната система има пряка връзка...“, твърди с усмивка доц. Казанджиева.